AcasăNewsDezastru în asigurări: De ce ASF ţine în braţe City Insurance?

Dezastru în asigurări: De ce ASF ţine în braţe City Insurance?

Abia ieşită din redresare, City Insurance aruncă în aer piaţa asigurărilor din România. Aşa cum Naţional a dezvăluit deja, trei service-uri cer falimentul celei mai mari companii de asigurare. Care, iată, a ajuns cea mai mare şi la numărul de ţepe pe care le administrează românilor, iar ASF, autoritatea statului obligată să controleze şi să sancţioneze astfel de derapaje o ia pe City Insurance în braţe, o mângâie frumos prin comunicate băloase de-a dreptul, uitând de miile de petiţii şi plângeri ale românilor în slujba cărora se află. Ce ştie ASF şi nu ştiu milioanele de clienţi ai City? Service-urile şi românii urlă, iar ASF DOARME şi se face că munceşte!

Piaţa asigurările este serios zdruncinată după ce trei mari service-uri au dezvăluit faptul că liderul asigurărilor City Insurance nu mai face faţă cerinţelor clienţilor, dând ţepe după ţepe. Aflată în plin control ASF (control care a început, atenţie, încă din luna mai), City Insurance  este acum apărată de faţă de Autoritate mai ceva ca un avocat mega bine plătit. Deşi ar fi trebuit să informeze consumatorii că City are mii de dosare în instanţă şi că pe 80 % dintre acestea le pierde, ASF transmite public faptul că marea companie incriminată este stabilă şi că românii nu au de ce să îşi facă probleme. Asta, atenţie, în timpul unui control în desfăşurare, care nu este finalizat. Cu alte cuvinte, comisiei ASF care face acest control i s-au trasat deja concluziile: totul este în regulă, City Insurance nu are nicio problemă, clienţii sunt nebuni. Mai mult, la momentul actual, City Insurance are dosare de plată pe daune interne şi externe care se apropie de 200 de milioane de euro. ASF ştie? Bineînţeles că ştie dar se face că plouă. În plus, celelalte autorităţi tac mâlc în condiţiile în care City Insurance deţine 50 la sută din piaţa RCA şi 90 la sută din piaţa asigurărilor pentru camioane. Consiliul Concurenţei nu are nimic de zis în acest sens? Ar trebui să consemnăm şi faptul că specialiştii în asigurări murmură pe la colţuri două ipoteze menite să clarifice comportamentul vădit părtinitor al ASF vizavi de City Insurance : fie noua conducere a Autorităţii are misiunea de a proteja City, fie între ASF şi societatea de asigurări este o relaţie directă de domeniul DNA…

De altfel, o intervenţie  a anchetatorilor, spun ceilalţi asigurători, ar trebui să aibă loc pentru că e mai mult decât bătătoare la ochi atitudinea părtinitoare a ASF vizavi de City Insurance şi lucrurile tind să o ia razna. Surse din cadrul ASF susţin că activitatea de control de la City trebuia să se finalizeze după plecarea, în octombrie, a lui Leonard Badea din fruntea Autorităţii în fotoliul de la BNR. De exemplu, DNA s-ar prinde că ceva e necurat la mijloc în condiţiile în care directorul general de control din ASF care controlează în acest moment City este Florin Golovatic, nimeni altul decât fostul preşedinte  al Uniqa Asigurări. Tot Golovatic este cel care, alături de alte firme de asigurări,  a încasat amenda record de 50 milioane de euro dată de Consiliul Concurenţei pentru înţelegeri de tip cartel pe tarife la vânzarea poliţelor RCA. Oare ce credibilitate are acum Golovatic?

Totuşi, în cazul în care la finele controlului se vor constata abateri grave care ar putea trimite din nou City Insurance în redresare, ar fi bine ca ASF să se asigure măcar de data asta de respectarea condiţiilor impuse societăţii de asigurări, respectiv, cea mai importantă, majorarea capitalului social.

Prezentăm mai jos şi comunicatul Asociației Societăților de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) care îşi exprimă din nou îngrijorarea cu privire la stabilitatea financiară a societății City Insurance, societatea prezentând în cursul zilei de 27 august 2019 niște cifre care ar trebui să provoace insomnii oricărei persoane cu minimă responsabilitate din Consiliul ASF.

  •  Dintr-un număr de 951157 polițe RCA/luna cât emite întreaga piață de asigurări din România, 523 000 de polițe RCA/lună sunt emise de către City Insurance.
  • City Insurance a anunțat că a achitat anul acesta un număr de 93 761 dosare de daună. Despre cele peste 30 000 de dosare de daună deschise tot în acest an și neachitate nu suflă o vorbă nici City Insurance și nici iresponsabila Autoritate de Supraveghere Financiară.
  • Dauna medie rezultată din cifrele comunicate de către City Insurance este de 1525 euro.

Este o daună fantezistă în condițiile în care City Insurance are peste un număr de peste 130 000  de capete tractor asigurate RCA dintr-un total de 190 000 de astfel de autovehicule înmatriculate la nivel național. Dauna medie pentru acest tip de vehicule depășește 4000 de euro, iar frecvența accidentelor este dublă față de autoturisme.

City Insurance poate obține o daună medie de 1525 de euro DOAR în condițiile efectuării unei despăgubiri parțiale, situație care confirmă modul abuziv și ilegal  de despăgubire a firmei de asigurări către unitățile reparatoare (exact modelul Astra Asigurări).

Suntem consternați de ipocrizia și totală lipsa de responsabilitate a Autorității de Supraveghere Financiară care refuză să recunoască faptul că societatea City Insurance are probleme serioase atât în onorarea obligațiilor de despăgubire, cât și din punct de vedere a solvabilității.

În urmă cu 4 ani, Astra Asigurări intra în faliment în condițiile în care fostul președinte, Mișu Negriţoiu, ne dădea tuturor asigurări până în ultimul moment că societatea nu are probleme financiare.  Astăzi, Leonardo Badea procedează în mod identic: ne dă tuturor asigurări că City Insurance este solvabilă și dacă cumva vor apărea probleme, ASF va interveni cu profesionalism și promptitudine și va rezolva problema, iar peste o lună, dânsul pleacă viceguvernator la BNR.

Domnule Leonardo Badea, nu vă mai credem! De 2 ani de când ați preluat mandatul, ne-ați făcut să ne pierdem iremediabil încrederea în cuvântul dvs.! Ne-am săturat de promisiuni neonorate privind disciplinarea pieței de asigurări. Așa cum bine știți, dar refuzați să recunoașteți public, sub mandatul dvs. situația pieței de asigurări a degenerat teribil, iar eu v-am atras personal atenția în nenumărate rânduri că firmele de asigurări își bat efectiv joc de păgubiții RCA sub președinția dvs la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Această situație este confirmată și de numărul de reclamații care a explodat în anul 2019, crescând cu peste 300% față de anul anterior, dar pe care dvs.o ignorați și o ascundeți publicului, că să nu va pericliteze ascensiunea spre BNR.

Faptul că ASF-ul anunță triumfalist că societatea City Insurance este în parametri normali, deși dvs. cunoașteți adevărul, ne ridică mari semne de întrebare privind viitorul mandat pe care sperați să îl ocupați în conducerea BNR.” – a declarat, Dan Barbu, Președinte ASSAI.

ASSAI recomandă tuturor unităților reparatoare să preia cu mare prudență comunicatele triumfaliste ale ASF-ului, să nu uite cum s-a comportat această instituție și pe vremea falimentelor Astra și Carpatica și să își reducă expunerea reparațiilor pe societatea City Insurance, societatea de asigurări înregistrând sume importante neachitate atât în România, cât și în plan extern.

Adresăm 6 întrebări publice către consiliul ASF, care au directă legătură cu situația societății City Insurance pe care, în opinia noastră, o protejează:

  1. ASF să facă public numărul dosarelor de dauna înregistrate de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; – informația o poate lua de la BAAR.
  2. ASF să facă public numărul și procentul dosarelor de daună achitate INTEGRAL de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; – informația o poate lua de la BAAR.
  3. ASF să facă publică valoarea dosarelor de daună neachitate de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; – informația o poate lua de la BAAR.
  4. ASF să facă publică valoarea rezervelor de dauna constituite de către City Insurance pentru dosarele de dauna achitate de către societate către BAAR, în cursul ultimelor 12 luni. Dorim să știm dacă aceste rezerve de daună au fost corect și legal constituite.
  5. ASF să facă publică valoarea rezervelor de daună constituite de către City Insurance pentru daunele externe neachitate în ultimele 12 luni. Rețineți faptul că dauna externă este de aproximativ 4000 de euro, iar valoarea rezervei de dauna trebuie să fie constituită la acest nivel pentru fiecare dosar de dauna în parte.
  6. Faptul că ASF se antepronunţă privind solvabilitatea societății City Insurance în timp ce o echipă a ASF-ului se află în plin control la această societate, poate fi considerată o “direcție” dată echipei de control subordonată conducerii ASF?

În situația în care ASF nu va transmite public prin comunicat de presă toate aceste informații clare, detaliate, la obiect și nu amestecate, în binecunoscutul “stil asefist”, până la dată de 03.09.2019, ASSAI va transmite un nou material de presă deosebit de interesant pe care îl avem deja pregătit.

Anunțăm public faptul că am contractat o reputată casă de avocatură care lucrează deja la redactarea unor plângeri penale împotriva unor persoane pe care le considerăm responsabile pentru neglijență și abuz în serviciu din cadrul ASF.” – a precizat Dan Barbu, Președinte ASSAI.

 

author avatar
A.P. Redactor
2.188 afisari

17 COMENTARII

  1. I-a cumparat la pachet Odobescu pe Rosu si Badea. Ce putea fi mai penibil decat prestatia lui Rosu in rolul de avocat a lui City. E bine ca prostovanul cu mustata si-a asumat acest rol. Dupa ce pleaca PSD-ul il schimba noua putere si el ajunge coleg de celula cu geamanul lui, Liviu Dragnea.

  2. City este noua Astra, cu aceleasi reflexe de tepari si cu sustinere politica din partea PSD. Agaricii din conducerea ASF executa exact ce le spune Odobescu. La ce probleme are City ai vazut vreo sanctiune aplicata de ASF? Pai, ii rade Odobescu mustata lui Rosu in transmisune live pe Facebook.

  3. nu ar fi mai bine sa fie desfintata aceasta cloaca? daca tot nu supravegheaza nimic, macar sa nu mai platim salariile uriase spagarilor si putorilor din asf.numai personaje sinistre s au aciuit in aceasta institutie. curvele politicienilor si lacheii de partid supravegheaza aceasta piata. pai la ce sa te astepti din partea unor lichele pesediste?

  4. Amanta de profesie Badanoiu Cristina angajata la ASF este amanta lui Dan Odobescu si ii raporteaza tot ce misca acolo celui care ii suge p.la. pe bani.

  5. ASF de la infiintare pana in prezent nu a facut nimic in favoarea consumatorului. Cum sai tu sute, mii de reclamatii si sa nu iei masuri?! Este mai mult decat evidenta stricaciunea acestei asa zise institutii. Alo, DNA, unde sunteti?

  6. Este de datoria DNA sa se autosesizeze si sa controleze fiecare dosar si decizie din ultimii doi ani .Este inimaginabil ca in conditiile in care sunt mii de dosare pe rolul instantelor privind neplata sumelor datorate de catre City Insurance si mii de reclamatii inregistrate la ASF , ca aceasta societate de asigurare sa fie protejata fara rusine de catre ASF .
    Este greu de inteles care este natura acestei protectii directe a ASF ului pentr City .
    Situatia este de o mare gravitate .

  7. acum isi arata adevarata fata cristi rosu. un papagal care se pisa pe el in fata asiguratorilor. el nu are decat avertismente pentru asiguratori, carnetul cu sanctiuni l-a pierdut si nu mai poate da scanctiuni. facem pariu ca fraierul asta mai rezista aici maxim un an cu conditia sa nu il aresteze mai devreme?

  8. Se pare ca plecarea lui Misu Negritoiu nu a rezolvat mare lucru din ce se intampla in ASF, in sensul ca inlocuitorul acestuia, Leonardo Badea, nu a facut decat sa treneze starea de lucruri complet defavorabila pagubitilor RCA si unitatilor reparatoare,prin acceptarea din partea unor firme de asigurari sa isi faca jocurile ca si inainte, in sensul efectuarii de plati partiale si de stabilire a orei de manopera si a cuantumului chiriei vehiculului la schimb,lucruri complet ilegale, dar acceptate si incurajate de ASF.
    Pana nu vor pleca din ASF persoanele care tin spatele asiguratorilor si care franeaza orice buna intentie a aduce lucrurile intr-o stare de normalitate, aceste abuzuri si ilegalitati vor continua sa existe.
    Dar asta nu este suficient,pentru ca cei care ii vor inlocui vor trebui sa fie persoane bine intentionate in sensul respectarii normelor LEGALE.

  9. Exista o explicatie: 1.O parte din institutie doarme pe banii nostri cu un grad de inconstienta ce ii califica pentru un control urgent la psihiatrie
    2. Cealalta parte “beneficiaza” de mai multa “atentie” din partea lui City si blocheaza oile care dorm pe banii nostri sa gandeasca.

  10. ASF este o cloaca ce doarme pe salarii de zeci de mii de euro !Delegatii pe mii de euro in USA si Europa pe banii nostrii munciti .
    Sunt sute de procese castigate de pagubiti prin care s a dovedit incalcarea grosolana a legii de catre City!
    De ce mai aveti nevoie domnilor de la ASF ? Ce supravegheati dumneavoastra ?????

  11. NU stiu de ce mai au salarii astia din ASF, la ce spagi isi ia de la asiguratori. Avem 2 tepe date pe banii nostrii, iata si pe a 3a. Oare nu vom avea nici acum nicio gasca la puscarie? ALO, DNA???
    Pe Loenardo Badea in doare fix in dos, numirea viceguvernator la BNR e o prima prt modul cum am ajuns aici,

  12. ASIGURARILE nu-s alceva decat niste excrocherii legalizate ,guvernul a legalizat inclusiv jocurile de noroc !,o sa legalizeze prostitutia deoarece s-a dovedit ca se fac bani multi din asta ,iar statul poate lua taxe,impozite .
    Cred ca in Romania cel mai mult ar castiga statul daca ar pune impozit pe PROSTIE !!.
    ASF mulge cat poate de la asigurari ,salariile celor din ASF sunt astronomice comparativ cu
    salariile medii pe economie si se invart de la 10-15 mii de euro/luna .
    Vezi Rusanu ,vezi cardasia din ASTRA vezi cum pleaca de la banci unul ajunge la ASF ,ori nevasta vrunui ministru !,rascoliti putin rahatul si n-o sa puteti respira .

  13. De ce doar un cotidian a preluat Știrea?
    De ce din peste 1000 se unități reparatoare doar din Bucuresti culce au bani de recuperat de City Insurance,doar 3 toate din același grup fac aceasta contestație.
    Părerea mea este ca și aceste societăți de asigurare sau saturat sa plătească reparații supra evaluate.
    Pt dosarele de RCA cei de la Autocar service prestează cu 700 RON plus TVA
    Iar la dosarele altor societăți cu care au semnat convenție facturează cu maxim 100 RON +TVA.
    Acum voi cei ce Săriți și acuzati societățile de asigurări VI SENPARE NORMAL SA SE FACĂ O ASEMENEA SIFERENTA ?
    Dacă da va doresc sa aveți parte de asemenea furnizori de servicii !

  14. De ce doar un cotidian a preluat Știrea?
    De ce din peste 1000 se unități reparatoare doar din Bucuresti ce au bani de recuperat de City Insurance,doar 3 toate din același grup fac aceasta contestație.
    Părerea mea este ca și aceste societăți de asigurare sau saturat sa plătească reparații supra evaluate.
    Pt dosarele de RCA cei de la Autocar service prestează cu 700 RON plus TVA
    Iar la dosarele altor societăți cu care au semnat convenție facturează cu maxim 100 RON +TVA.
    Acum voi cei ce Săriți și acuzati societățile de asigurări VI SE PARE NORMAL SA SE FACĂ O ASEMENEA DIFERENȚA ?
    Dacă da va doresc sa aveți parte de asemenea furnizori de servicii !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger