AcasăNewsDictatura comunista, la muzeu!

Dictatura comunista, la muzeu!

Osuarul martirilor anticomunisti din temnita Aiudului

Prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, luni, ca a primit sustinerea politica a BPN al partidului pentru infiintarea, prin hotarare de Guvern, a unui muzeu national al dictaturii comuniste.

Osuarul martirilor anticomunisti din temnita Aiudului

Ministrul de Externe a precizat ca isi doreste ca PDL sa promoveze, „foarte rapid”, prin hotarare de Guvern, acest proiect de infiintare a unui muzeu al dictaturii comuniste si a reamintit faptul ca anul acesta, in decembrie, se implinesc cinci ani de cand presedintele Traian Basescu, asumandu-si raportul Comisiei prezidentiale, a condamnat in plenul Parlamentului crimele comunismului.

Baconschi a aratat ca printre recomandarile acelui raport asumat de seful statului se numara si „infiintarea acestui loc al memoriei, al pedagogiei pentru noile generatii”.

Ministrul Afacerilor Externe a spus ca, intr-un sondaj de opinie realizat in 2010 si realuat in acest an, 51% dintre cei chestionati au considerat ca este „extrem de necesar” sa se infiinteze un muzeu al dictaturii comuniste.

Potrivit lui Teodor Baconschi, Bucurestiul este singura capitala est-europeana „din fostul spatiu de influenta sovietica unde o asemenea institutie nu a existat pana acum”.

Teodor Baconschi a spus ca muzeul va include „si memoria suferintelor prin care au trecut minoritatile nationale in perioada dictaturii comuniste” si „va fi un gest de recuperare a unei justitii morale elementare”.

El a aratat ca pe langa muzeu va fi creat si un centru de documentare destinat informatiei publice cu acces neingradit, pentru intelegerea universului comunist.

Teodor Baconschi a precizat ca „a fost sugerat ca sediu Hala Filaret”, aratand ca, pana la sfarsitul acestui an, s-ar putea inaugura o expozitie temporara destinata educatiei publice si culturii democratice.

Potrivit lui Teodor Baconschi, costurile infiintarii unui muzeu al dictaturii comuniste vor putea fi compensate prin vinderea biletelor si prin „reorganizarea administrativa a unor institutii care gestioneaza si astazi memoria comunismului si care de multe ori se suprapun”, dand ca exemplu Institutul Revolutiei, infiintat de Ion Iliescu.

Baconschi nu a putut sa precizeze o cifra care sa reprezinte costurile infiintarii unui asemenea muzeu, mentionand ca societatea romaneasca merita o asemenea institutie si precizand ca, in paralel cu reabilitarea Halei Filaret, „se va face si o evaluare a institutiilor care se ocupa de aceasta problematica”.

 

author avatar
A.P. Redactor
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger