AcasăNewsDineu cu pipaieli la Casa Alba

Dineu cu pipaieli la Casa Alba

US President Donald Trump and First Lady Melania Trump welcome French President Emmanuel Macron and his wife, Brigitte Macron, as they arrive for a State Dinner at the North Portico of the White House in Washington, DC, April 24, 2018. / AFP / SAUL LOEB

Presedintele american si-a invitat, marti seara,  ”prietenul” francez la primul dineu oficial organizat de Trump de la inceperea mandatului. 120 de invitati au luat masa din farfurii aurite, inconjurati de flori si candelabre.

Cele doua Prime Doamne au tinut copertile revistelor de moda

Dupa declaratii destul de confuze pe tema dosarului nuclear iranian, a venit si vremea balului. Pe covorul rosu din fata Casei Albe, cele doua cupluri prezidentiale au schimbat imbratisari protocolare.

Printre invitatii acestui luxos dineu s-au numarat Ivanka Trump cu sotul ei Jared Kushner, patronul grupului francez de lux LVMH, Bernard Arnault, directoarea FMI, Christine Lagarde, PDG-ul Apple, Tim Cook, proprietarul Fox News, Rupert Murdoch, batranul vulpoi Henry Kissinger.

Ne-am regasit unul pe altul

Cei doi presedinti ai facut fiecare cate un toast. ”Multi comenteaza prietenia noastra personala”, a remarcat Macron, in fata lui Trump care-l asculta numai un zambet. ”Acum doi ani, putini ar fi prezis ca dumneavoastra si cu mine ne vom regasi in acest loc”, a adaugat presedintele Frantei.

Trump nu s a dezlipit de langa tanarul presedinte francez

Trump a invocat ”aproape doua secole si jumatate de prietenie intre SUA si Franta”. ”Fie ca prietenia noastra sa devina si mai profunda, afinitatile mai puternice si libertatile noastre sa nu piara niciodata”.

Miel gatit in stil New Orleans

In farfuriile aurite invitatii au avut parte de un meniu ”american cu influente franceze”. Au inceput cu un aperitiv, o ”prajitura” din branza de capra servita cu dulceata de rosii, in timp ce felul principal a fost miel de primavara si orez jambalaya, o specialitate a bucatariei din New Orleans.

US President <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> welcomes French President Emmanuel Macron at the White House in Washington US April 23 2018 REUTERSCarlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY

Pentru desert, tarta cu nectarine si ”crème glacée”. Vinuri (desi Trump nu se omoara) au fost din soiurile Chardonnay, Pinot Noir si un vin spumos.

Vuitton pentru Brigitte, Chanel pentru Melania

Cei doi presedinti au purtat, evident, smoking si papillon. Brigitte Macron a optat pentru o rochie alb-aurit, o creatie Vuitton. De partea sa, Melania a ales o rochie argintie, semnata Chanel. Avantaj Franta. De altfel, si cu ocazia primei zile a vizitei cuplului francez, Melania a purtat un mantou Givency, poseta Dior si pantofi Christian Louboutin.

Dar care este mesajul ”matretii”?

Incepand de luni, abunda imaginile in care Trump si Macron par a fi prieteni la catarama. Chiar afectuosi: cei doi se ating, isi zambesc, se tin de mana. Insa, in Biroul Oval, presedintele Trump a facut un gest cel putin surprinzator in directia omologului sau francez. Sub ochii presei, s-a apropiat de el si i-a periat cu mana reverul stang al costumului pentru a-l ”scutura de matreata”. ”Toti spun ce relatie privilegiata avem si chiar au dreptate. Nu este fake news . Este o mare onoare, o mare onoare ca sunteti aici. De fapt, o sa va iau firul asta de matreata, doar firicelul asta“, a spus Trump razand. „Trebuie sa-l facem perfect. Este perfect. Asa ca este minunat sa fiu cu dumneavoastra, sunteti un prieten special. Multumesc“, a continuat presedintele american in timp ce Macron a incremenit cu zambetul pe buze.

Fiule, eu sunt boss-ul

Insa gestul lui Trump de a-l scutura de ”matreata” pe Macron poate fi citit si in alta cheie. Mai degraba  in a-l umili in cadrul relatiilor diplomatice decat unul semn al unei complicitati. In fata unei audiente mondiale, Macron a fost prins in capcana de gestul lui Trump. Ce putea face? Sa se retraga brusc si sa plece jignit? Ar fi riscat un incident diplomatic  major. Cu ”matreata”, aperciaza observatorii, Trump a trimis trei mesaje planetei si Europei, in special. Primul, deturnarea atentiei de la propria sa mesa galbena care ascunde o calvitie in spatele capului, subiect sensibil pentru Trump. Al doilea, chestiunea varstei: nascut in 1946, Trump a venit la putere in toamna vietii intr-o lume unde au aparut lideri tineri. Scuturandu-l pe Macron i-a transmis ca, si pentru el, timpul trece si ca varsta incepe sa-si spuna cuvantul. Mai ales ca nu se stie daca faimoasa matreata a fost chiar reala. Trei: profitand de varsta sa, Trump i-a facut tanarului sau omolog un gest paternalist, in public, prin care ii aminteste ca el este adevaratul ”big boss”, maestrul elegantei si experientei, grijuliu ca pustiul francez sa dea bine in fotografie. Sah si mat.

author avatar
Tudor Borcea
774 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger