AcasăNewsDezbatere aprinsa intre Sarkozy si Hollande: "Sunteti un mic calomniator!"

Dezbatere aprinsa intre Sarkozy si Hollande: „Sunteti un mic calomniator!”

Cei doi candidati din turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta, Nicolas Sarkozy si Francois Hollande, s-au contrat violent miercuri in timpul unei dezbateri televizate tensionate, dar care nu pare a fi acordat niciunuia un avantaj decisiv.

Actualul presedinte, conservatorul Nicolas Sarkozy, aflat in urma in sondaje fata de adversarul sau socialist, spera sa castige cateva puncte datorita acestei dezbateri, singura organizata inainte de alegerile de duminica viitoare. Discutiile s-au purtat pe mai multe teme: maniera de conducere, economie, imigrare, energie nucleara. Acuzatiile de minciuna si calomnie au fost schimbate de mai multe ori intre cei doi.

„Mintiti”, a declarat Sarkozy in momentul in care Hollande sustinea ca actualul presedinte a condus o politica care i-a favorizat pe cei bogati. „Este evident un laitmotiv care ar trebui sa fie insuportabil pentru mine dar care pare a fi o obisnuinta in vorbele dumneavoastra”, i-a raspuns Hollande. Candidatul socialist era considerat favoritm cu 28,6 la suta din voturi obtinute in primul tur, pe 22 aprilie, fata de 27,2 la suta obtinte de Sarkozy. Toate sondajele il indica drept invingator duminica pe Hollande cu aproximativ 54 la suta din intentiile de vot, desi actualul presedinte a reusit sa reduca putin din diferenta in ultimele zile.

Intr-un decor sobru, amandoi imbracati in costum negru si cu o cravata neagra, cei doi oameni politici au inceput cu dezbaterea temei unitatii. „Vreau sa fiu presedintele unitatii. Francezii s-au opus unul contra altuia, divizat, vreau sa-i reunesc. Acesta este directia schimbarii pe care o propun”, a declarat Hollande, mai ofensiv decat era asteptat si echilibrat pe durata intregii dezbateri.

Declaratia lui a fost contestata de catre Sarkozy. „Am o dovada al acestui spirit de unitate: nu au existat violente pe toata durata mandatului meu de cinci ani”, a replicat conservatorul, citand reformele dificile pe care le-a introdus, un exemplu fiind reforma pensiilor. „Exista cei care vorbesc despre unitate si cei care o fac”, a daugat el.

Sarkozy a continuat prin a afirma ca adversarul sau nu poate sa uneasca francezii deoarece a permis apropiatilor sa il atace, comparand o serie de mitinguri ale lui Hollande cu cele ale Germaniei naziste. „Domnule Sarkozy, nu va sta bine sa va dati drept victima”, a raspuns Hollande, continuand prin a declara ca el condamna „toate excesele”.

Sarkozy si-a acuzat adversarul ca „mimeaza” stilul de oratorie al lui Francois Mitterrand, presedintele socialist ales in 1981. „Aveti o prezidentie partiala, partizana”, a declarat Hollande. „Este o minciuna”, a replicat Sarkozy in doua randuri, inainte de a-i stigmatiza „aroganta”. „Sunteti un mic calomniator”, a adaugat acesta. Sarkozy a prezentat in acel moment cazul Dominique Strauss-Kahn, fostul dierctor al FMI acuzat in mai multe dosare. „Nu ascult de un partid politic care a dorit sa se adune in spatele lui Dominique Strauss-Kahn cu entuziasm”, a adaugat presedintele.

Pe fondul acestui dosar, Hollande a criticat bilantul adversarului sau. ” Somajul a crescut, competivitatea s-a degradat si Germania se descurca mai bine decat noi”, a declarat Hollande. „Germania a condus o politica opusa fata de cea pe care o propuneti dumneavoastra francezilor. Germania a introdus TVA-ul anti-relocat si regula de aur pe care dumneavoastra o refuzati… Sper ca acest argument sa nu se intoarc impotriva dumneavoastra „, a declarat Sarkozy.

El a facut referire la o crestere a cotei TVA pentru a finanta protectia sociala scazand in acelasi timp taxele grele pe care companiile ar trebui sa le plateasca. Regula de aur consista in a trece in Constitutie intoarcerea la echilibrul finantelor publice.

Vorbind mai mult despre facilitati decat despre economie, Sarkozy a confirmat intentiile de a introduce dreptul de vot strainilor care nu locuiesc in UE.

Aceasta dezbatere a fost difuzata pe zeci de posturi de televiziune si ar fi trebuit sa fie urmarita de aproximativ 20 de milioane de telespectatori.

author avatar
Ciprian Purice
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger