AcasăNewsDescoperirea de record în cazul ”soarelui artificial coreean” - VIDEO

Descoperirea de record în cazul ”soarelui artificial coreean” – VIDEO

Descoperirea de record în cazul soarelui artificial coreean - VIDEO (sursa foto - captură youtube)

În timp ce atenția lumii întregi se concentrează – în mod firesc, până la urmă – asupra evoluției pandemiei de COVID-19, și pe măsură ce în mai multe state – inclusiv în România – au început campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus, s-a mai aflat o noutate sonoră, de pe frontul cercetărilor ce se fac în privința aceea ce se știe a fi ”soarele artificial coreean”.

Și anume superconductorul coreean Tokamak Advanced Research (KSTAR), dispozitivul de fuziune care a ajuns să fie cunoscut și sub denumirea mai accesibilă de ”soarele artificial coreean” – a stabilit un nou record mondial, reușind să mențină plasma cu temperatură ridicată pe durata a 20 de secunde, cu o temperatură a ionului de peste 100 de milioane de grade Celsius, notează phys.org.

Anunțul a venit de la specialiștii Institutului Coreean de Energie de Fuziune, care au lucrat alături de cercetători din cadrul Universității Naționale din Seul și de la Universitatea Columbia din SUA. Este vorba despre o creștere semnificativă a timpului de operare cu plasmă la această temperatură, față de cele 8 secunde reușite în timpul experimentului KSTAR Plasma Campaign de anul trecut.

Ce se reușise până acum

Noul rezultat este cu atât mai notabil, cu cât până la momentul respectiv, deși au mai fost dispozitive de fuziune care au reușit să atingă temperaturi ale plasmei de peste 100 de milioane de grade, niciunul nu a putut face acest lucru vreme de 10 secunde sau chiar mai mult de atât.

”Succesul KSTAR în menținerea plasmei la temperatură înaltă timp de 20 de secunde va fi un moment important de cotitură în cursa pentru asigurarea tehnologiilor pentru funcționarea lungă a plasmei de înaltă performanță, o componentă esențială a unui reactor comercial de fuziune nucleară în viitor”, a subliniat Si-Woo Yoon, director în cadrul KSTAR Research Center.

author avatar
Andrei Coman