AcasăNewsDezvaluiri incendiare ale ambasadorului Siriei la Bucuresti – Vezi VIDEO cutremuratoare

Dezvaluiri incendiare ale ambasadorului Siriei la Bucuresti – Vezi VIDEO cutremuratoare

Interviu in exclusivitate cu ambasadorul Siriei la Bucuresti

I: Ce inseamna „primavara araba” pentru Siria?

E.S. : Dupa cum se constata in alte tari, „primavara araba” nu are rolul sa aduca la putere regimuri democratice, reforme politice si sociale in folosul cetatenilor, ci sa divizeze lumea araba, s-o imparta in state mici si usor de controlat. Acesta este scopul. Siria este o tara republicana,  laica, nu un regat. Are Constitutie, Parlament, un mozaic de religii, toate respectate. In Siria exista invatamant gratuit, iar asigurarile de sanatate sunt gratuite pentru toata lumea. Este o tara democratica. Ce ar trebui sa aduca la putere „primavara araba” in Siria? Pe Fratii Musulmani, legea Sharia, cum s-a intamplat in celelalte state? Atunci, SUA si UE vor fi multumite? Va spun ca adevarata problema in Orientul Mijlociu este Israelul, iar SUA si UE, aflate in plina criza financiara care le dicteaza anumite interese, vor sa rezolve aceasta problema pe spatele tarilor arabe, cu orice chip. Din punctul acesta de vedere, Siria este principalul oponent in zona, pentru ca nu va renunta niciodata la teritoriile ocupate de Israel. Unele tari arabe n-au o pozitie ferma, duc o politica externa „inchiriata”, dupa cum dicteaza interesele de moment.X

I: Exista mai multe partide la guvernare, in Siria?

Sunt la guvernare mai multe partide si independenti. Este una dintre reformele cerute. A fost format un organism judiciar independent care sa supervizeze alegerile, care pana acum erau sub patronajul Ministerului de Interne. Presedintele Bashar al Assad a dat deja decretele necesare pentru libertatea presei, legea partidelor si alegerilor, precum si infiintarea unei comisii pentru modificarea Constitutiei. Aceasta reforma deschide calea pentru  orice grupare care vrea sa se transforme in partid. Dar infaptuirea reformelor nu se face peste noapte.

I: Inclusiv Fratii Musulmani pot deveni partid?

Nu! Aceasta organizatie este  interzisa de Parlamentul sirian pentru ca este o grupare paramilitara, inarmata, iar detinerea de armament militar este interzisa in Siria. Constitutia Republicii Arabe Siriene nu permite formarea unui partid cu ideologie religioasa.

I: Populatia nu poate cumpara arme?

Nu. Exista doar asociatii de vanatori.

I: Si atunci cu cine se lupta fortele de politie, de securitate si militare?

E bine ca ati intrebat, pentru ca Siria este supusa la ora actuala unui razboi mediatic, in care noi tot pomenim de grupurile inarmate, iar mass media tot scrie ca se trage in populatia neinarmata. Exista doua tipuri de manifestatii in Siria. Exista manifestanti care au cerei juste si cer reforme in alegeri, in Constitutie, care s-au retras imediat ce presedintele Bashar al Assad a dat decretele in acest sens si mai exista anumite focare incitate de extremisti. In ultima vreme, acest gen de manifestanti sunt si platiti, cu 500-2000 de lire, ca sa iasa in strada si sa ceara nu reforme, ci schimbarea regimului . Cu ce? Sa aplicam o ideologie salafita intr-o societate diversificata compusa din mai multe etnii? Cum am  putea, in aceasta situatie sa garantam drepturile si existenta crestinilor din Siria?  Adevarat, in Constitutia asiriana este stipulat ca presedintele este musulman, dar nu e obligat sa aplice Sharia. Ati vazut ce se intampla in Irak, unde trupele americane se retrag si intra luptatori Al Qaida si salafisti, iar familii intregi de crestini sunt stramutate. Asta se doreste pentru Siria?

I: Totusi, au murit oameni, au murit manifestanti pasnici.

Niciodata nu s-a tras in manifestanti pasnici. Nu a existat si nu va exista un astfel de ordin pentru armata si securitate, care jura sa apere tara si poporul. Exista insa o strategie parsiva, in care grupuri inarmate, aflate in preajma civililor neinarmati, deschid focul atat  asupra trupelor militare cat si a manifestantilor. In schimbul de focuri cad victime si civili. Grupurile acestea inarmate, unii mercenari platiti, au legaturi cu Fratii Musulmani din afara Siriei. Militarii nostri nu sunt tinte doar cand se afla in teatrul de operatiuni, ci sunt atacate locuintele lor, familiile, unitatile, tehnica militara, institutiile publice si private, cazuri in care sunt obligati sa se apere sau sa apere institutiile.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/11/Lattakia-Wounded-security-men.flv[/podcast]

I: O astfel de strategie a functionat si la noi, in timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Strategii de felul acesta sunt folosite mereu, cu adaptari la poporul asupra caruia se aplica. La noi, elementele inarmate au legatura cu gruparile teroriste. Avem peste 1000 de militari ucisi, unii in mod bestial, capturati, torturati, impuscati, decapitati, cu trupurile mutilate, atrocitati de nedescris. Avem peste 2000 de militari raniti de gloante. Aceste gloante sigur nu au fost trase de populatia neinarmata. Se incearca zilnic introducerea de arme in Siria prin state vecine. Unele sunt capturate de autoritati, altele ajung la acesti teroristi.

I: Care sunt relatiile Siriei cu Turcia? Turcia face manevre militare la granita cu Siria.

Exista si o promovare a stirilor negative legate de ceea ce se intampla in Siria. Turcia este un stat vecin cu care am dezvoltat cele mai bune relatii in timp si speram ca liderii turci sa nu se bazeze in declaratiile lor pe fapte relatate de mass media ostila, ci pe fapte reale. Manevrele militare ale Turciei la granita cu Siria constituie o activitate interna. Si Siria face manevre de rutina la granite.

I: Cine credeti ca a avea interes sa-l asasineze pe liderul kurd Mashaal Al-Tamo? S-a scris ca a fost ucis de un comando al serviciilor secrete siriene.

Intr-adevar, cine avea interes sa contribuie la instabilitatea din Siria? A fost un act indreptat impotriva securitatii nationale a Siriei, fapt reclamat imediat de autoritati. Au fost vizate mai multe personalitati, in special din mediul stiintific, politic si simboluri ale unitatii nationale. Este vorba de aceeasi strategie menita sa duca la destramarea tarii prin conflicte interne si eventual razboi civil, pentru a satisface scopurile israeliene si americane din zona araba. In acest scop partidele kurzilor au dat comnunicate prin care neaga implicarea autoritatilor siriene in asasinarea acestuia.

I: Israelul a comasat trupe la granita cu Siria. Credeti ca vor ataca?

Noi suntem in stare de razboi cu Israelul inca din 1948. Sunt mobilizari militare pe ambele parti si stare de alerta permanenta. Israelul face periodic manevre si exercitii militare pe teritoriile arabe ocupate, iar atata timp cat ocupantul israelian are trupe pe Inaltimile Golan, teritoriu sirian, nu se vor depune armele. Desi acum Siria este tinta unui complot agresiv care vizeaza subminarea rolului sau in lumea araba si la nivel international, in principal pentru indepartarea tarii de pe linia de rezistenta si pentru a accepta negocieri haotice cu Israelul, armata siriana are capacitatea sa-si apere tara si poporul impotriva oricarei agresiuni.

I: Sa revenim la agresiunile interne. Sunt tineri martiri a caror memorie intretine starea de nemultumire a populatiei. Amintesc de Hamza al-Khatib din Daraa, de Zainab al Husni din Homs, in memoria careia s-a ridicat un cort de condoleante la Bucuresti, in Timisoara.

Da, sa revenim la acesti martiri pe care mass media ii prezinta ca fiind torturati, mutilati, dezmembrati de securitatea siriana, de parca ofiterii de securitate n-ar fi oameni, ci fiare dezlantuite. Eu am fost prefect de Daraa si cunosc situatia de acolo. Este o zona militara pentru ca se invecineaza cu teritoriile ocupate, pe o linie de granita de 35 de kilometri. Aici s-a evidentiat cel mai bine strategia complotistilor. Au existat comandouri inarmate care au atacat casele politistilor, ofiterilor de armata, au pus masini-capcana si bombe artizanale.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/11/Lattakia-Law-Enforcement-Forces-continue.flv[/podcast]

S-a tras in membrii familiilor celor care lucrau in sistem. Pe langa acesti oameni inarmati, au fost si civili, unii doar curiosi, altii intaratati de islamisti, „carne de tun” pentru cei ce doreau sa izbucneasca revolte. Pentru Hamza s-a finalizat ancheta speciala a politiei. S-a concluzionat ca  a cazut victima schimbului de focuri. Timp de 2o de zile, cadavrul lui a fost ascuns de necunoscuti  dupa ce a fost gasit si dus la morga fiind deja in descompunere.  Dus la morga, a mai stat o luna pana ce a fost recunoscut si luat acasa pentru funeralii.  Cauza decesului si starea cadavrului au fost descrise in raportul medico-legal.  Era un copil de 13 ani, cum poate gandi cineva ca a fost torturat si ucis cu bestialitate de politisti sau securisti? Cat despre Zainab, povestea ei a devenit cunoscuta: e vie si nevatamata. A povestit ea insasi despre cele intamplate, prin intermediul televiziunii siriene si prin declaratiile familiei sale.  Dar, sigur ca, dupa ce s-a facut atata tam-tam pe cazul ei, cum sa se mai revina asupra povestii fabricate  pentru a agita opinia publica si sa se spuna adevarul?

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/11/Events_mpeg2video.flv[/podcast]

I: Cat de grea e meseria de ambasador cand tara pe care o reprezinta este pusa la colt?

Intai: Siria nu este pusa la colt! Ea are relatii internationale extinse pe toate continentele. Realitatea este ca anumite state sunt  interesate in interventia in zona si au recurs la sanctiuni impotriva Siriei.

In al doilea rand misiunea principala a unui ambasador este de a pune permanent in valoare relatiile cu tara-gazda si aceasta linie diplomatica nu trebuie abandonata niciodata.

I: In Romania, aveti intalniri lunare cu ambasadorii tarilor arabe, care nu toate va sprijina in aceste momente. Cum se desfasoara aceste intalniri acum?

Ramanem in sfera relatiilor cu tara-gazda, nu discutam relatiile arabo-arabe, si atunci intalnirile noastre se desfasoara bine si cu regularitate.

I: Sunt voci din comunitatea siriana din Romania care va contesta, ca reprezentant al unui regim de opresiune. Va mai acuza si ca le faceti probleme, ca securitatea ambasadei ii filmeaza cand organizeaza manifestatiile la Bucuresti.

Pentru ce sa-i filmeze cineva?! Ei insisi le posteaza pe site-urile de internet?…X… Ambasada Siriei la Bucuresti nici n-are atasat militar sau de interne, pe nimeni care ar putea organiza si actiona in sensul urmaririi cetatenilor nostri opozanti. Sunt liberi sa-si exprime parerea.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/11/zainab.flv[/podcast]

I: Nu exista niciun mijloc de constrangere, legat de pasapoarte?

Constrangere pentru ce? Eu provoc pe oricare cetatean sirian din Romania – si avem o comunitate bogata, de 5000 de membri, proveniti si din familii mixte – sa jure cu mana pe inima daca cineva din cadrul Ambasadei le-a facut vreo problema. Din contra, pe multi, care acum sunt opozanti, si care aveau de solutionat chestiuni legate de diverse probleme consulare si altele, i-am ajutat sa le rezolve.

I: Nu va teama de opozanti sau de Fratii Musulmani?

Categoric, nu. Noi avem o misiune: ne facem datoria in fata tarii, credem in Dumnezeu si Siria si in intelepciunea Presedintelui, nu ne este frica de nimeni. Sunt vreo 200 de opozanti in Romania, dar acestia nu sunt radicali, respecta legile. Si nu mi-e frica nici de Fratii Musulmani, ca n-am de ce.

author avatar
Adina Mutar
1.408 afisari

10 COMENTARII

  1. Dreptae are ambasadorul si multe stim si noi ,din ce s-a intamplat cu noi in 1989.Nu se spunea de 60.000 de morti la Timisoara?acea ziarista a murit dar a fost rasplatita din plin dupa ,chiar directoare la TV.Va mai amintiti numele ei?Apoi ne certa o alta vestita MUGIU,acum unde hiberneaza?Ce usor putem fi pacaliti dragilor romani!Suntem in strada pt moaste dar pentru demnitatea nostra stam ascunsi.

  2. In Libia asa zisa revolutie a fost dusa numai de mercenari platiti de occident, iar seful statului nu a avut parte nici macar de un simulacru de proces, precum Ceausescu, a fost asasinat miseleste.O sa vada libienii in scurt timp ce ii asteapta: inrobirea, adica sclvia ca in romania.

  3. sclav esti tu … ca cauti in romania daca suntem sclavi ? mai bine dispar cu presedintele tau criminal

  4. Minte acest ambasador
    Acest regim nu stie decat sa minta , nu stie nici un dialog in afara de dialogul si limba sangelui
    de ce nu lasa masmedia straina sa intre in tara si sa se miste liber ?
    De ce nu se fac alegeri libere ?
    De ce Basar Al-Assad este la putere de 11 ani si asteptam si in vitorul apropiat sa fie si baiatul lui presedinte?!!!

  5. Ce se intampla in Siria este inuman si inacceptabil…este o crima asupra umanitatii..o barbarie!!!! Pentru ce isi omoara poporul acest regim, cine il mai vrea la putere dupa ce a comis atatea crime?Poporul sirian nu vrea decat sa traiasca in libertate, sa se exprime liber…nu suntem in epoca faraonilor…nu este posibil ca un presedinte sa stea la conducerea unei tari fara ca poporul sa nu fie de acord…OAMENII inseamna tara si nu presedintele!

  6. NICI NU MA SIMT NEVOIT SA RASPUND LA ABERATIILE AMBASADORULUI UNUI REGIM CRIMAL….DOAR VREAU SA VA INTREB SIMPLU DE TOT…..DACA E ASA CUM ZICE CA ADOLESCENTA ZAYNAB TRAIESTE BINE MERCI POATE DOMNUL AMBASADOR SA NE SPUNA AL CUI ESTE CADAVRU ACELA FACUT BUCATI SI PREDAT MAMEI ZAYNAB PTR. A L INGROPA……DECI MAI PE INTELES TOTUROR DL. AMBASADOR ESTE DATOR CU UN CADAVRU……AL CUI E..?
    2) VA FAC CUNOSCUT CA DL. AMBASADOR ESTE SOCRUL OMULUI DE AFACERI RAMI MAKHLUF…SI PTR. CINE NU STIE DL. RAMI ESTE CASIERUL REGIMULUI CONTROLEAZA 50%DIN ECONOMIA SIRIEI…SI IN ACCELASI TIMP ESTE VAR PRIMAR AL DICTATORULUI AL ASSAD…SI ESTE IN CAPUL LISTEI EMISA DE AUTORITATIILE INTERNATIONALE LISTA CU OAMENII REGIMULUI INTERZISI SA CALATOREASCA IN UE SI IN USA,CANADA…PLUS STATUL CIPRU II A RETRAS CETATENIA ACORDATA PUTIN TIMP IN URMA….POATE SA NE SPUNEA DL. AMBASADOR CUM DE AU MURIT PANA ACUM 200 DE COPI…? POATE SA NE SPUNA DE CE REGIMULUI ISI A DAT ACORDUL DA A RETRAGE ARMATA IERI DIN ORASE SI A RECUNOSCUT VOALAT CA A COMIS MULTE ERORI…..???

  7. Sirieni sint mai destepti ca allte tari arabe si stiu bine care este jokul in zona si in lumea araba in general si de asta ce s-a intamplat in Libia nu se va intampla in Siria .

  8. O Doamne,da-ne noua minte,suflet si credinta!DAR NU ACEEA DE A URMARI PROSTESTE ACELE CANALE DE STIRI CE AU PRIMIT MILIARDE PENTRU A FABRICA UN ADEVARAT RAZBOI IMPOTRIVA SYRIEI!
    DOMNILOR ,CEI CARE COMENTATI IMPOTRIVA DOMNULUI PRESEDINTE,CARE AR FI VARIANTA DV. IN ALEGERI?CONSILIUL DE IDIOTI PLATITI DE ISRAEL?DE CE MORTI VORBITI?DE ACEI COPII POSTATI PE PAGINILE VOASTRE SI CARE DE FAPT REPREZINTA UN CAZ GRAV DINTR-UN SPITAL EGIPTEAN?SAU ZEINAB AL HOSNI?CAT DE MULT S-A IMBUNATATIT SITUATIA DV. FINANCIARA DUPA CE ATI DEVENIT”REVOLUTIONARI”?SA CREDEM CE ?POVESTI AL JAZEERA,CARE TRANSMITEA DESPRE HAMA CA ESTE SUB ASEDIU AVIOANELOR MILITARE IN TIMP CE O COMISIE FORMATA DIN 65 MEMBRI ,INCLUSIV PRESA ROMANEASCA,SE AFLA LA FATA LOCULUI?DE CAT TIMP NU ATI VAZUT SIRIA,DOMNILOR „PATRIOTI”?LIBERTATEA CERUTA DE VOI A COSTAT POPORUL SIRIAN MII DE SUFLETE DIN RANDUL CIVILILOR SI A ARMATEI…IN TIMP CE VOI FABRICATI MINCIUNI IDIOATE IN FATA COMPUTERELOR!

  9. SI PENTRU LAMURIRI:CADAVRUL NU A FOST PREDAT MAMEI PERSONAJULUI”ZEINAB” CI FILMAT SI INGROPAT!ASA CUM SE VEDE DIN FILMELE VOASTRE,MAMA NU A PARTICIPAT LA FUNERALII…ASA CA CEI CE AU MARTIRIZAT-O PE ZEINAB AR TREBUI,INTR-ADEVAR SA SPUNA PE CINE AU MACELARIT IN STILUL TRADITIONAL TAKFIRI !!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger