AcasăNewsDIICOT, dupa chipul si asemanarea DNA!

DIICOT, dupa chipul si asemanarea DNA!

Raluca Pruna pare a fi  in grafic cu „foaia de parcurs” pe care avizatii sustin ca ar fi primit-o la instalarea in fruntea Ministerului Justitiei. Asa ca, la o adica, ar si putea renunta la portofoliul detinut, dupa ce a dat cu bata in balta drepturilor omului, pe care nu s-a sfiit sa le considere doar un lux pe care Romania nu si le-ar permite.

Guvernantii vor sa aplice reteta de succes a structurii conduse de Laura Codruta Kovesi si la alte Parchete

Iar in toata aceasta conjunctura pare greu de crezut ca ministrul Justitiei a avut „anvergura” necesara pentru „resetarea” din temelii a DIICOT-ului. Iata insa ca, mai ales intr-un moment in care nimeni nu se astepta la asa ceva, tocmai a fost aruncat pe piata proiectul de modificare a Legii de organizare a DIICOT, din care se poate trage o singura concluzie: structura anti-mafia va ajunge „clona” DNA. Mai mult chiar, initiatii sistemului zic ca transformarea DIICOT-ului va fi una totala, cat se poate de complexa si care ar putea dura, deloc intamplator, aproape trei ani de zile.

Miza politiei judiciare

Se pune deja intrebarea cui va preda Daniel Horodniceanu sefia DIICOT

Numarul total al modificarilor aduse Legii nr. 508/2004 de functionare a Directiei  de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism este unul urias, insa cea mai mare miza o are doar, dupa cum a afirmat Raluca Pruna, „infiintarea unei structuri in interiorul DIICOT similara politiei judiciare a DNA”. Iar viitoarea miscare este cu atat mai interesanta cu cat, pana acum cel putin, deloc putine dintre anchetele spectaculoase ale Directiei Nationale Anticoruptie au fost duse cu succes la capat cu ajutorul politistilor judiciari detasati de la… DIICOT. Unde, in majoritatea cazurilor, fusesera tot detasati, de la diverse structuri ale Ministerului de Interne. Iar daca DNA anuntase recent ca prioritatea absoluta a structurii este inchegarea unei politii judiciare proprii si cat mai numeroase, iata ca vine acum randul DIICOT-ului sa primeasca o gura de oxigen in acest sens. Pentru ca, daca DIICOT-ul urmeaza sa primeasca dreptul sa nu mai imprumute la randul sau oameni de la Ministerul de Interne si isi va face „pe bune” propria politie judiciara, atunci lucrurile se schimba radical si s-ar pune astfel fundatia pentru transformarea structurii intr-una de elita. Si chiar daca declaratia, dupa unii, prea transanta a ministrului Justitiei poate naste controverse cu faptul ca astfel nu se face decat sa se nasca o noua DNA, cert este ca deja s-a demarat operatiunea de „clonare”.

Plan pe termen lung

Raluca Pruna a demarat actiunea de modificare a legii de functionare a DIICOT

Stirea ca un organ de ancheta precum DIICOT-ul se va intari nu poate sa fie decat una salutara, chiar daca Raluca Pruna a incercat sa faca pe misterioasa, declarand ca „nu stiu daca este o veste buna pentru toata lumea”. De asemenea, ministrul Justitiei a tinut mortis sa ia si „caimacul” acestei vesti, insistand mai mult decat era cazul ba ca „procurorii DIICOT vor trebui sa functioneze exact asa cum functioneaza DNA”, ba ca „DIICOT trebuie sa aiba o politie judiciara asa ca DNA”. Oricum, toata lumea a inteles ideea ministrului Justitiei ca DIICOT trebuie sa „cloneze” DNA. Dar de ce? O prima explicatie este data de faptul ca, bineinteles, astfel nu s-ar face decat sa se aplice o „reteta de succes”. Numai ca procesul este unul mult mai amplu, care nu se poate aplica pe nepusa masa. Mai ales ca, desi nu a facut inca nicio gafa majora pana acum, actualul procuror sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu nu este vazut de nimeni ca „omul” care sa intruchipeze viitorul cap al unei asemenea structuri si pentru care sa se faca atatea eforturi in vederea crearii unui Parchet care sa „duduie” la turatie maxima. Oricum, nici proiectul de modificare al Legii 508/2004 nu se dovedeste a fi unul „hei rup-ist”, ba, din contra, varianta de prezentare a acestuia arata ca face parte dintr-un „puzzle” bine gandit, pe termen lung. Asa ca deja s-au gasit voci care sa spuna ca DIICOT-ul va fi noul DNA cam peste trei ani de zile, cand ar putea fi predat la cheie…

author avatar
Toni Matei
744 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger