AcasăNewsDezvaluiri in exclusivitate ale unui membru Hamas despre razboiul din Gaza

Dezvaluiri in exclusivitate ale unui membru Hamas despre razboiul din Gaza

„Ne-am saturat ca Israelul sa ne tina sub cizma militara si economica, saraci si disperati, lipsiti de un confort minim de viata”, marturiseste un membru al organizatiei palestiniene Hamas.

Abbas, decis sa ceara drepturi suplimentare pentru palestinieni

„Daca am fi putut beneficia de propriile resurse naturale, am fi putut ridica nivelul de trai al oamenilor, am fi intrat intr-un regim de viata normal. Dar Israelul a avut intotdeauna alte planuri cu noi.”

Marul discordiei, gazele

Partea nevazuta si nestiuta la nivel de opinie publica internationala despre actualul razboi din Gaza a debutat in 1999.

Miza razboiului din Gaza consta in campurile gazeifere din Mediterana

Atunci au fost descoperite doua campuri gazeifere in Marea Mediterana, in dreptul Fasiei Gaza: Gaza Marine si Gaza Border Field. Totul a inceput cand CCC (cea mai mare companie palestiniana de constructii, actual cu sediul in Grecia) s-a adresat companiei britanice BG Group, pentru a cumpara gaze din Egipt, unde compania britanica avea numeroase contracte. Combustibilul era necesar pentru centrala electrica din Gaza, construita de CCC in colaborare cu Enron. Cum intre CCC si BG Group existau relatii de cooperare, specialistii de la compania britanica le-au atras atentia palestinienilor ca au si ei gaze de exploatat! Dupa estimarile facute de BG Group, un total de 28 de miliarde de metri cubi, in doua campuri gazeifere din Mediterana! „Yasser Arafat a fost in culmea bucuriei”, isi aminteste membrul organizatiei Hamas. „A spus ca Allah a facut palestinienilor acest dar nepretuit”.  Numai ca „darul” era pretuit! De Israel, care asigura 98 la suta din necesarul energetic pentru palestinienii din teritoriile ocupate, la costuri enorme. Platite in special de SUA si tarile europene care subventionau Autoritatea Palestiniana. Cu toate acestea, palestinienii din Gaza si Cisiordania aveau si au inca intreruperi de energie si cate 18 ore pe zi. Exploatarea campurilor gazeifere din Mediterana le-ar putea asigura palestinienilor necesarul pe cel putin 15 ani, incluzand dezvoltarea industriala, care le-ar ridica nivelul de trai.

Drepturile de exploatare trec prin Israel

Trei grupuri majore s-au implicat imediat in dezvoltarea acestui proiect: CCC, BG Group (una dintre cele mari companii energetice din lume) si Fondul Palestinian de Investitii (FPI), un fond similar ca structura cu cele care administreaza averile unui grup de investitori. In 1999, Autoritatea Palestiniana a dat licenta de exploatare celor de la BG Group si partenerilor sai. Conform licentei, BG explora campurile gazeifere, dezvolta strategia de exploatare si construia conductele. BG detinea 90% din drepturile licentei, care ar fi scazut la 60% daca CCC si FPI s-ar fi implicat in dezvoltarea infrastructurii de exploatare. Un procent de 50% din incasarile ce derivau din exploatarea gazelor urma sa mearga la Autoritatea Palestiniana, prin diferite taxe si alte mecanisme financiare. Economia palestiniana ar fi beneficiat de opt miliarde de dolari numai din renuntarea la importul de gaze, din Egipt si din Israel. BG Group a investit peste 100 de milioane de dolari in studii si prospectii, intre 2000 si 2002. Concluzia a fost ca „proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic si economic”. CCC a adaugat „extrem de fezabil”, lasand sa se inteleaga ca cele doua campuri sunt mai bogate decat se estimase initial. Israelul a recunoscut dreptul palestinienilor de a-si exploata resursele naturale, in acordul „Gaza-Jericho”, dar si-a rezervat dreptul de a fi principalul cumparator al gazelor exploatate: „Gazele din Gaza vor aproviziona centralele israeliene, ca si industria palestiniana”, scria in acord. Insa, produsul primei extractii, din anul 2.000, s-a lovit de un obstacol de netrecut: Israelul vroia sa achizitioneze gazul la 2 dolari pe c.f.(0,028 metri cubi), mult sub pretul pietii, de 5-7 dolari/c.f. Israelienii au tot presat BG Group sa trateze cu ei, dar, in 2007, BG s-a retras. Dezvoltarea campului gazeifer Gaza Marine costa peste 800 de milioane de dolari. Nicio companie nu se baga daca nu poate obtine profit, nicidecum sa vanda sub pretul pietii. „Japonia si Coreea de Sud s-au aratat interesate sa cumpere la 13 dolari/c.f.”, spune interlocutorul nostru. „Dar oricine este interesat sa importe are nevoie de acordul Israelului, pe care acesta nu-l da. Pentru descurajare, Israelul a instituit blocada maritima pentru Gaza. Gata si cu exploatarile! Qatarul si Turcia au incercat sa se implice in dezvoltarea proiectelor energetice din Gaza. Cum lucrurile incepusera sa se precipite, Israelul a pornit acesta ofensiva, pregatit si pentru o invazie terestra in Gaza. Noi, palestinienii, in viziunea lor, nu trebuie sa beneficiem de nimic. Decat de bombele lor!”

Palestinienii cer ONU „statut de stat nemembru”

Din 2009, Israelul a descoperit in zona lui economica exclusiva din Mediterana doua campuri gazeifere uriase: Tamar si Leviatan. Primul are de noua ori mai mult decat cele din Gaza, iar Leviatan de 17 ori mai mult, insa Israelul nu renunta la controlul asupra gazelor palestiniene. Tamar este deja in dezvoltare si va incepe sa exporte gaz din 2013! Pentru a-si exploata propriile resurse, Autoritatea Palestiniana trebuie sa se asocieze unor organisme internationale, care sa le protejeze drepturile, cum ar fi Conventia privind Legea Marii din cadrul ONU. Mai poate sa faca apel la Adunarea Generala a ONU, ca sa dea o rezolutie privind dreptul de a-si exploata resursele fara sa fie obstructionata de Israel. Dar ar fi inca o rezolutie ONU de care Israel nu tine cont! Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a anuntat de la inceputul lunii ca va cere Adunarii Generale a ONU „statut de stat observator nemembru”, cerere care va fi depusa pe 29 noiembrie. Aprobarea ar echivala cu recunoasterea statului palestinian, cu toate drepturile ce deriva din acest statut.

author avatar
Adina Mutar
1.171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger