AcasăNewsDezvaluiri de senzatie: jurnalista de la CNN TURK, despre momentul telefonului

Dezvaluiri de senzatie: jurnalista de la CNN TURK, despre momentul telefonului

Intr-un interviu in exclusivitate, acordat publicatiei germane „Bild”, jurnalista  Hande Firat, de la CNN Turk, a vorbit despre deja celebrul moment petrecut pe post, in seara zilei de vineri 15 iulie 2016, cand presedintele Recep Tayyip Erdogan a intrat in direct ca sa indemne poporul sa iasa in strada pentru a impiedica lovitura de stat. Dupa cum bine se stie, Erdogan a fost nevoit sa utilizeze reteaua Internet (atat de hulita de catre seful statului!), precum si „FaceTime” (o aplicatie Apple pentru efectuarea de apeluri video si/sau audio catre alte dispozitive iOS sau alte computere compatibile cu FaceTime) ca sa impiedice puciul pus la cale de junta militara. Hande Firat, in varsta de 41 de ani, este una dintre cele mai apreciate moderatoare de televiziune din Turcia.

„Am asteptat o ora, dar nimic. Nu stiam ca elicopterele trageau in hotelul presedintelui”

In interviu acordat tabloidului „Bild”, ea a povestit despre circumstantele care au condus la istoricul moment „FaceTime”. Hande Firat spune ca era telefonul personal si ca l-a avut in mana toata noaptea. „Eram acasa in momentul in care m-a sunat un coleg si mi-a zis ca la Istanbul sunt soldati pe strada. Am aflat, apoi, ca la Ankara se petrec lucruri similare. Am chemat toata lumea la serviciu si mi-am dus fiica la mama. Ajunsa la televiziune, am vorbit cu doi consilieri ai presedintelui. Unul dintre ei, Hasan Dogan, mi-a spus ca «presedintele va face o declaratie, sa fiti pe faza». Am asteptat o ora, dar nimic. Nu stiam ca, intre timp, doua elicoptere deschisesera focul asupra hotelului in care se afla presedintele. L-am sunat din nou Hasan Dogan. Nu aveau la dispozitie niciun mijloc de a intra in direct. Asa ca le-am oferit ocazia sa faca anuntul prin intermediul telefonului. El a vorbit cu Erdogan, apoi m-au intrebat daca am Skype. Hai sa-l facem prin intermediul FaceTime, am spus, si apoi m-au sunat imediat prin FaceTime, iar presedintele a aparut pe ecran. Mainile imi tremurau. Am fost foarte ingrijorata din cauza situatiei din tara”.

„Fiica mea plangea: «Mami, ce inseamna lovitura de stat?!»

Hande Firat spune ca, desi soldatii s-au napustit ulterior in sediul CNN Turk, cel mai mult s-a temut pentru fiica ei de 11 ani: „In noaptea aceea am vorbit cu Nehir de mai multe ori. Era speriata si plangea. Ma intreba: «Ce inseamna lovitura de stat? Astia sunt soldatii nostri?»”. Jurnalista povesteste ca Recep Erdogan nu a sunat-o de atunci. In schimb au sunat-o sute de oameni ca s-o felicite: Am primit sute de e-mail-uri, tweet-uri, unii mi-au trimis si flori. Am primit multe mesaje de la oameni din alte tari, in special din Arabia Saudita, Egipt, Qatar. Un om de afaceri saudit a oferit 250.000 de dolari pentru telefonul meu, decretat de presa drept «özgürlük telefonu» (n.r. telefonul libertatii)”.

author avatar
Mihai Koblenko
2.494 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger