AcasăNewsDin 2013 se schimba bancnotele euro

Din 2013 se schimba bancnotele euro

Vechea bancnota de 5 euro va circula in paralel cu cea noua cateva luni

Noua serie de bancnote euro va fi prezentata in ianuarie 2013  si va fi lansata in circulatie din mai 2013. Prima bancnota care va fi schimbata este cea de 5 euro si are o serie de noi elemnte de siguranta, pentru a combate contrafacerile.

Vechea bancnota de 5 euro va circula in paralel cu cea noua cateva luni

Bancnotele din noua serie, denumita „Europa”, vor fi usor de verificat, utilizand metoda „atinge, priveste, inclina”, nefiind necesara folosirea vreunui instrument.

Portretul Europei devine vizibil la orientarea bancnotei spre lumina

Elementele din categoria „atinge” ale noii bancnote de 5 euro vor fi dezvaluite la data de 10 ianuarie 2013, impreuna cu toate elementele grafice noi.

Pe banda argintie se contureaza portretul Europei

Intrucat bancnota de 5 euro este una dintre cupiurile cele mai expuse uzarii si deteriorarii, durabilitatea acesteia a fost imbunatatita prin aplicarea unui invelis de protectie.

Numarul straluceste si isi schimba culoarea

Noua serie de bancnote este denumita seria „Europa”, deoarece unele dintre elementele de siguranta ale acestora contin un portret al Europei, personaj din mitologia greaca ce a dat numele continentului nostru. Cupiurile se mentin neschimbate: 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro si 500 euro.

Elemente de siguranta

Banca Centrala Europeana a facut publice trei elemente de siguranta usor de recunoscut ale noii bancnote de 5 euro:

– Filigranul-portret

Daca priviti bancnota spre o sursa de lumina, o imagine latenta devine vizibila, redand portretul Europei, valoarea nominala a bancnotei si o fereastra.

– Holograma-portret

Daca inclinati bancnota, pe banda de culoare argintie se contureaza portretul Europei, identic cu cel din filigran. Banda include, de asemenea, o fereastra si valoarea nominala a bancnotei.

– Numarul verde-smarald

Daca inclinati bancnota, numarul stralucitor creeaza un efect luminos care se deplaseaza in sus si in jos. De asemenea, numarul isi schimba culoarea din verde-smarald in albastru-inchis.

Precizari

Noile bancnote vor fi fabricate cu elemente in relief, pentru a veni in sprijinul persoanelor cu deficiente de vedere. Pentru a epuiza stocurile ramase,  vechea bancnota de 5 euro va circula in paralel cu cea veche timp de cateva luni. Scoaterea din circulatie a vechii bancnote va fi anuntata din timp, dar preschimbarea acesteia se va putea face pe termen nelimitat la banci.

author avatar
Arpad Dobre
1.823 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger