Lumea în 2020 arată în felul următor – o Uniune Europeană în care națiunile membre nu mai dau doi bani pe interesul comun (Londra s-a și plictisit și a ales Brexitul), războaie pe aproape toate meridianele globului, foamete cruntă în Africa, bună parte din Asia și America Latină, guverne corupte cu politicieni meschini, vânduți „la ofertă, 3 la 10 lei”, lideri cu apucături de dictatori, o cursă a înarmării dusă contracronometru și milioane, dacă nu miliarde de oameni mințiți, amăgiți, dezamăgiți. Nu-i așa? Aștept contraargumente…
La fel văd lucrurile și profesorii de la Cambridge University, care au dat drumul unui interesant studiu de caz. Mai este omenirea dornică să îmbrățișeze democrația? Poate că da, ar răspunde unii, însă cifrele culese din piață arată că lumea e dezgustată de acest model, democrația s-a transformat, de fapt, în demonocrație, cum îi spun adepții teoriilor conspirației.
Din 2000 încoace, s-a mers din rău în mai rău, iar democrația a devenit un concept ajuns la suprasaturație. Și, culmea, nemulțumirea a crescut în principal în rândul țărilor dezvoltate. În ultimul sfert de secol, democrația n-a atins niciodată un nivel de mulțumire a populației atât de scăzut ca-n prezent!
Raportul Global Satisfaction with Democracy estimează că numărul persoanelor nemulțumite de democrația din țările lor a crescut de la 47,9 procente (în 1995) la 57,5% (în 2020!)! Studiul ar trebui să dea serios de gândit, deoarece are la bază date culese din 154 de țări.
Nemulțumirile sunt peste tot, evident că mai ales în țările în curs de dezvoltare, dar sentimentul de revoltă a crescut în principal în rândul cetățenilor din țările dezvoltate. Adică, printre oamenii cu salarii peste media UE, la populațiile unde așteptările n-au fost îndeplinite de politicale locale.
„În plină dezvoltare, democrațiile din America Latină, Africa și Europa de Est nu sunt tocmai mulțumitoare pentru oameni. Mai mult de jumătate dintre respondenți se declară dezamăgiți, însă aici se observă, totuși, o ușoară scădere a procentului, semn că există potențial și din ce în ce mai mulți înțeleg binefacerile democrației”, arată studiul realizat de profesorii de la Universitatea Cambridge. Dacă, însă, „amărâții” din Est au putut fi păcăliți cu democrația ce le-a fost azvârlită peste gard în 1990, ce te faci cu occidentalii, al căror sentiment de nemulțumire s-a dezvoltat tot mai mult. De la o treime în 1995, acum s-a ajuns ca jumătate din populația Vestului să fie nemulțumită democrație! Excepție fac doar țările nordice (Suedia, Danemarca și Norvegia, plus Elveția) și două reprezentante ale Asiei (Japonia și Coreea de Sud).
De ce lumea sătulă de democrația prezentului? Autorii studiului cred că poate avea legătură cu prăbușirea piețelor financiare de acum 10-12 ani (criza din 2008) sau cu valul de refugiați arabi care a lovit Europa în 2015. Indiferent care este răspunsul, cercetarea mai arată un lucru: că lideri ca Xi Jinping și Vladimir Putin sunt văzuți drept niște modele de populațiile ce nu au cunoscut traiul sub dictaturile comuniste.