AcasăNewsDepozitele de gaze se golesc rapid. Cât a consumat deja România din...

Depozitele de gaze se golesc rapid. Cât a consumat deja România din rezerve

Piața europeană a gazelor este acum conectată mai mult ca oricând la piețele energetice

Cum stă România în privința consumului și a rezervelor de gaze? S-au aflat date recente, în contextul în care ne aflăm la mijlocul sezonului de iarnă.

Deși ne aflăm abia la mijlocul sezonului rece, România a consumat gaze cât întreg sezonul de anul trecut. În două luni și jumătate, depozitele din România au pierdut peste jumătate din cantitățile de gaze înmagazinate, arată datele Gas Infrastructure Europe, potrivit hotnews.ro. Mai precis, gradul de umplere a depozitelor de gaze este acum de 49%, de la 100% la mijlocul lui noiembrie, conform aceleiași surse.

Ar mai fi de menționat că aproximativ același grad de umplere (50%) a fost înregistrat anul trecut, la sfârșitul lui martie, adică la finalul sezonului rece.

În condițiile în care prețurile cresc, refacerea depozitelor ar putea fi mai costisitoare decât anul trecut. În aceeași situație se află întreaga Europă. Datele Gas Infrastructure Europe arată că depozitele subterane de gaze din regiunea Europei au ajuns în prezent la un grad mediu de umplere de 56% – notează aceeași sursă.

Scârțâie piața gazelor. Europa primește GNL cu țârâita

„Cererea globală de gaze va atinge noi maxime istorice în 2024 și 2025, majoritatea provenind din zona Asiei, care cunoaște o dezvoltare fără precedent. Între timp, piața din Europa scârțâie, dependentă de gazele lichefiate americane, cu probleme de transport din ce în ce mai pronunțate. În plus, se apropie momentul zero, când mai dispar 15 miliarde metri cubi livrate din Rusia, prin Ucraina, către statele UE.

(…) Deși s-a lăsat să se înțeleagă că problema crizei gazelor s-ar fi rezolvat, adevărul este cu totul altul.

Producția industrială din UE a înregistrat doar o creștere anemică, și aceea lipsită de viziune și eficiență, în condițiile în care prețul gazelor a rămas necompetitiv. Ordinul Comisiei Europene de a reduce consumul de gaze a funcționat, desigur, prețurile enorme închizând, aproape în totalitate, industria și descurajând temperaturi decente în casele oamenilor. Deși cetățenilor UE li se dau asigurări că nu vor exista probleme în aprovizionarea cu gaze, semnalele pieței nu sunt tocmai optimiste. Analiștii de la Asociația Internațională a Energiei (IEA) prognozează că cererea globală de gaze va atinge noi maxime istorice în 2024 și 2025, pe fondul unei creșteri limitate a producției de GNL (gaze naturale lichefiate).” – citiți mai multe AICI: Scârțâie piața gazelor. Europa primește GNL cu țârâita

„România, cel mai mare producător de gaze actual din UE, a raportat la Bruxelles o depășire a planului de reducere a consumului de gaze cu 15%, plan impus de Comisia Europeană. Astfel, țara noastră a consumat mai puțin cu 20% și chiar cu peste 24% în perioada aprilie 2023-martie 2024, devenind campioana absolută la strâns cureaua dintre statele membre. Sigur, reducerea fost una forțată, din cauza exploziei prețurilor gazelor, care au atins maxime istorice și care au închis porțile companiilor din țară.

Deși cel mai mare producător de gaze naturale din UE, România a fost sacrificată de autorități, care au închis robinetul de gaze la intern, prin menținerea unor prețuri uriașe, pentru a salva bunăstarea statelor europene.

Astfel, potrivit Planului actualizat de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale în România, elaborat de Ministerul Energiei, țara noastră a raportat la Bruxelles o depășire a planului de reducere cu 15% a consumului de gaze până în martie 2024, impus de Comisia Europeană, pe fondul interzicerii importurilor din Federația Rusă.” – citiți mai multe AICI: România a raportat la Bruxelles depășiri de plan la strâns cureaua. Cea mai mare reducere la consumul de gaze

author avatar
Andrei Coman
437 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger