AcasăNewsDIICOT, la un pas sa mai detoneze o bomba. SIF Banat si...

DIICOT, la un pas sa mai detoneze o bomba. SIF Banat si SIF Muntenia, jefuite din interior

Pe langa superanchetele DNA care au decimat la propriu atat scena politica, dar si mediul de afaceri, un alt dosar exploziv instrumentat de DIICOT e gata sa arunce dupa gratii personaje publice cu greutate in Romania. Este vorba despre delapidarea patrimoniului SIF Banat si SIF Muntenia, precum si manipularea pietei de capital, actiuni concertate de gruparea condusa de Dragos Bilteanu, sotul cantaretei Cristina Rus.

Tranzactiile efectuate la Bursa de Valori Bucuresti de gruparea condusa de Dragos Bilteanu (foto) a dus la manipularea pietei de capital

DIICOT a anuntat, ieri, ca a facut 31 de perchezitii in Capitala si in judetele Ilfov si Arad, pentru destructurarea unei grupari specializate in infractiuni de manipulare a pietei de capital, delapidare si spalare de bani. In perioada 2012-2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora. Ulterior, banii au fost transferati prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.

Mecanismele bursiere, grav afectate

Membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti. Anchetatorii spun ca mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat – Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata „deal”, pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale. Beneficiarii acestor operatiuni au fost liderii gruparii, care si-au consolidat pozitia in interiorul SIF Banat Crisana SA, prin detinerile directe/indirecte peste limita impusa de art. 2861 din Legea 297/2004.

Procurorii au chemat Ambulanta pentru socrul Cristinei Rus

In urma perchezitiilor, la sediul DIICOT au fost aduse pentru audieri 25 de persoane. Printre acestea se numara si avocatul Nicolae Mergeani, cercetat pentru spalare de bani in dosarul lui Viorel Hrebenciuc. De asemenea, Dragos Bilteanu si tatal sau, Gheorghe Bilteanu, au fost si ei audiati. In timpul interogatoriului, lui Gheorghe Bilteanu i s-a facut rau, fiind nevoie de interventia medicilor de pe Ambulanta. De altfel, gura targului barfeste ca Gheorghe Bilteanu este fost general de Securitate.  Acesta a fost si director al companiei Romenergo, care a fost privatizata prin metoda MEBO (angajatii au preluat actiunile). Ulterior, acesta i-a lasat actiunile lui Dragos Bilteanu.

Gruparea Bilteanu

ASF a stabilit la inceputul lunii martie a acestui an ca Dragos Bilteanu (sotul cantaretei Cristina Rus) – presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, omul de afaceri libanez Najib El Lakis si Romenergo, actioneaza concertat si detin 11,72% din actiunile SIF Banat-Crisana si i-a obligat sa vanda 6,72% din titluri, pentru a nu depasi pragul de detinere de 5% prevazut de legislatia pietei de capital. SIF Banat-Crisana a anuntat in octombrie ca ASF a ridicat suspendarea unor drepturi de vot in cazul grupului format de Dragos Bilteanu, El Lakis Najib si companiile Romenergo, Smalling si Gardner (inregistrate in Cipru), prezumate ca ar actiona concertat. Ali H. Lakis, fiului lui El Lakis Najib, a demisionat vineri din functia de membru neexecutiv in CA al SIF Banat-Crisana. Potrivit ASF, Ali H. Lakis ar fi fost implicat in actiunea concertata de la SIF Banat-Crisana. Astfel, societatile cipriote Smalling Limited si Gardner Limited au cumparat actiuni SIF Banat-Crisana cu bani imprumutati de la firma Cahuita Limited. Beneficiarul real al firmei Cahuita Lmited era la momentul respectiv Ali H. Lakis. SIF Banat-Crisana controleaza pachetul majoritar de actiuni la SAI Muntenia, societatea care administreaza SIF Muntenia.

author avatar
Nicole Ionescu
1.616 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger