AcasăNewsDezastru provocat de un urs, la o fermă din Harghita: aproape 50...

Dezastru provocat de un urs, la o fermă din Harghita: aproape 50 de animale omorâte. „Creștem animale pentru fiarele sălbatice”

(sursa foto: vocea-olteniei.ro)

Problema urșilor revine în actualitate, de această dată cu doar câteva zile înainte de Sărbătorile Pascale. Totul după ce un urs a provocat pagube uriașe la o fermă din județul Harghita, ucigând zeci de animale. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, a anunţat, duminică seară, pe pagina sa de Facebook, că ursul a atacat o fermă din satul Cădaciu Mare, comuna Şimoneşti şi a ucis aproape 50 de animale.

„O nouă dramă în judeţul Harghita. Creştem animale pentru fiarele sălbatice. În Cădaciu Mare, la o fermă locală, un urs a provocat pagube uriaşe, omorând aproape 50 de animale în spatele unei clădiri a fermei, la 50 de metri de zona locuită”, a scris Csaba Borboly pe Facebook.

Liderul CJ Harghita a precizat că 42 de miei au fost omorâţi de urs, aceştia fiind pregătiţi pentru sacrificarea de Paşti, iar alte 18 capre şi oi au fost grav rănite în urma atacului ursului, potrivit news.ro.

Csaba Borboly – preşedintele Consiliului Judeţean Harghita – este de părere că problema ameninţării urşilor este departe de a fi rezolvată, sunt necesare acţiuni suplimentare şi este nevoie de o atitudine responsabilă, în special din partea factorilor de decizie naţionali şi europeni.

Atrage atenția că urșii nu se mai sperie de gardul electric

Oficialul a adus în discuție legislația, în contextul recentului atac al ursului asupra fermei. „Legislaţia în privinţa atacurilor cu urşi încă nu este perfectă şi văd un fel de temere din partea autorităţilor pentru că, chiar dacă există o reglementare legislativă că după al doilea atac este legal să fie extras ursul, nu prea doresc primarii să pună în aplicare această prevedere legislativă. Atacul urşilor este o problemă profesională, nu cred că un politician trebuie să decidă pe plan local. Decizia trebuie să fie pe plan judeţean. Am făcut demersuri în acest sens. Acesta este un urs pe care aproape şi eu îl cunosc, anul trecut a intrat în grajd şi a omorât tot ce se putea. Eu am foarte mari speranţe că numărarea capetelor de urşi, lansată de domnul ministru Tzancos, am înţeles că în câteva zile va fi finalizată şi se vor lua măsuri”, a declarat șeful CJ Harghita.

Potrivit sursei citate, acesta mai spune că urşii care atacă satele din judeţ nu se mai sperie de gardul electric: ”Lăsaţi poveştile cu gardul electric. Şi aici a fost gard electric, dar aceşti urşi sunt foarte inteligenţi şi s-au adaptat (…) Pentru urşii care au atacat, gardul electric nu reprezintă niciun pericol”.

author avatar
Andrei Coman
700 afisari

7 COMENTARII

  1. Cresteti animale ca sa hraniti ursi…. Ursii nu au vina pana la urma. Stiti cine are? Cei care vor ca ei sa se inmulteasca suficient de mult fara costuri si sa poata sa fie vanati in voie de catre straini dispusi sa dea zeci de mii de euro pe un exemplar sub obladuirea ocoalelor silvice care dau autorizatia de impuscare pe diferite cazuri dar nu pentru romani neplatitori si saraci ci pentru straini. Evident atunci ursul e rau si trebuie sa fie impuscat, sai dam na-na. Pana atunci, pana cand au mancat tot de prin jur nu. Acum, de ce mananca ursul mielul taranului roman? E simplu. Pentru ca de fapt acei hoti din ocoalele silvice care dau autorizatiile de impuscare pentru ursii periculosi (nehraniti de fapt si infometati voit) nici nu se ucupa de ei sa le ofere hrana in padure. Pana si cervidele au inceput sa iasa atat de des din padure pe campurile cu culturi pentru ca nu li se ofera in padure mancare! Asa cum ar fi rolul ocoalelor silvice. Sa se ocupe si sa protejeze fauna padurilor din Romania. Asadar ursii isi cauta singurei de mancare pe unde apuca. Cand te arde matzul mananci orice de oriunde si oricum, valabil si pentru oameni, nu doar pentru ursi. Ce vreau sa spun este ca sub ipocrizie se ascunde hotia de fapt. ONGurile care apara ursii sunt la fel de vinovate ca si cei care dau autorizatiile de impuscare pentru ei. E un lant de consum si papica pentru toti din existenta acestui animal, frumos si majestuos de altfel.

  2. -aia sint despagubiti!

    -precizat că 42 de miei au fost omorâţi de urs, aceştia fiind pregătiţi pentru sacrificarea de Paşti,

    o fi vreun obicei p-acolo,
    ii indeasa cu caramida pisata sau asa ceva…..

  3. si chiar nu se poate face nimic?
    ceva de genul cainilor vagabonzi ce ataca oamenii se poate?

  4. AZI A FOST PASTELE URSILOR…SI ALA ERA BUCATARUL SEF….SOGORE FA-TI CRUCEA…ALELUIAAAAAA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger