AcasăNewsDezastru pe piața mezelurilor. Incredibil ce conțin!

Dezastru pe piața mezelurilor. Incredibil ce conțin!

Chimicalele folosite nu erau trecute pe etichetele produselor din carne

Un control amplu la nivel național făcut de comisarii ANPC a scos la iveală mii de tone de produse din carne care atentau la sănătatea consumatorilor. Mai mult, verificările au constatat că mențiunile de pe etichete nu corespundeau cu realitatea.

Chimicalele folosite nu erau trecute pe etichetele produselor din carne

Peste nouă tone de mezeluri din cantitatea totală controlată în țară de comisarii ANPC au fost depistate cu nereguli grave care încălcau prevederile legale privind protecția consumatorilor. Totodată, din cei 977 operatori economici verificați, 663 (67,86 %) au fost găsiți cu deficiențe majore, fiin aplicate747 sancțiuni contravenționale, dintre care 366 avertismente și 381 amenzi contravenționale în valoare de 2.097.500 lei. Comisarii ANPC au descoperit produse din carne cu modificări organoleptice privind aspectul, culoarea, gust și miros, gușă fiartă și afumată care prezenta urme de mucegai, produse din carne preambalate modificate organoleptic din cauza ambalajului deteriorat, cârnați, cremwurști, coaste afumate care prezentau caracteristici calitative neconforme, cu modificare de culoare, miros acru, de produs alterat. ”S-au depistat la comercializare produse din carne care nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuși prin prevederile legale în vigoare. Astfel, salamul de vară fiert și dublu afumat prezenta parametrul umiditate, determinat 52,98% față de valoarea prevazută în Ordinul nr.560/2002, de maximum 50%, confirmat de buletinul de analize emis de DSVSA Mureș. Totodată, salamul fiert și afumat prezenta parametrul raport colagen/proteină, determinat 27,85% față de maximum 20%”, se arată într-un comunicat al ANPC.

Salamuri țărănești și de casă cu E-uri

Comisarii ANPC au mai depistat la comercializare produse din carne la care s-a constatat utilizarea sintagmelor “Țărănesc”, respectiv, “Casei”, care sugerau consumatorilor că produsele sunt unele obținute similar cu cele fabricate în gospodăria proprie (în casă), cu ingrediente naturale, în realitate produsele având în lista ingredientelor aditivi din categoriile antioxidanți (eritorbat de sodiu, acid ascorbic, acid eritorbic), agenți de îngroșare (caragenan), stabilizatori (trifosfați de sodiu, polifosfați de sodiu), potențiatori de aromă (monoglutamat de sodiu) și conservanți (acetat de sodiu, nitrit de sodiu). ”Au fost găsiți la comercializare cârnați și slanină pe a căror etichetă se menționa -Produs tradițional-, fără ca operatorul economic să dețină atestat de produs tradițional”, se mai arată în comunicatul ANPC.

Doar STAS-urile vor face ordine în piață

Fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu, ne spune că singura soluție pentru a eradica acest fenomen este stabilirea unor STAS-uri pentru fiecare produs din carne, la care să se conformeze toți producătorii. ”ANSVSA are laborator, dar nu depistează decât ce îi interesează pe ei. Până vom avea laboratoarele noastre, semnarea unor protocoale interinstituționale este salutară. Pentru că bugetul de stat ar trebui să deconteze pentru ANSVSA inclusiv analizele noastre, nu să ne oblige pe noi să facem analize în laboratoare private, ca un contribuabil obișnuit. Cea mai urgentă măsură pentru ANPC ar trebui să fie retehnologizarea laboratoarelor LAREX din București, unde am putea transmite din toată țara orice fel de probă. Soluția pentru disciplină pe piața mezelurilor ar fi elaborarea, după consultarea cu toți factorii implicați, ministere și producători, a unor STAS-uri pentru aceste produse, pentru a se putea ști ce cantități de materie primă trebuie să folosești pentru fiecare. Și atunci, când controlezi, ai la ce să te raportezi. Altfel, fiecare pune ce vrea în mezeluri”, ne-a declarat Horia Constantinescu, fost președinte al ANPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.418 afisari

2 COMENTARII

  1. Un articol INUTIL !!,esti informat ca esti inselat ,furat si chir posibil pacient imbolnavit de niste iresponsabili ,niste excroci ,niste nemernici .
    Daca aveti buletine de analize pentru produsele ce sunt expirate ,de proasta calitate normal este sa spuneti cine sunt comeciantii ,cine-s producatorii astfel clientii pot sa ia masura sa nu mai cumpere acele marfuri.
    Am cumparat de la Alimon o pulpa superioara de curca si de la Kaufland cap de piept de purcel ,am vrut sa fac o friptura in cratita ,la putin timp de cand am pus carnea cu ulei in cratita si cratita pe foc cca 10 minute in cratita era atita apa !!! incat carnea fierbea
    in zeama lasata si nicidecum in ulei !!,acea carne fusese injectata cu o apa cu sare !!,asta nu-i hotie ,atit la carnea de curca cat si la cea de porc s-a itamplat la fel .
    Am luat kaiser de la Kaufland dupa 3 zile era mucegait in frigider !!.
    Ce faci in aceste cazuri ?? CONCRET CA DE POVESTI SUNT SATUL .

    • Concret? Nu faci nimic! Că e pierdere de timp.Tai kaizerul și îl dai la pisici sau cîini.De ce incă nu intră în vigoare STAS urile românești? Răspuns: Ca să poată vinde comercianții (în proporție de 99% străini!)toate gunoaielee pe piață cu aditivi agresiv cancerigeni?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger