AcasăNewsDiaspora, chemata sub oaste

Diaspora, chemata sub oaste

Armata are nevoie de romanii din strainatate

In cazul instituirii starii de asediu, mobilizare si  razboi, cetăţenii romani încorporabili si rezervistii cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, vor avea obligatia de a se intoarce in tara pentru serviciul militar in cel mult 10 zile, prevede un proiect de lege al Ministerului Apararii.

Armata are nevoie de romanii din strainatate

Nu scapa nici cei care nu mai au domiciliu in Romania, la randul lor, ei trebuie sa contacteze centrele militare in cel mult 15 zile. In prezent legea prevede ca tinerii chemati la recrutare, recrutii si militarii rezervisti sunt obligati sa predea adeverinta de recrutare, livretul militar sau ordinul de chemare la mobilizare, dupa caz, inainte de plecarea in strainatate, si sa ridice documentele respective la inapoierea in tara. Proiectul elaborat de ministerul de resort prevede aceasta obligatie doar la plecarea în străinătate pe o perioadă mai mare de 30 de zile. Cetăţenii încorporabili sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, care nu îndeplinesc serviciul militar activ. Proiectul de lege introduce, totodata, conceptul de „militar voluntar în termen”. Conform propunerii, ”serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârsta cuprinsă între 18 şi 51 ani, la solicitarea acestora, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”. Militarii voluntari în termen au numai gradul de soldat, mai stabileste proiectul. Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat recent ca „in Romania nu se poate discuta in acest moment despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu”.

author avatar
Andrei Coman
897 afisari

3 COMENTARII

  1. Bun proiect da cum o aducem pe Nutica din Costa Rica sa moara pt tara? Cu politia militara?

  2. Remarcați totuși și faptul că în programul politic votat la alegerile, în urma cărora coaliția PSD-ALDE a format guvernul, nu au fost propuse inițiative de acest fel pentru forțele de apărare ,?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger