Abia ieşită din redresare, City Insurance aruncă în aer piaţa asigurărilor din România. Aşa cum Naţional a dezvăluit deja, trei service-uri cer falimentul celei mai mari companii de asigurare. Care, iată, a ajuns cea mai mare şi la numărul de ţepe pe care le administrează românilor, iar ASF, autoritatea statului obligată să controleze şi să sancţioneze astfel de derapaje o ia pe City Insurance în braţe, o mângâie frumos prin comunicate băloase de-a dreptul, uitând de miile de petiţii şi plângeri ale românilor în slujba cărora se află. Ce ştie ASF şi nu ştiu milioanele de clienţi ai City? Service-urile şi românii urlă, iar ASF DOARME şi se face că munceşte!
Piaţa asigurările este serios zdruncinată după ce trei mari service-uri au dezvăluit faptul că liderul asigurărilor City Insurance nu mai face faţă cerinţelor clienţilor, dând ţepe după ţepe. Aflată în plin control ASF (control care a început, atenţie, încă din luna mai), City Insurance este acum apărată de faţă de Autoritate mai ceva ca un avocat mega bine plătit. Deşi ar fi trebuit să informeze consumatorii că City are mii de dosare în instanţă şi că pe 80 % dintre acestea le pierde, ASF transmite public faptul că marea companie incriminată este stabilă şi că românii nu au de ce să îşi facă probleme. Asta, atenţie, în timpul unui control în desfăşurare, care nu este finalizat. Cu alte cuvinte, comisiei ASF care face acest control i s-au trasat deja concluziile: totul este în regulă, City Insurance nu are nicio problemă, clienţii sunt nebuni. Mai mult, la momentul actual, City Insurance are dosare de plată pe daune interne şi externe care se apropie de 200 de milioane de euro. ASF ştie? Bineînţeles că ştie dar se face că plouă. În plus, celelalte autorităţi tac mâlc în condiţiile în care City Insurance deţine 50 la sută din piaţa RCA şi 90 la sută din piaţa asigurărilor pentru camioane. Consiliul Concurenţei nu are nimic de zis în acest sens? Ar trebui să consemnăm şi faptul că specialiştii în asigurări murmură pe la colţuri două ipoteze menite să clarifice comportamentul vădit părtinitor al ASF vizavi de City Insurance : fie noua conducere a Autorităţii are misiunea de a proteja City, fie între ASF şi societatea de asigurări este o relaţie directă de domeniul DNA…
De altfel, o intervenţie a anchetatorilor, spun ceilalţi asigurători, ar trebui să aibă loc pentru că e mai mult decât bătătoare la ochi atitudinea părtinitoare a ASF vizavi de City Insurance şi lucrurile tind să o ia razna. Surse din cadrul ASF susţin că activitatea de control de la City trebuia să se finalizeze după plecarea, în octombrie, a lui Leonard Badea din fruntea Autorităţii în fotoliul de la BNR. De exemplu, DNA s-ar prinde că ceva e necurat la mijloc în condiţiile în care directorul general de control din ASF care controlează în acest moment City este Florin Golovatic, nimeni altul decât fostul preşedinte al Uniqa Asigurări. Tot Golovatic este cel care, alături de alte firme de asigurări, a încasat amenda record de 50 milioane de euro dată de Consiliul Concurenţei pentru înţelegeri de tip cartel pe tarife la vânzarea poliţelor RCA. Oare ce credibilitate are acum Golovatic?
Totuşi, în cazul în care la finele controlului se vor constata abateri grave care ar putea trimite din nou City Insurance în redresare, ar fi bine ca ASF să se asigure măcar de data asta de respectarea condiţiilor impuse societăţii de asigurări, respectiv, cea mai importantă, majorarea capitalului social.
Prezentăm mai jos şi comunicatul Asociației Societăților de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) care îşi exprimă din nou îngrijorarea cu privire la stabilitatea financiară a societății City Insurance, societatea prezentând în cursul zilei de 27 august 2019 niște cifre care ar trebui să provoace insomnii oricărei persoane cu minimă responsabilitate din Consiliul ASF.
- Dintr-un număr de 951157 polițe RCA/luna cât emite întreaga piață de asigurări din România, 523 000 de polițe RCA/lună sunt emise de către City Insurance.
- City Insurance a anunțat că a achitat anul acesta un număr de 93 761 dosare de daună. Despre cele peste 30 000 de dosare de daună deschise tot în acest an și neachitate nu suflă o vorbă nici City Insurance și nici iresponsabila Autoritate de Supraveghere Financiară.
- Dauna medie rezultată din cifrele comunicate de către City Insurance este de 1525 euro.
Este o daună fantezistă în condițiile în care City Insurance are peste un număr de peste 130 000 de capete tractor asigurate RCA dintr-un total de 190 000 de astfel de autovehicule înmatriculate la nivel național. Dauna medie pentru acest tip de vehicule depășește 4000 de euro, iar frecvența accidentelor este dublă față de autoturisme.
City Insurance poate obține o daună medie de 1525 de euro DOAR în condițiile efectuării unei despăgubiri parțiale, situație care confirmă modul abuziv și ilegal de despăgubire a firmei de asigurări către unitățile reparatoare (exact modelul Astra Asigurări).
Suntem consternați de ipocrizia și totală lipsa de responsabilitate a Autorității de Supraveghere Financiară care refuză să recunoască faptul că societatea City Insurance are probleme serioase atât în onorarea obligațiilor de despăgubire, cât și din punct de vedere a solvabilității.
În urmă cu 4 ani, Astra Asigurări intra în faliment în condițiile în care fostul președinte, Mișu Negriţoiu, ne dădea tuturor asigurări până în ultimul moment că societatea nu are probleme financiare. Astăzi, Leonardo Badea procedează în mod identic: ne dă tuturor asigurări că City Insurance este solvabilă și dacă cumva vor apărea probleme, ASF va interveni cu profesionalism și promptitudine și va rezolva problema, iar peste o lună, dânsul pleacă viceguvernator la BNR.
“Domnule Leonardo Badea, nu vă mai credem! De 2 ani de când ați preluat mandatul, ne-ați făcut să ne pierdem iremediabil încrederea în cuvântul dvs.! Ne-am săturat de promisiuni neonorate privind disciplinarea pieței de asigurări. Așa cum bine știți, dar refuzați să recunoașteți public, sub mandatul dvs. situația pieței de asigurări a degenerat teribil, iar eu v-am atras personal atenția în nenumărate rânduri că firmele de asigurări își bat efectiv joc de păgubiții RCA sub președinția dvs la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Această situație este confirmată și de numărul de reclamații care a explodat în anul 2019, crescând cu peste 300% față de anul anterior, dar pe care dvs.o ignorați și o ascundeți publicului, că să nu va pericliteze ascensiunea spre BNR.
Faptul că ASF-ul anunță triumfalist că societatea City Insurance este în parametri normali, deși dvs. cunoașteți adevărul, ne ridică mari semne de întrebare privind viitorul mandat pe care sperați să îl ocupați în conducerea BNR.” – a declarat, Dan Barbu, Președinte ASSAI.
ASSAI recomandă tuturor unităților reparatoare să preia cu mare prudență comunicatele triumfaliste ale ASF-ului, să nu uite cum s-a comportat această instituție și pe vremea falimentelor Astra și Carpatica și să își reducă expunerea reparațiilor pe societatea City Insurance, societatea de asigurări înregistrând sume importante neachitate atât în România, cât și în plan extern.
Adresăm 6 întrebări publice către consiliul ASF, care au directă legătură cu situația societății City Insurance pe care, în opinia noastră, o protejează:
- ASF să facă public numărul dosarelor de dauna înregistrate de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; – informația o poate lua de la BAAR.
- ASF să facă public numărul și procentul dosarelor de daună achitate INTEGRAL de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; – informația o poate lua de la BAAR.
- ASF să facă publică valoarea dosarelor de daună neachitate de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; – informația o poate lua de la BAAR.
- ASF să facă publică valoarea rezervelor de dauna constituite de către City Insurance pentru dosarele de dauna achitate de către societate către BAAR, în cursul ultimelor 12 luni. Dorim să știm dacă aceste rezerve de daună au fost corect și legal constituite.
- ASF să facă publică valoarea rezervelor de daună constituite de către City Insurance pentru daunele externe neachitate în ultimele 12 luni. Rețineți faptul că dauna externă este de aproximativ 4000 de euro, iar valoarea rezervei de dauna trebuie să fie constituită la acest nivel pentru fiecare dosar de dauna în parte.
- Faptul că ASF se antepronunţă privind solvabilitatea societății City Insurance în timp ce o echipă a ASF-ului se află în plin control la această societate, poate fi considerată o “direcție” dată echipei de control subordonată conducerii ASF?
În situația în care ASF nu va transmite public prin comunicat de presă toate aceste informații clare, detaliate, la obiect și nu amestecate, în binecunoscutul “stil asefist”, până la dată de 03.09.2019, ASSAI va transmite un nou material de presă deosebit de interesant pe care îl avem deja pregătit.
“Anunțăm public faptul că am contractat o reputată casă de avocatură care lucrează deja la redactarea unor plângeri penale împotriva unor persoane pe care le considerăm responsabile pentru neglijență și abuz în serviciu din cadrul ASF.” – a precizat Dan Barbu, Președinte ASSAI.