AcasăNewsDialogul surzilor la Cotroceni. USL a plecat cum a venit

Dialogul surzilor la Cotroceni. USL a plecat cum a venit

Consultarile de la Cotroceni dintreTraian Basescu si liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu au fost un dialog al surzilor. Fiecare dintre parti si-a spus replicile pregatite, fara sa auda ce spunea cealalta. Schimbul – cheie de cuvinte a fost: „Exista multe puncte comune, este loc pentru un compromis”, a spus Basescu. „N-aveti ce compromisuri sa faceti cu noi”, a replicat Ponta.

USL i-a propus, marti, presedintelui Traian Basescu formarea unui Guvern tehnocrat sustinut inclusiv de opozitie si declansarea de alegeri parlamentare anticipate in noiembrie 2011, seful statului replicand ca acest lucru inseamna impingerea tarii in instabilitate politica.

El i-a oferit presedintelui un set de documente cu propunerile USL.

„Stiti foarte bine ca – a spus si Comisia de la Venetia – nu putem pune in Constitutie numarul de parlamentari, ci putem pune norme de reprezentare: cati cetateni va reprezenta un parlamentar, pentru ca populatia este fluctuanta mai ales la nivelul UE”, a explicat Ponta.

„Dar cel mai important lucru, pe care l-ati atins si dumneavoastra – sa ne banuiasca cineva ca iata, avem si puncte comune – este ca ne dorim sa analizati infiintarea unui comitet economic anticriza cu un dialog tripartit intre putere, opozitie si BNR. Suntem dispusi sa sprijinim acest comitet si chiar formarea unui guvern tehnocrat„, a spus Ponta. El a precizat ca sarcinile acestui Executiv tehnocrat ar fi punerea in aplicare a masurilor anticriza convenite in comun si organizarea in aceasta toamna a alegerilor parlamentare anticipate, pe numarul de parlamentari de 320.

„Dupa care, noul Parlament, pana pe 15 aprilie, sa finalizeze procesul de revizuire a Constitutiei, inclusiv procesul de reorganizare administrativ-teritoriala si la alegerile locale din 2012 sa avem si referendum”, a adaugat Ponta. El a fost intrerupt de Traian Basescu: „Lasati-ma sa repet sa vad daca am inteles bine: propuneti sa intram intr-o criza politica, sa declansam acum alegeri anticipate„.

Presedintele a adaugat ca exista deja o coalitie de guvernare. „Am vazut ca aveti o coalitie de guvernare care se intelege foarte greu”, a comentat Ponta. „Astea-s coalitiile”, a replicat presedintele.

„Deci, imi propuneti sa intram in anticipate acum”, a continuat seful statului.  „Nu. V-am propus sa ne pregatim, sa ne intoarcem – cum spuneti dumneavoastra – la popor”, a raspuns Ponta.

Basescu i-a explicat ca „poporul s-a pronuntat” deja votand reducerea numarului de parlamentari. „Pai asa facem. Noi am depus proiectul de lege si il votam. Domnul Boc a zis ca nu il voteaza, dar cred ca dumneavoastra il puteti razgandi”, a spus Ponta.

„Am o rugaminte. Incerc sa nu fiu ironic si sa va intreb de banii de pe la Midia sau Rovinari”, a replicat Basescu. „Pot sa raspund la toate intrebarile”, a adaugat presedintele PSD.

„In mod categoric, orice propunere de vulnerabilizare a stabilitatii politice este exclusa. Cel putin din partea mea nu va avea un suport pentru impingerea tarii in alegeri acum”, a spus Basescu, fiind din nou intrerupt de Ponta care a precizat ca termenul propus pentru alegeri anticipate este luna noiembrie 2011.

Presedintele a spus ca, in opinia sa, „impingerea clasei politice in campanie nu va face decat sa strice echilibrele fragile” care au tinut Guvernul.  „Va propun altceva: nu impiedicati procesul de reformare a tarii”, a spus Basescu.

Propunerea USL este ca pana pe 15 iulie sa se infiinteze un Comitet economic anticriza, format din putere, opozitie si reprezentanti ai Bancii Nationale. Acest comitet ar trebui sa convina asupra unor masuri imediate anticriza, ce ar trebui aplicate de un guvern de tehnocrati.

In propunerea USL, Guvernul de tehnocrati ar trebui sa aiba doua sarcini: aplicarea acestor masuri anticriza si organizarea alegerilor anticipate parlamentare in noiembrie 2011.

In timpul consultarilor cu presedintele, Victor Ponta a precizat ca termenul la care Guvernul de tehnocrati ar urma sa fie constituit este de 1 august, iar anticipatele ar trebui organizate pana cel mai tarziu 30 noiembrie. De asemenea, USL doreste ca pana la 15 septembrie Parlamentul sa adopte modificarea legii electorale pentru reducerea numarului de parlamentari.

Proiectul legislativ depus de PSD la Parlament prevede 325 de parlamentari, insa Ponta i-a spus sefului statului ca USL ar sprijini si o varianta cu mai putini parlamentari, dupa ce presedintele a facut referire la referendumul in care s-a votat pentru 300.

O alta propunere avansata de USL este ca noul Parlament ales dupa anticipate sa initieze in procedura rapida discutiile pentru revizuirea Constitutiei si a reorganizarii administrativ-teritoriale, termenul de adoptare fiind 15 aprilie 2012, astfel incat la alegerile locale din iunie 2012 sa se organizeze si referendumul de aprobare a modificarii Constitutiei.

 

author avatar
Adrian Patrusca
253 afisari

4 COMENTARII

  1. D-le Ponta nu veti avea niciodata o cariera politica cu acest gen de replici!! Cine credeti ca va discuta cu d-voastra pe plan international? Nu am vrut sa spun cine vă va tolera..

  2. Silviu Craescu- specialist colector/operator informatii OSINT

    Traian Băsescu la finalul “consultarilor” de la Cotroceni, vizibil intimidat de atacurile lui Crin Antonescu, l-a agatat pe acesta si i-a spus “în particular” lui Crin Antonescu: Crin, salveaza-ma vine PRM la “Putere”!.

  3. JOS CU PALARIA PTR CE A-TI FACUT LA SINISTRUL TARI LA EL LA PALATUL PREZIDENTIAL ,LA-TI FACUT DE CE ESTE DE K.Kat ASA-I TREBUIE CIND SE JOACA CU POPOUL GOL PE LINGA DOI BARBATI ADAVARATI .CINSTE SI ONOR PTR ACESTI OAMENI DIN OPOZITIE DAR DACA MAI SE AFLA SI DANIEL ? CICLOPUL SA ARS RAU DE TOT IN FATA NATIUNI CU ABERATIILE LUI DE SECURIST ACUM VA MEDITA SI VA CEDA DE FRICA POPORULUI !

  4. Attack against the Constitutional Court: U.S. Embassy acts like an occupying force! Foreign Ministry must to react official and take appropriate action! Romania cannot tolerate American interference in its internal affairs! – Silviu Craescu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger