AcasăNewsDin nou mortii sunt de vina! Omorul calificat de la clubul Colectiv...

Din nou mortii sunt de vina! Omorul calificat de la clubul Colectiv s-a transformat in ucidere din culpa

Duminica dimineata, Tiberiu Nitu, Procurorul General al Romaniei, parea hotarat sa faca dreptate cu maximum de duritate in cazul incendiului de la clubul Colectiv.

Duritate in limitele legii, evident. Nu se incepuse urmarirea penala impotriva vreunui faptuitor, ci doar pentru fapte. Omor calificat si distrugere calificata. Mai simplu spus, ori detentie pe viata, ori inchisoare intre 15 si 25 de ani. Oricum, suna interesant si bine, caci se mai domolea si furia oamenilor revoltati. Numai ca, dupa 24 de ore, „dreptatea initiala” i-a susotit ca niste chichite dau nastere unei alte „dreptati”, mai putin severe. Pe scurt, omorul calificat a devenit ucidere din culpa, distrugerea calificata a disparut, intervenind, in schimb, vatamarea corporala. In zile de puscarie, asta se traduce in maximum 10 ani de pedeapsa, plus un spor de 4,5 ani pentru vatamarea corporala a celor peste 150 de raniti. Un scenariu simplu arata ca cei trei patroni ai clubului – Alin Anastasescu, Paul Catalin Gancea si Costin Mincu – sa fi dat vina pe membrii formatiei pentru incendiul provocat de patru artificii. Doi dintre ei sunt morti, iar altul e in stare critica. Sau pe oricine care a murit si nu mai poate vorbi. Cum justitia se face numai cu vii, deja miroase a „mortul e de vina”, caci mortul nu poate fi tras la raspundere. Pe retelele de socializare, oamenii deja se agita. Si se exprima ca atare. Daca tot e la moda „din culpa”, macar sa se introduca prevederea asta si la calomnie si insulta, ca sa nu ajunga lumea la puscarie cand vorbeste despre Tiberiu Nitu. Culpa levissima, sefu’, adica cea mai usoara.

Ce prevad articolele din Codul Penal pentru faptele de care sunt acuzati patronii clubului Colectiv

Articolul 192: Uciderea din culpa

(1) Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Cand incalcarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(3) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alin. (1) si alin. (2) se majoreaza cu jumatate.

Articolul 196: Vatamarea corporala din culpa

(1) Fapta prevazuta in art. 193 alin. (2) savarsita din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(2) Fapta prevazuta in art. 194 alin. (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(3) Cand fapta prevazuta in alin. (2) a fost savarsita ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(4) Daca urmarile prevazute in alin. (1)-(3) s-au produs fata de doua sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.

(5) Daca nerespectarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere sau desfasurarea activitatii care a condus la comiterea faptelor prevazute in alin. (1) si alin. (3) constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(6) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

author avatar
Valentin Boeru
941 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger