AcasăNewsDick Cheney, licenta de exploatare a petrolului din Inaltimile Golan

Dick Cheney, licenta de exploatare a petrolului din Inaltimile Golan

Compania la care lucreaza Dick Cheney a acceptat o licenta ilegala

Israelul a acordat unei companii americane prima licenta de exploatare a gazelor si petrolului din zona ocupata Inaltimile Golan, scrie Financial Times.

Compania la care lucreaza Dick Cheney a acceptat o licenta ilegala

Firma Genie Energy il are consilier pe fostul vicepresedinte american Dick Cheney, iar ca actionari pe Jacob Rothschild si Rupert Murdoch.

Exploatare de pe un teritoriu ocupat

Genie Energy, o companie listata la New York, are acum drepturi exclusive de exploatare a petrolului si gazelor naturale de pe o zona de 246 kilometri patrati in sudul Inaltimilor Golan. Singura problema ar fi ca Israelul a acordat licenta pentru un teritoriu cucerit de la Siria in Razboiul de Sase Zile, din 1967, si anexat in 1981. Legile internationale nu recunosc anexarea Inaltimilor Golan. Inainte de inceperea revolutiei din Siria, existau negocieri de retrocedare, conform normelor de drept international. „Acordarea licentei de exploatare este un act politic ce arata determinarea Israelului de a pastra teritoriile ocupate, mai ales ca in Siria este haos, iar regimul aflat la putere nu poate sa administreze problema”, a declarat analistul politic Yaron Ezrahi. Profitand de prezenta unor islamisti in Inaltimile Golan, Israelul si-a anuntat intentia de a delimita „o zona tampon”, ce o va anula pe cea stabilita de ONU in 1973. Impreuna cu gazele din Mediterana, campurile din Inaltimile Golan pot transforma Israelul intr-unul dintre exportatorii importanti din zona.

„Recompensa” de 351 de milioane de dolari

O comisie a Senatului Statelor Unite a aprobat o crestere a ajutorului financiar american pentru sistemul israelian de aparare antiracheta Iron Dome. Senatorii au aprobat un pachet de 351 de milioane de dolari pentru finantarea sistemului de interceptare in cursul anului fiscal 2015, care incepe la 1 octombrie, fata de 235 de milioane in 2014. SUA au cheltuit in total, din 2011, de la inceperea „primaverilor arabe”, 700 milioane de dolari pentru a sprijini dezvoltarea sistemul israelian Iron Dome.

 

author avatar
Adina Mutar
1.022 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger