AcasăNewsDezmăț la Guvern cu banii din rezerva bugetară

Dezmăț la Guvern cu banii din rezerva bugetară

Consiliul Fiscal a subliniat caracterul discreționar al utilizării fondului de rezervă

Raportul Consiliului Fiscal pe anul 2018 dă de pământ cu Guvernul Dăncilă. Acesta este criticat că a majorat de 6,25 ori fondul de intervenție la dispoziția Guvernului și că a alocat aceste sume pentru cheltuieli care nu erau urgente sau neprevăzute.

Consiliul Fiscal a subliniat caracterul discreționar al utilizării fondului de rezervă

Potrivit Legii finanțelor publice nr. 500/2002,fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează pe bază de hotărâri ale Guvernului pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar. Alocările făcute de Guvernul Dăncilă în 2018 însă, nu par nici urgente și nici neprevăzute, după cum arată raportul Consiliului Fiscal. Astfel, au fost alocate sume pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru susținerea sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități, pentru acordarea unor drepturi salariale devenite executorii și pentru plata cheltuielilor curente ale primăriilor. Totodată, fondul de rezervă a fost utilizat în 2018 pentru achiziția unui sistem de supraveghere video la Sibiu, pentru achiziția de autovehicule, cheltuieli de protocol, precum și pentru înființarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. ”Atragem din nou atenția asupra ordonanțelor de urgență emise de Guvern prin care se stabilesc utilizări ale sumelor din fondul de rezervă dincolo de cadrul statuat în Legea finanțelor publice nr. 500/2002, respectiv pentru cheltuieli care nu pot fi catalogate drept urgente sau neprevăzute. La nivel local și central alocările dinFondul de Rezervă Bugetară au vizat în mare parte cheltuieli previzibile (asigurarea serviciului public de termoficare, anumite evenimente locale sau internaționale ale căror apariții erau certe) și cheltuieli generate de subevaluările necesarului de credite bugetare la momentul inițial al întocmirii proiectelor de buget ale ordonatorilor principali (asigurarea plății drepturilor de asigurări și asistență socială din sistemul public de pensii, cheltuieli de personal)”, se precizează în raportul Consiliului Fiscal.

”Au fost obligați de evrei”

Fostul ministru Mircea Coșea ne spune că la Sibiu au fost necesare cheltuielile cu sistemul de supraveghere video din cauza Summitul informal al șefilor de stat din luna mai, care a necesitat măsuri de securitate de înalt nivel. Înființarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România este o sarcină impusă de relațiile cu evreii, este o înțelegere pe care o avem cu organizațiile astea evreiești. În orice caz știu că este foarte presantă și ministrul Culturii este sub presiune acum, el vrea să îl facă foarte repede, dar este o problemă cu terenul din spatele Muzeului Antipa, că acolo vor să-l facă. Cu Holocaustul ăsta este o problemă, trebuie să-l faci, că altfel te ceartă toată lumea. Fondul ăsta de rezervă este înțeles de cei mai mulți ca un fond pe care îl are Guvernul în sertar și, dacă se întâmplă ceva, inundații, război, cutremur, îl scote și îl dă. Dar el se dă și pentru cheltuieli care nu sunt cuprinse în buget, la momentul întocmirii bugetului pentru că ele nu erau cunoscute, chiar dacă nu sunt catastrofice. Așa cum a fost la începutul acestui an, când a apărut un deficit la buget pentru că a trebuit, când am preluat președinția Consiliului European, să angajeze 800 de oameni, să cumpere mașini, computere, pentru pregătirea acestei acțiuni”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
944 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger