AcasăNewsDiscuția șocantă pe care a avut-o polițistul cu operatorul 112. Cum au...

Discuția șocantă pe care a avut-o polițistul cu operatorul 112. Cum au intervenit echipajele medicale pentru Raisa

politistDiscuția șocantă pe care a avut-o polițistul cu operatorul 112. Cum au intervenit echipajele medicale pentru Raisa

Copila spulberată pe trecerea de pietoni de un poliţist a fost înmormântată. Sute de oameni au condus-o pe ultimul drum. Apoi, revoltaţi, au mers în faţa secţiei unde lucra agentul şi au cerut dreptate pentru Raisa.

Fetița de 12 ani a murit la scurt timp după impact. Cel care a anunţat tragicul incident a fost chiar poliţistul care a provocat accidentul. El a cerut sfaturi unuia dintre dispecerii cu care a vorbit pentru a o ajuta pe fetiţă şi a rugat de mai multe ori să fie trimisă mai repede o ambulanţă.

Într-o înregistrare difuzată, duminică seară, de Antena 3, se aude cum bărbatul anunţă la 112 că este agent de poliţie şi că a lovit pe cineva “mortal, cred”, cu maşina, oferind adresa unde a avut loc accidentul. Apelul este transferat la un alt dispecer, poliţistul repetând informaţiile, iar acesta îi spune că vor veni echipaje.

Polițistul a sunat de două ori la 112

Ulterior, apelul este preluat de un al treilea dispecer, iar poliţistul reia informaţiile, precizând că a “lovit pe cineva mortal pe trecerea de pietoni” şi că se afla în timpul serviciului. De asemenea, întrebat dacă era în misiune, poliţistul răspunde: “Da, da, da”. Apoi, poliţistul vorbeşte cu un alt dispecer, căruia îi spune că a mai sunat o dată şi îl roagă să “urgenteze ambulanţa”. Dispecerul răspunde că a sunat în urmă cu patru minute şi că SMURD-ul e pe drum.

În acel moment, pe înregistrare se aude cum poliţistul le strigă celor veniţi la locul accidentului: “Nu am voie să o mut de aici”, iar cineva spune: “E fetiţa mea”. Unul dintre dispeceri afirmă că s-au trimis mai multe ambulanţe şi îi cere poliţistului detalii despre accident. “Am lovit-o, am lovit-o pe trecerea de pietoni, mi-a sărit în faţă. Un copil, un copil, un copil”, spune poliţistul.

El vorbeşte în acelaşi timp şi cu dispecerul, care îl întreabă dacă victima are puls, şi cu oamenii adunaţi la locul accidentului. Poliţistul îl roagă pe dispecer din nou să trimită mai repede ambulanţa. “Ce să-i fac, ce să-i fac? Ce să-i… e plină de sânge, e plină de sânge, a pierdut foarte mult sânge! Dar se mişcă, ce să-i fac? Spuneţi-mi ce să-i fac!”, adaugă el. Dispecerul îl sfătuieşte ca victima să rămână jos, să nu se mişte şi eventual să o aşeze în poziţia de siguranţă, poliţistul întrebându-l: “Pe stânga? Pe partea stângă? Să trimiteţi pe cineva, vă rog!”.

Raed Arafat explică când au ajuns ambulanțele

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat intervenția medicală a echipajelor SMURD şi ale ambulanței trimise la accidentul din Capitală în urma apelurilor date la 112 de către polițistul care a spulberat două copile pe trecerea de pietoni.

Întrebat în cât timp au venit ambulanțele şi câte apeluri la 112 au fost în date pe 13 ianuarie, ziua în care un polițist a lovit-o mortal pe trecerea de pietoni pe Raisa, șeful DSU, Raed Arafat a spus:

„Înregistrarea cuprinde mai multe apeluri telefonice. Deci polițistul a sunat de două ori şi au mai fost şi alte apeluri. La dispeceratul 112 din Bucureşti în astfel de situaţie proprietarul apelului care vorbește prima data este pompierul ISU care are şi SMURD-ul, bineînțeles.

Dar, în dispecerat lângă ei există şi ambulanța, există şi un poliţist şi jandarmi, adică dispeceratul are mai multe agenţii în detaliu. Când s-a luat primul apel şi s-a vorbit cu pompierul înainte să vorbească cu poliţia şi cu restul ambulanțele au fost trimise.

Ambulanța a ajuns în 10 minute

Apelul a intrat în jurul orei 13:32 la pompier. La 13.33 a fost alertat primul echipaj de prim ajutor de la baza Dămăroaia a pompierilor de unde a plecat instantaneu echipajul numărul doi, acolo sunt două echipaje. La 13:34 a fost alertat echipajul de terapie intensivă a SMURD care acționează la Spitalul Universitar. Ulterior, a mai fost alertat un al doilea echipaj de prim ajutor din zona Expoziției. Deci au fost trei echipaje, două de prim ajutor şi unul de terapie intensivă mobilă care este pregătit pentru medicină de urgenţă.

Primul echipaj a sosit la 13:40, ăsta era echipajul de la Dămăroaia care a făcut o evaluare rapidă. Fata (n.r. Raisa) era în stare foarte gravă, nu mai respira, sângera foarte mult. A fost introdusă în ambulanța echipajului şi au început să elibereze căile respiratorii. La câteva minute după ei a sosit echipajul de terapie intensivă mobilă, iar medicul a intrat în mașina de prim autor şi a început manevrele de resuscitare cu ei. Fetita a fost intubată şi au continuat resuscitarea până la orele 14:25, unde din păcate era clar că nu au cum să o resusciteze.”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

author avatar
Andreea Vlad