AcasăNewsDesi Erdogan s-a declarat „servitorul poporului”, in „primavara turceasca” se striga „Jos...

Desi Erdogan s-a declarat „servitorul poporului”, in „primavara turceasca” se striga „Jos Sultanul!”

Protestele antiguvernamentale din Turcia iau amploare, oamenii construind baricade si strigand „Jos dictatorul!”, „Jos sultanul”!

„Sultanul” este premierul Tayyip Erdogan, descris de manifestanti, in mod paradoxal, ca „cel mai democrat premier pe care l-a avut Turcia”, care, insa, acum islamizeaza tara.

Erdogan s-a declarat „servitorul poporului” ca sa aplaneze criza

„Nu sunt stapanul poporului”

Datorita premierului Erdogan, Turcia a ajuns o mare putere, fara datorii externe, cu un cuvant greu de spus in geopolitica si cu o economie cu o crestere spectaculoasa, avand un venit de peste 10.000 de dolari pe cap de locuitor. Pentru nimic in lume nu se astepta Erdogan sa fie numit „dictator”. Intr-un discurs televizat, premierul a subliniat ca nu are dictatura in sange, n-o are in caracter. „Nu sunt stapanul poporului. Din contra, sunt servitorul sau.” Nemultumirile poporului la adresa lui Erdogan sunt insa foarte „conturate”.

Actiunile turcesti au scazut cu 8%

Acuzatia principala e ca „islamizeaza Turcia”. Noua lege ce reglementeaza vanzarea si consumul de alcool a nemultumit in primul rand prin faptul ca „impune restrictii”. Atitudinea  premierului fata de retelele sociale, pe care le-a numit „amenintari la adresa tarii”  a indignat tinerii. Refuzul initial al premierului de a lua in seama dorinta manifestantilor (numiti „o mana de jefuitori”), care se opuneau taierii unor copaci pentru a se construi o moschee in Piata Taksim a scos oamenii in strada. Iar violenta reprimarii manifestantilor, cu peste 1.700 de arestari, a pus paie pe foc. Specialistii au avertizat ca, daca se prelungesc protestele, impactul economic va fi puternic. Deocamdata, actiunile turcesti la bursa au scazut cu opt procente, dar este firesc data fiind instabilitatea actuala.

author avatar
Adina Mutar
256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger