Cauta

Dezastru pe piața mezelurilor. Incredibil ce conțin!

Un control amplu la nivel național făcut de comisarii ANPC a scos la iveală mii de tone de produse din carne care atentau la sănătatea consumatorilor. Mai mult, verificările au constatat că mențiunile de pe etichete nu corespundeau cu realitatea.

Chimicalele folosite nu erau trecute pe etichetele produselor din carne

Peste nouă tone de mezeluri din cantitatea totală controlată în țară de comisarii ANPC au fost depistate cu nereguli grave care încălcau prevederile legale privind protecția consumatorilor. Totodată, din cei 977 operatori economici verificați, 663 (67,86 %) au fost găsiți cu deficiențe majore, fiin aplicate747 sancțiuni contravenționale, dintre care 366 avertismente și 381 amenzi contravenționale în valoare de 2.097.500 lei. Comisarii ANPC au descoperit produse din carne cu modificări organoleptice privind aspectul, culoarea, gust și miros, gușă fiartă și afumată care prezenta urme de mucegai, produse din carne preambalate modificate organoleptic din cauza ambalajului deteriorat, cârnați, cremwurști, coaste afumate care prezentau caracteristici calitative neconforme, cu modificare de culoare, miros acru, de produs alterat. ”S-au depistat la comercializare produse din carne care nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuși prin prevederile legale în vigoare. Astfel, salamul de vară fiert și dublu afumat prezenta parametrul umiditate, determinat 52,98% față de valoarea prevazută în Ordinul nr.560/2002, de maximum 50%, confirmat de buletinul de analize emis de DSVSA Mureș. Totodată, salamul fiert și afumat prezenta parametrul raport colagen/proteină, determinat 27,85% față de maximum 20%”, se arată într-un comunicat al ANPC.

Salamuri țărănești și de casă cu E-uri

Comisarii ANPC au mai depistat la comercializare produse din carne la care s-a constatat utilizarea sintagmelor “Țărănesc”, respectiv, “Casei”, care sugerau consumatorilor că produsele sunt unele obținute similar cu cele fabricate în gospodăria proprie (în casă), cu ingrediente naturale, în realitate produsele având în lista ingredientelor aditivi din categoriile antioxidanți (eritorbat de sodiu, acid ascorbic, acid eritorbic), agenți de îngroșare (caragenan), stabilizatori (trifosfați de sodiu, polifosfați de sodiu), potențiatori de aromă (monoglutamat de sodiu) și conservanți (acetat de sodiu, nitrit de sodiu). ”Au fost găsiți la comercializare cârnați și slanină pe a căror etichetă se menționa -Produs tradițional-, fără ca operatorul economic să dețină atestat de produs tradițional”, se mai arată în comunicatul ANPC.

Doar STAS-urile vor face ordine în piață

Fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu, ne spune că singura soluție pentru a eradica acest fenomen este stabilirea unor STAS-uri pentru fiecare produs din carne, la care să se conformeze toți producătorii. ”ANSVSA are laborator, dar nu depistează decât ce îi interesează pe ei. Până vom avea laboratoarele noastre, semnarea unor protocoale interinstituționale este salutară. Pentru că bugetul de stat ar trebui să deconteze pentru ANSVSA inclusiv analizele noastre, nu să ne oblige pe noi să facem analize în laboratoare private, ca un contribuabil obișnuit. Cea mai urgentă măsură pentru ANPC ar trebui să fie retehnologizarea laboratoarelor LAREX din București, unde am putea transmite din toată țara orice fel de probă. Soluția pentru disciplină pe piața mezelurilor ar fi elaborarea, după consultarea cu toți factorii implicați, ministere și producători, a unor STAS-uri pentru aceste produse, pentru a se putea ști ce cantități de materie primă trebuie să folosești pentru fiecare. Și atunci, când controlezi, ai la ce să te raportezi. Altfel, fiecare pune ce vrea în mezeluri”, ne-a declarat Horia Constantinescu, fost președinte al ANPC.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version