AcasăNewsDeputatul Ion Cupă, ALDE: Vom negocia la Bruxelles creșterea subvențiilor pentru fermieri

Deputatul Ion Cupă, ALDE: Vom negocia la Bruxelles creșterea subvențiilor pentru fermieri

La inițiativa deputatului Ion Cupă, președintele ALDE Dolj, liderul național al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, însoțit de candidații Norica Nicolai și Andrei Gerea, precum și de secretarul general ALDE, Daniel Chițoiu s-au întâlnit cu mai mulți fermieri importanți din județul Dolj ( producători de  cereale, fructe de pădure, orez, legume, crescători de porci de mangalița sau vaci pentru lapte), precum și cu responsabilii județeni din domeniul agriculturii.

”In ultimii doi ani s-au obtinut rezultate execeptionale in agricultura judetului Dolj sub guvernarea din care ALDE este parte importanta in acest sector. Astfel, Doljul este pe primul loc la absorbtia fondurilor europene in domeniu, pe primul loc in  cresterea porcilor Mangalita, intre primele 3 judete in privinta platilor APIA catre fermieri, a programului minimis pentru tomate(peste 2000 de beneficiari), in general la productia agricola la toate tipurile de culturi. Deasemenea in Dolj s-au infiintat 30 de cooperative agricole de productie si 14 asociatii cu rol foarte important in modernizarea agriculturii doljene.Vrem sa aparam si sa sporim toate aceste rezultate”, a precizat Ion Cupă, președintele ALDE Dolj. ALDE consideră că  subvenția pe care o primesc fermierii români indiferent de ceea ce produc este la limita de jos în piramida subvențiilor agricole acordate de UE agricultorilor săi, in conditiile in care costurile de producție nu sunt chiar atât de diferite de la o țară la alta. ”Este inacceptabil să existe diferente atat de mari in materie de subventii pentru agricultura  la nivelul Uniunii. Preocuparea noastra va fi aceea  sa facem un front comun în următorul Parlament european și să obținem un buget nediminuat drastic pentru Politica Agricolă Comună. Cel mai important lucru va fi insa acela să reușim să ajustăm subvențiile astfel încât și fermierii români să beneficieze de plăți mai consistente pentru ceea ce produc. România are tradiția, potențialul și climatul să devină o mare putere în acest domeniu”le-a spus fermierilor  prezenti Norica Nicolai, numarul 1 pe lista ALDE pentru Parlamentul European. Liderii ALDE au aratat toata deschiderea pentru a sustine   urmatoarele solicitari legitime ale fermierilor: Acordarea sprijinului cuplat/pentru productie tuturor  crescatorilor nu doar celor care au certificate pentru animale inscrise in Registrul genealogic; Egalizarea / ajustarea  subventiilor între statele membre; sustinerea plafonarii voluntare a subventiilor agricole ca solutie care ar apăra atat interesele marilor fermieri cat si pe ale celor mici si mijlocii; Simplificarea tratamentelor fiscale pentru micii fermieri; Eliminarea adeverințelor de la primarie din dosarele pentru subventiile de la APIA; pentru documentele emise de terti(extrase din Registrul de Rasă, Registrul Agricol, ONRC, din Registrul National al  Exploatatiilor etc) informatiile sa fie solicitate direct de la entitatile emitente sau obtinute prin consultarea bazelor de date.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu le-a promis fermierilor doljeni că toți parlamentarii ALDE România din legislativul de la Bruxelles vor milita pentru debirocratizarea legislației comunitare în materie agricolă și nu numai dar și pentru o reglementare unitară a regimului subvențiilor agricole. ”Vrem o Europă a egalilor, fără mai multe viteze sau cercuri concentrice. Cred că cea mai bună dovadă a unei astfel de Europe ar fi ca în general fondurile europene să ajungă mai ușor, mai rapid și mai consistent la cei care au nevoie de ele pentru a se dezvolta. Așa am fi în sfârșit o Uniune cu o singură viteză și, de ce nu, cu o singură direcție”, le- a spus în final președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

 

93 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger