AcasăNewsDescoperire ULUITOARE: O intreaga ulita otomana, pe o strada din Timisoara!

Descoperire ULUITOARE: O intreaga ulita otomana, pe o strada din Timisoara!

Arheologii au descoperit o intreaga strada turceasca din secol XVII, la Timisoara, casa langa casa, care se intinde in acelasi plan cu al strazii de astazi, Lucian Blaga. Cercetarea de aici este aproape de final, iar vestigiile spectaculoase vor fi, din nou, ingropate si ascunse privirilor, pana cand vor fi redescoperite.

Strada descoperita de arheologi, in Timisoara, ducea direct spre Belichambar, Hambarul Mare al Cetatii, cel mai probabil aceasta fiind o ulita importanta in pasalac, judecand dupa structurile succesive de case turcesti, masive, cu podele din scanduri de stejar si dependinte incapatoare. Un alt semn este ceramica otomana dichisita, luxoasa, dar si numeroasele podoabe, bratari, cercei, inele, descoperite aici. Sub podeaua uneia dintre case a fost gasit un ulcior, intact, ingropat, probabil, cu un rol ritualic, noteaza tion.ro.

“Sunt, de fapt, trei nivele de locuire descoperite aici, trei podele una sub alta, corespunzand fazelor succesive de locuire. Avem aici si o casa turceasca de caramida, care a mai functionat si dupa cucerirea Cetatii de catre austrieci, fiind demolata in secolul al XVIII-lea”, a explicat arheologul Alexandru Flutur, coordonatorul echipei, potrivit sursei citate.

Desi descoperirea este una spectaculoasa, odata cu amenajarea zonei pietonale, vestigiile vor fi din nou ingropate. Astfel, imediat ce este cercetat, fiecare tronson este acoperit cu nisip, pietris si pamant.

Foto: tion.ro

author avatar
Alina Costache
319 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger