AcasăNewsDezastru în 12 spitale din țară. Autoritățile nu le pot acredita

Dezastru în 12 spitale din țară. Autoritățile nu le pot acredita

Peste un an, jumătate din spitalele de țară s-ar putea închide

Șase spitale publice, un centru medical al Arhiepiscopiei Clujului și alte 5 unități sanitare private au căzut la examenul acreditării. Acestea ar trebui închise, însă decizia de a le mai păsui un an îi aparține ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Peste un an jumătate din spitalele de țară s ar putea închide

Comisia de acreditare a spitalelor, de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, a depistat condiții inacceptabile în 12 unități sanitare din țară, pe care le-a încadrat în categoria neacreditate. Potrivit legii, odată primit verdictul de neacreditare, acestea nu mai pot primi finanțare de la casele de asigurări de sănătate, fiind nevoite să-și închidă porțile. Este vorba despre spitalele orășenești Târgu Bujor, Hîrlău, Hârșova și Sângeorgiu de Pădure, spitalul municipal Vulcan, spitalul de boli cronice Călinești, Asociația Sfântul Nectarie, un centru de îngrijiri paliative al Arhiepiscopiei Clujului, și de alte cinci unități sanitare din mediul privat. Toate acestea se mai pot înscrie în procesul de acreditare abia după 24 de luni, perioadă în care nu vor putea funcționa. O portiță legislativă există însă, ministrul Sănătății putând aproba prelungirea perioadei de conformare cu un an, timp în care vor putea oferi servicii medicale pacienților.

Spitale de categoria I nu există în România

Potrivit Ordinului Ministrului Sănătății nr. 10/2018, sunt instituite 6 categorii de acreditări. Unitățile încadrate la categoria I de acreditare trebuie să obțină în urma evaluării un punctaj total de conformitate cu standardele A.N.M.C.S. de cel puțin 90%, să nu existe indicatori punctați cu (-10) în procesul de evaluare și să să dețină autorizație sanitară de funcționare fără plan de conformare. În această categorie nu s-a încadrat niciun spital din România. Încadrarea unităților sanitare cu paturi în categoria a II-a de acreditare, denumită „acreditat cu recomandări”, necesită îndeplinirea de către acestea, în urma evaluării, a următoarelor criterii cumulative: să obțină un punctaj total de conformitate cu standardele ANMCS de cel puțin 70%, să obțină mai puțin de 10% din indicatorii punctați cu (-10) aplicabili unității sanitare respective, iar termenul de îndeplinire a planului de conformare, asumat de către unitatea sanitară cu paturi și de către forul tutelar sau patronat, să fie de maximum 12 luni de la emiterea acestuia. Categoria a III-a, denumită ”acreditat cu rezerve” are un punctaj total de 51% și mai puțin de 30% din indicatorii punctați cu (-10), cu termen de conformare de 24 de luni, iar categoria a IV-a de acreditare, denumită „acreditat cu încredere redusă”, are aceleași condiții ca la categoria precedent, dar un termen mai lung de conformare.

Criteriile de acreditare, relaxate pentru a evita colapsul sistemului

Conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) susține că nu s-a mers pe o respectare strictă a criteriilor de acreditare pentru că acest lucru ar fi însemnat închiderea a peste 70% dintre spitale. Neregulile au fost depistate nu numai în spitalele publice, ci și în cele private. ”Lucrurile nu sunt în ordine. Oamenii nu au luat în serios treaba asta, sunt și firme private care au construit unități sanitare numai pentru profit, fără să se gândească la particularitățile afacerii în sănătate. Știu că cei din sistem, atât public, cât și privat, sunt nemulțumiți de aceste acreditări, dar trebuie să înțeleagă că nu pot prelua un pacient pe care nu-l pot rezolva, să îi agraveze starea și apoi să-l trimită în altă parte. Iar exemplele de lucruri neconforme pot continua la nesfârșit”, ne-a declarat dr.Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
471 afisari

1 COMENTARIU

  1. Spitalele private NEACREDITATE DIN MOTIVE CUNOSCUTE de ce nu-s facute publice ?.
    Asta-i discriminare ,cine-si permite sa expuna pacientii la riscuri suplimentare ??,cine nu vrea sa divulge incompetenta si iresponsabilitatea din regim privat ???????????????.
    Ministerul Sanatatii sub comana CONTABILEI cu mentalitate de CAP are doar calitatea de VUVUZEA ,iese in presa cu starea bolnavilor !,ti s-a transmis cumva RAPORTUL DE GARDA al spitalului madam ?,asta-i rolul unui ministru ??,pentru atit se poate plati un terchea berchea sa citeasca raportul de garda .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger