AcasăNewsDiscutia ascunsa Trump-Putin

Discutia ascunsa Trump-Putin

Casa Alba nu a precizat nimic in legatura cu intrevederea secreta dintre cei doi presedinti

In loc sa risipeasca ceata RussianGate, Casa Alba trece de-a binelea la bezna precizand : presedintele SUA si omologul sau rus au avut nu una, ci doua intalniri bilaterale, cu ocazia summit-ului G20 de la Hamburg. Cea de-a doua a fost tinuta la secret.

Casa Alba nu a precizat nimic in legatura cu intrevederea secreta dintre cei doi presedinti

Intalnirea oficiala Trump-Putin a durat doua ore, in prima zi a summit-ului din 7 iulie, Trump abordand cu Putin inclusiv chestiunea ingerintelor ruse in campania electorala americana si obtinand o dezmintire din partea liderului de la Kremlin. Ce-o fi vrand Casa Alba, ca Putin sa fi spus ”da”? Asta ca sa reamintim maniera infantila in care au fos prezentata oficial aceasta discutie. Insa a fost si o a doua discutie Putin-Trump, abia acum, foarte ciudat,  dezvaluita de Casa Alba. Ea a avut loc in timpul unui dineu al celor 20, impreuna cu sotiile, a raportat Ian Bremmer, presedintele grupului de consultanta Eurasia Group si primul care a dezvaluit aceasta informatie catre clientii sai.

Doar traducatorul lui Putin

Potrivit lui Bremmer, Donald Trump s-a ridicat de la masa pentru a avea o discutie de o ora ”privata si animata” cu presedintele Putin la care a participat doar traducatorul liderului de la Kremlin. Absenta unui traducator american a generat ingrijorare in randurile altor lideri, spune Bremmer, care citeaza ”o incalcare a protocolului sigurantei nationale”. ”Cand Trump i-a vorbit lui Putin, cei doi presedinti au folosit traducatorul rus pentru ca traducatorul american nu vorbea ruseste”, a explicat el. Un alt responsabil american, la curent cu discutia celor doi, a confirmat ca aceasta i-a surprins pe invitatii G20. ”Nimeni nu stie ce au vorbit si ce subiecte au abordat”. La randul sau, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, nu a dezvaluit  din cea de-a doua discutie Trump-Putin. Raporturile dintre Trump si Kremlin sunt urmarite extrem de atent de Congres iar un procuror special (Robert Mueller) a fost numit pentru a conduce o ancheta independenta cu privire a ingerintele Rusiei in campania prezitentiala americana si a suspiciunilor de intelegeri secrete intre Moscova si echipa de campanie a lui Trump.

Trump Jr. si Manafort, audiati in Senat

Fiul presedintelui si Paul Manafort, fostul director de campanie, pot fi audiati public de catre comisiile senatoriale, a declareat senatoarea democrata Dianne Feinstein, citandu-l pe procurorul special Robert Mueller. Feinstein, care conduce comisia judiciara a Senatului care ancheteaza RussianGate, nu a precizat o data  a audierilor.

Trump Jr cea mai apropiata persoana din anturajul tatalui va fi luat la intrebari

Trump Jr. ar fi cel mai apropiat membru al anturajului presedintelui american care va raspunde in fata unei comisii parlamentare care ancheteaza aceasta afacere. Trump Jr. a admis ca a intalnit-o, in iunie 2016, pe avocata rusa Natalia Veselnitkaia care i-a promis ca-i va furniza informatii compromitatoare despre Hillary Clinton, in prezenta lui Manafort, a ginerelui lui Donald Trump, Jared Kushner, a publicitarului Rob Goldstone, a lobbystului americano-rus Rinat Akhmetstein si a une a opta persoane care a fost indentificata marti de echipa lui Mueller si care ”coopereaza” in ancheta RussianGate : Scott Balber, un antreprenor cunoscut lui Donald Trump, instalat la Moscova. Avocata Natalia Veselnitkaia a declarat poate  sa depuna marturie in Congres pentru a risipi ”isteria”. ”Sunt gata sa clarific situatia din spatele acestei isterii de masa, dar numai prin intermediul unor avocati sau depunand marturie in Senat”, a spus Veselnitkaia, citata de Russia Today

Un mormon, nou ambasador in Rusia

Presedintele SUA l-a numit pe Jon Huntsman, diplomat si fost guvernator, foarte experimentat, in postul de ambasador al SUA in Rusia, urmand sa fie confirmat de Senat. O nominalizare in contextul unor puternice tensiuni bilaterale, in special pe tema situatiilor din Siria si din Ucraina, nemaivorbind de RussianGate. Huntsman, mormon republican (57 de ani) a fost, in mandatul lui Obama, si ambasador in China (vorbeste fluent mandarina) in perioada 2009-2011, iar inainte ambasador in Singapore, sub administratia lui George Bush-tatal.  Sub George W. Bush, a fost reprezentant adjunct al Comertului Exterior. A fost ales de doua guvernator al Utah, fief al mormonilor. Casatorit in 1983, are sapte copii.

author avatar
Tudor Borcea
233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger