AcasăNewsDeputatul Iorgus, „groparul” Mangaliei

Deputatul Iorgus, „groparul” Mangaliei

Cat a fost primar al Mangaliei, deputatul Zanfir Iorgus n-a stat degeaba. Si-a luat apartamente, case, terenuri si a infiintat niste firme prin care a stors sume fabuloase din bani publici. Si totusi, nu doar afacerile dubioase cu hoteluri l-au „consacrat”.  Pedelistul care vrea conduca din nou Mangalia este acelasi individ care, in perioada in care a fost primar, a distrus o ferma profitabila, pentru a-si rontunji averea.

Zanfir Iorgus vrea sa devina din nou primarul Mangaliei

Pana in anul 2003, societatea Fruviileg SA era un nume de referinta in mediul constantean de afaceri. Asta pana cand gasca lui Iorgus, care era pe atunci primar, a pus mana pe ea.

Firma detinuta de nevasta deputatului a transformat un camin de nefamilisti intr-o pensiune cocheta, aproape de plaja

Sotia lui Zanfir Iorgus, fratele si sotia consilierului Mihai Constantinescu au fost principalii beneficiari ai jafului orchestrat la SC Fruviileg SA Mangalia.

Mecanismul a fost simplu: Iorgus a pus atunci niste pile politice pentru ca Mihai Constantinescu sa devina administrator unic la Fruviileg, iar acesta din urma a vandut tot ce a apucat, la preturi derizorii, catre firma Stepolis Comercial, in care erau asociate sotiile celor doua persoane publice.

Blocul cumparat de gasca fostului primar de la SC Fruviileg SA a fost lasat in paragina o buna bucata de timp (FOTO: ziuaconstanta.ro)

De altfel, tot la un pret de nimic a cumparat Iorgus in anul 2000 un camin de nefamilisti de la aceeasi societate Fruviileg. Cladirea cu zeci de apartamente l-a costat pe Iorgus 312 dolari americani. La cursul valutar de atunci, pretul a fost de 5,7 milioane de lei vechi. Adica un salariu.

Culisele unei afaceri cu iz penal

Jaful de la Fruviileg a inceput imediat dupa ce Iorgus a ajuns primar. In perioada 1996-2000, atat Iorgus, cat si Constantinescu erau membri ai Partidului National Taranesc si, datorita pozitiei de forta obtinuta ca primar de municipiu, guvernul de atunci a incuviintat, la interventia lui Iorgus, numirea pe criterii politice a prietenului si colegului sau in functia de administrator unic la SC Fruviileg SA Mangalia. Dupa ce si-au aranjat ploile, pe 11 februarie 1998, familiile Iorgus si Constantinescu au infiintat firma Stepolis Comercial SRL. Un an mai tarziu, mai exact pe 1 februarie 1999, firma Fruviileg, condusa de Constantinescu, a incheiat un contract de inchiriere cu Stepolis Comercial SRL, pentru urmatoarele bunuri mobile: un atelier mecanic, un bloc dormitor, un chiosc alimentar, un birou + bascula, un camin de nefamilisti, o platforma betonata, reteaua de joasa tensiune, reteaua de alimentare cu energie electrica, reteaua de alimentare cu apa si reteaua de canalizare, precum si terenul aferent de 16.454 de metri patrati. In speta, Stepolis Comercial SRL inchiriase sediul administrativ si productiv al Fermei 4 a Fruviileg-ului. Dupa doar cateva luni, pe 17 decembrie 1999, administratorul unic Mihai Constantinescu a vandut catre chiriasul Stepolis Comercial toate bunurile si terenul aferent de 16.454 de metri patrati, la incredibilul pret de 268.418.000 de lei vechi, adica vreo 14.700 de dolari. Potrivit contractului de vanzare-cumparare, caminul de nefamilisti a fost adjudecat pentru 5.725.219 lei vechi, adica o leafa de primar sau cam cat costa atunci o Dacie ruginita din anul 1971. Blocul dormitor a fost vandut pe 529.660 de lei vechi, cam cat era un
costum de haine, iar chioscul alimentar pentru 160.015 lei vechi, cam cat costa atunci o traista de zarzavaturi. Pe 2 martie 2000, partile au incheiat contractul sub forma autentica, la Biroul Notarului Public Spanu Florica Elena din Mangalia, platind onorariul pentru o singura pagina de inscrisuri, in cuantum de… 3.725.000 de lei vechi.

Si-a pus nevasta stapana peste podgorii

Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comertului, firma Stepolis Comercial SRL a fost infiintata de Hristel Constantinescu (25%), Jura Constantinescu (50%) si Mariana Iorgus (25%). Primii doi sunt fratele, respectiv sotia fostului administrator unic al Fruviileg-ului, iar cea din urma este sotia lui Zanfir, fostul primar al Mangaliei. Stepolis a devenit ulterior cel mai mare producator de struguri de masa din Mangalia. Firma detine fosta Ferma 4 a Fruviileg-ului, pozitionat in padurea Comorova, in zona statiunii Olimp, dar si o alta podgorie pozitionata tot la Comorova, cu intrarea din drumul care permite accesul in statiunea Neptun, dinspre Soseaua Mangalia–Constanta. In zona respectiva, deputatul Zanfir Iorgus a pus in posesie, pe cand taia si spanzura la Primaria Mangalia, 14 persoane, pe o suprafata de 27 de hectare de padure. Unele dintre acestea au vandut ulterior terenurile obtinute varului lui Zanfir, Grigore Iorgus. Foarte cunoscuta este si pensiunea La Jura, detinuta de… Stepolis Comercial.

Fruviileg, scheletul din dulapul lui Iorgus

Pentru a sterge urmele jafului orchestrat in trecut la Fruviileg, fostul primar a inchis ochii la conduita fiscala fara scrupule a respectivei societati. E si de inteles, daca tinem cont ca, in caz contrar, ar fi riscat sa fie scoase pe tapet toate jongleriile din trecut. Ani la rand, societatea a produs doar pagube pentru municipalitate, inregistrand datorii exorbitante, de aproape 100 de miliarde de lei vechi. Din scaunul de primar, Iorgus a pasuit societatea si, in loc sa solicite executarea ei, pentru a recupera banii datorati, a oscilat intre vanzarea de terenuri prin niste licitatii dirijate de interlopi si indatorarea Consiliul Local fata de banci.

author avatar
Dan Bratu
1.146 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger