AcasăNewsDemocrații vor sânge. Michael Bloomberg finanțează Occupy Wall Street 2!

Democrații vor sânge. Michael Bloomberg finanțează Occupy Wall Street 2!

Partidul Democrat atacă în forță piața bancară americană. Eșecul din 2016 nu a fost uitat și nici trădarea finanțiștilor, care au trecut în barca lui Donald Trump imediat ce miliardarul republican a câștigat alegerile. Acum, în plină campanie electorală, Michael Bloomberg le-a declarat război pe față afaceriștilor de pe Wall Street: dintre toate propunerile sale, cea mai radicală și de departe surprinzătoare se referă la suprataxarea businessurilor derulate pe Bursă. Dacă ajunge președinte, Bloomberg declanșează „Operațiunea finală: Occupy Wall Street 2”!

E război total și, pe undeva neașteptat, fiindcă într-o tabără comandă Michael Bloomberg, omul care a făcut mare parte din averea evaluată la 63 de miliarde de dolari din tranzacții bursiere! Or, acum, taman libertatea și bogăția de pe Wall Street le vrea supuse fostul jucător. În plină campanie electorală, Bloomberg vorbește despre un plan ambițios de politică financiară care include suprataxarea fiecărei tranzacții derulate de „traderii” de pe Wall Street. Nu cu mult, „doar” 0,1%. Pe toate operațiunile financiare! Un calcul estimativ și evaziv arată că s-ar strânge la bugetul Americii undeva la 777 de miliarde de dolari în 10 ani (nu se spune, însă, și cât de mult ar scădea tranzacțiile, ca răspuns la această taxă de 0,1%).

Așadar, 777 de miliarde de dolari… Pentru Michael Bloomberg, nu o sumă impresionantă, dar pentru cetățeanul cu drept de vot, o promisiune interesantă, căci omul de afaceri a avut grijă să strecoare în mesajul electoral și tema socială: „Pentru majoritatea americanilor, sistemul financiar nu funcționează așa cum ar trebui. Bursa de pe Wall Street este la un nivel record al tranzacțiilor, dar aproape toate câștigurile merg în buzunarele unui număr mic de persoane. Banii colectați vor fi redistribuiți în economie, spre locurile de muncă ale clasei de mijloc”.

Și nu numai suprataxarea Wall Streetului țintește candidatul democrat. Fostul primar din New York vrea să consolideze restricțiile referitoare la practicile bancare riscante. În acet sens, Departamentul de Justiție va crea o echipă specială de luptă împotriva criminalității corporatiste, un fel de DNA pe Wall Street, cu puteri depline. Ce va urma, a explicat posibilul viitor președinte al SUA: „Voi încuraja procurorii să urmărească și persoanele fizice, nu numai corporațiile, pentru infracțiuni pe Wall Street”.

Culmea, în 2011, după ce apele se liniștiseră pe Wall Steet și America respira din nou în urma „tsunamiului financiar” (criza din 2008-2010, care a pornit din SUA și a lovit toată planeta),  Michael Bloomberg îi punea la punct pe activiștii din mișcarea Occupy Wall Street, care cereau cătușe pentru bancheri: „Nu băncile au creat criza creditelor ipotecare. A fost, pur și simplu, Congresul cel care i-a forțat pe bancheri să meargă la oameni și să le dea ipoteci fără acoperire”.

Azi, același Michael Bloomberg este pregătit să finanțeze Occupy Wall Street 2 și asta cu orice risc! De remarcat că și discursurile celorlalți candidați democrați sunt îndreptate împotriva finanțiștilor Americii – Pete Buttigieg a propus o taxă pe averile marilor miliardari, senatoarea Elizabeth Warren promite revizuirea completă a industriei de capital privat din SUA, iar Bernie Sanders a zis-o direct: voi rupe în bucăți marile bănci americane!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
373 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger