AcasăNewsDemolări în spitale, de frica seismelor! Nu mai îndeplinesc condițiile de securitate...

Demolări în spitale, de frica seismelor! Nu mai îndeplinesc condițiile de securitate și vor fi puse la pământ

bulina rosieDemolări în spitale, de frica seismelor! Nu mai îndeplinesc condițiile de securitate și vor fi puse la pământ

Două clădiri vechi de 100 de ani ale unor spitale din Galați vor fi demolate pentru că sunt încadrate în clasa 1 de risc seismic.

Este vorba despre un corp al Spitalului de Boli Infecțioase și o clădire a spitalului TBC din Galați. Cele două au trecut prin cutremurele din anii 1977, 1986, 1990 și 2005 și nu mai îndeplinesc condițiile de securitate.

Clădirile vechi de 100 de ani au trecut prin 4 cutremure majore

Potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului Județean Galați, prima clădire care va fi demolată va fi Pavilionul de Dermatovenerologie (corp C21) de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Cuvioasa Parascheva”.

„Spitalul de Boli Infecțioase a fost construit în perioada interbelică, data exactă a construcției nu se cunoaște. Concluziile expertizei tehnice asupra clădirii arată că structura de rezistență este deficitară la acțiunea cutremurelor specifice zonei, aceasta încadrându-se în clasa de risc seismic II – din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător Stării Limite Ultime, care pune în pericol siguranța utilizatorilor”, se arată în expunerea de hotărâre.

De asemenea, se menționează că actuala construcție nu corespunde nici din punct de vedere funcțional și al dotărilor conform normativelor în vigoare. Astfel, se propune demolarea acesteia, deoarece cheltuielile pentru refuncționalizare și consolidare sunt costisitoare și nu se justifică.

A doua clădire care va fi demolată este la Spitalul de Pneumoftiziologie Galați. Este vorba de centrala de abur, o construcție într-un stadiu avansat de degradare, cu o vechime de 70 de ani.

„Aceasta a fost construită în anul 1952 și a trecut prin patru cutremure semnificative: 1977, 1986, 1990 și 2005, fără a se efectua intervenții de consolidare a clădirii sau reparații capitale ale pereților ori suprastructurii clădirii”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Galați.

Concluziile expertizei tehnice asupra clădirii sunt în favoarea demolării clădirii având în vedere gradul ridicat de risc seismic.

author avatar
Andreea Vlad
185 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger