AcasăNewsDiabeticii pot ramane fara permise de conducere

Diabeticii pot ramane fara permise de conducere

Diabeticii pot deveni victime ale unei legislatii europene lasate la interpretarea specialistiilor din tarile membre UE

O directiva a UE ar putea lasa diabeticii dependenti de insulina, care fac doua episoade  hipoglicemice pe an, fara permis de conducere.

Diabeticii pot deveni victime ale unei legislatii europene lasate la interpretarea specialistiilor din tarile membre UE

Aceasta noua regula europeana intra in vigoare din octombrie si se refera la diabeticii dependenti de insulina, care au doua episoade hipoglicemice severe pe an. Insa, in Marea Britanie, restrictiile din acest domeniu tind sa se extinda dupa cum interpreteaza medicii „episoadele severe”, ceea ce ar putea lasa peste un milion de conducatori auto bolnavi de diabet, tipurile 1 si 2, fara permise. Asociatia Diabeticilor din Marea Britanie a depus deja o plangere impotriveu Agentiei britanice de Eliberare Permise Auto (DVLA), pe motiv ca aceasta aplica aceasta directiva mai strict decat este enuntata de Uniunea Europeana si astfel se creeaza un precedent periculos si pentru alte tari membre.

Romania, afectata de precedent

Vechea definitie caracteriza episoadele severe de hipoglicemie ca momente in care bolnavul are nevoie de o alta persoana pentru a-i administra cantitatea de carbohidrati necesara. Insa DVLA a extins referirea si la episoadele din timpul somnului sau la episoadele cand bolnavul poate sa-si ia singur doza necesara sa iasa din criza. “Hipoglicemia din timpul somnului este de-a dreptul absurda cand e vorba de permisul de conducere, ca doar nimeni nu se suie la volan dormind”, a declarat Simon O’Neil, de la  Asociatia Diabeticilor. Si Romania, care are peste 800.000 de diabetici, ar putea fi afectata de “precedentul britanic”, daca se va lua in considerare episoadele hipoglicemice nocturne.

author avatar
Adina Mutar
746 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger