AcasăNewsDirectorul spionajului militar rus a murit ”subit” la 58 de ani

Directorul spionajului militar rus a murit ”subit” la 58 de ani

Generalul Igor Sergun lasa in urma doua fete si multe intrebari

Kremlinul a informat, luni,  ca seful Directiei generale de informatii (GRU) a Statului Major al fortelor armate ale Federatiei Ruse, generalul Igor Sergun, a incetat ”subit” din viata la virsta de 58 de ani. Nu au fost oferite informatii cu privire la cauzele decesului.

Generalul Igor Sergun lasa in urma doua fete si multe intrebari

Potrivit agentiei Tass, Igor Sergun a incetat din viata duminica, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty. In comunicatul Kremlinului este citat si presedintele Vladimir Putin in care acesta il evoca pe Sergun ca o persoana care si-a dedicat ”intreaga viata in serviciul patriei si al fortelor armate”. ”Colegii si subordonatii il cunosc ca pe un adevarat militar, un experimentat si competent comandant, un om de mare curaj, adevarat patriot, onest si integru”, se arata in mesajul lui Putin. Un mesaj de condoleante a venit si din partea ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu. Igor Sergun a fost numit in functie dupa demisia predecesorului sau, generalul Alexandr Sliahturov, in 2011. Decesul lui Sergun survine in contextul in care agentii clandestine, paramilitare si de spionaj rusesti au rol esential central in punerea in aplicare a unor decizii-cheie ale politicii lui Putin, la rindul sau un fost sef al agentiei interne de spionaj ( Serviciul federal pentru securitate (FSB, fostul KGB). ”Sergun a fost o figura extrem de importanta in relansarea GRU, o agentie care se confrunta cu multe probleme atunci cind acesta a preluat-o”, a scris, luni,  profesorul Mark Galeotti de la New York University, un expert in structurile de securitate rusesti.

Rol central in preluarea Crimeei

GRU, cunoscut ca cel mai secret serviciu rusesc, este creditat cu un rol esential in cadrul operatiunii acoperite de preluare a controlului Crimeei, la inceputul lui 2014, cind militari mascati, in tinute de camuflaj si bine inarmati au aparut brusc in intreaga peninsula din Marea Neagra. Observatori si analisti occidentali cred ca GRU a instrumentat , coordonat si supervizat insurgenta din estul Ucrainei, unde conflictul dintre separatistii prorusi si fortele guvernamentale s-a soldat cu 9.000 de morti, dupa aprilie 2014. Moscova a negat sistematic orice implicare in acest conflict. Pozitia lui Sergun ca director GRU l-a plasat pe listele de sanctiuni impuse la inceputul lui 2014 Rusiei de catre Statele Unite si UE, documente care citeaza in special ”activitati ale unor ofiteri ai GRU in estul Ucrainei”. Faptul ca Sergun s-a aflat pe lista sanctiunilor a insemnat ”o buna recunoastere a rolului GRU in conflictul din estul separatist de catre Occident”, este de parere analistul in probleme rusesti Michael Kofman, de la Wilson Center’s Kennan Institute (Washington). In aprilie, in cadrul unui discurs rostit la Moscova, Igor Sergun acuza SUA si aliatii lor de emergenta ISIS, care a cucerit teritorii majore din Irak si din Siria, recrutind mii de adepti din intreaga lume. Sergun a amintit si de hotarirea SUA de a-i sustine pe mujahedinii afgani care luptau impotriva invaziei sovietice din 1980, estimata de el ca o principala cauza pentru aparitia Al-Qaida si a altor grupari teroriste. Numele succesorului lui Sergun nu a fost anuntat dar ar putea fi vorba de mina sa dreapta, general-locotenentul Alexei Diumin, care ocupa un post de adjunct al ministrului Apararii, dar care provine din Spetnaz, fortele speciale rusesti.

author avatar
Tudor Borcea
667 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger