AcasăNewsDirectorul general al Transgaz: Conducta BRUA nu va avea nicio legatura cu...

Directorul general al Transgaz: Conducta BRUA nu va avea nicio legatura cu gazele din Marea Neagra

 

Conducta de gaze BRUA va fi finalizata la 31 decembrie 2019 si nu va avea nicio legatura cu gazele din Marea Neagra, ci va transporta resursele care vor veni din zona caspica prin conducta trans-adriatica si prin coridorul vertical, a declarat, miercuri, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, prezent la Aspen Energy Summit, care a avut loc la Ploiesti.

„La 31 decembrie 2018 vom avea prima statie finalizata, cea de la Jupa, cu un an mai devreme fata de punerea in functiune a conductei, 31 decembrie 2019. La 30 iulie vom avea a doua statie de comprimare, de la Podisor, si, in octombrie anul viitor, a treia statie de comprimare, cea de la Bibesti”, a spus Sterian.

Potrivit acestuia, capacitatea de import-export cu Bulgaria va fi de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, iar cea cu Ungaria, de 1,75 de miliarde de metri cubi pe an.

„La finalizarea BRUA faza I, nu are nicio legatura cu gazele din Marea Neagra, se va crea a treia capacitate a unor volume de transport pe reverse flow (in ambele sensuri – n.r.) de 1,5 miliarde de metri cubi cu Bulgaria si 1,75 miliarde de metri cubi cu Ungaria”, a adaugat oficialul Transgaz.

Totodata, el a mentionat ca sursa gazelor care vor fi transportate prin BRUA sunt tarile din zona caspica, Iran, Irak si Kurdistan, care vor veni in Europa prin TAP (Trans Adriatic Pipeline) si, mai departe, prin coridorul vertical Grecia-Bulgaria-Romania.

Faza I a proiectului BRUA necesita o investitie totala de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere in functiune si incepere operare este decembrie 2019.

Acest proiect a primit o finantare din partea Comisiei Europene de 179,3 milioane de euro, insemnand 40% din costurile totale.

author avatar
Andrei Coman
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger