AcasăNewsDIICOT a intrat pe fir! Percheziții la Rompetrol Rafinare

DIICOT a intrat pe fir! Percheziții la Rompetrol Rafinare

DIICOT a intrat pe fir! Percheziții la Rompetrol Rafinare (sursa foto: capital.ro)

Acțiune de amploare, miercuri, derulată de oamenii legii din Ploiești – polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și procurori de la DIICOT Ploiești.

În primă fază s-a aflat că procurorii DIICOT Ploiești au făcut descinderi, trei la număr, în Ploiești și Constanța, la sediul companiei Rompetrol Rafinare S.A, potrivit stiripesurse.ro.

Acțiunea s-a derulat în cadrul unui dosar aflat în cercetare. Și în care reprezentanți ai rafinăriei Vega din Ploieşti sunt suspectați că ar fi depus declaraţii false la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova privind ecologizarea unui batal, conform sursei citate.

Ce s-a aflat din anchetă

“În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care și trei angajați în cadrul S.C Rompetrol Rafinare S.A, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a înșela atât Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare, cât și pe ceilalți acționari ai companiei sus amintite.

În urma investigațiilor efectuate s-a reținut faptul că, prin declarații false depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, membrii grupului infracțional organizat au creat aparența că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploiești a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât și sol contaminat, în condițiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operațiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”, au detaliat procurorii DIICOT, potrivit actualitateaprahoveana.ro.

Comunicatul IGPR

Oficialii IGPR au transmis, miercuri, precizări cu privire la cele trei percheziții derulate în județele Constanța și Prahova, dar și în Capitală. Polițiștii vorbesc despre suspiciuni în privinșa unui unui grup infracțional organizat. Și că respectiva grupare infracțională organizată ar fi funcționat pe două paliere.

Totodată, s-a aflat că 7 oameni urmau să fie duși la audieri la sediul DIICOT Ploiești.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul IGPR:

„Astăzi, 24 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, efectuează 3 percheziții domiciliare, în județele Constanța și Prahova și în municipiul București, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2018, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, cu scopul de a înșela atât Statul Român, reprezentat de o instituție, în calitate de beneficiar a 44.69% din acțiunile unei societăți comerciale, cât și pe ceilalți acționari ai firmei.

Prin declarații false, membrii grupului infracțional organizat ar fi creat aparența că un batal al unei rafinării din municipiul Ploiești ar fi fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât și sol contaminat, în condițiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operațiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009.

Gruparea infracțională organizată ar fi funcționat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.

Pe primul palier, ar fi activat reprezentanții legali ai societății comerciale, care ar fi semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului, prin care se atesta, în fals, necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adițional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei, pentru eliminare gudron acid, care, în realitate, nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.

Pe al doilea palier, ar fi activat reprezentanții legali ai prestatorului, care ar fi semnat, din partea acestuia, contractul încheiat cu societatea comercială şi anexa la acesta, precum și procesul-verbal de predare-primire amplasament, în cuprinsul căruia se atesta, în fals, necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batal, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.

Aceștia ar fi întocmit, în fals, 4 facturi fiscale emise de prestator către societatea comercială şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar, prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batal, prin efectuarea a 920 de curse.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, vor fi conduse, în vederea audierii, 7 persoane.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

author avatar
Andrei Coman