AcasăNewsȘOC: Nicu Popescu, demisie sau DEMIS? Ministrul de Externe de la Chișinău...

ȘOC: Nicu Popescu, demisie sau DEMIS? Ministrul de Externe de la Chișinău spune că a obosit – VIDEO

sursa foto: captură video

Ministrul de Externe al Republicii Moldova și-a anunțat, miercuri, 24 ianuarie, demisia. Nicu Popescu a ieșit într-o conferință de presă, în care și-a comunicat plecarea din Guvern, declarațiile sale fiind urmate de un mesaj transmis și pe o rețea de socializare. Acesta a menționat că are nevoie „de o pauză”.

Oficialul a anunțat că demisionează din funcția de vicepremier și ministru de Externe al Republicii Moldova.

Și-a făcut publică decizia

„Astăzi, cu un amalgam de sentimente, dar cu convingerea fermă că alături de doamna președinte Maia Sandu și echipa de guvernare am reușit să realizăm o serie de obiective fundamentale pentru țara noastră, în acești doi ani și jumătate, vă anunț că am luat decizia de a-mi depune mandatul de vice-primministru și ministru al Afacerilor Externe.

În guvernele conduse de prim-miniștrii Dorin Recean și Natalia Gavriliță și cu sprijinul majorității Parlamentare, am reușit să punem Moldova ferm pe calea aderării la UE și pe viitoarea hartă lărgită a Uniunii”, a anunțat Popescu, într-o conferință de presă.

Nicu Popescu: Cred că am atins cu succes obiectivele de politică externă stabilite

De asemenea, ministrul demisionar NIcu Popescu a anunțat tot miercuri, de această pe pagina sa de Facebook, faptul că „în continuare rămân alături de echipa de guvernare condusă de Președinta Maia Sandu, Prim-ministrul Dorin Recean și Președintele Parlamentului Igor Grosu”.

„Cu o emoție în suflet, dar și cu convingerea că, la această etapă, am reușit sa realizam obiectivele majore asumate în vara anului 2021, vă comunic că am hotărât să îmi depun mandatul de ministru, cu efect din 29 ianuarie 2024.

Acest mandat a început în august 2021, sub conducerea Președintei Maia Sandu și în guvernele conduse de doamna Natalia Gavriliță și, ulterior, de Prim-ministrul Dorin Recean. Împreună, am gestionat provocări și am sărbătorit realizări remarcabile pentru țara noastră.

La momentul preluării responsabilității pentru politică externă a țării noastre în 2021, Republica Moldova era practic lipsită de respect și sprijin internațional, fiind încă marcată de umbra guvernărilor corupte și oligarhice. Am avut un obiectiv clar: să scoatem Republica Moldova din izolare, să depășim efectele pandemiei și să readucem țara pe calea europeană – obiective pe care am reușit să le promovăm cu succes. Anul 2022 ne-a adus provocări dramatice: războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat drastic contextul și a impus o reorientare a eforturilor noastre către asigurarea păcii și securității în Republica Moldova. În ciuda acestor circumstanțe extrem de dificile, am reușit să mobilizăm sprijin internațional masiv pentru tara noastra și am reușit să obținem statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022, marcând un pas semnificativ către integrarea europeană. Anul 2023 a fost marcat de ancorarea fermă a Moldovei în spațiul și familia europeană, odată cu decizia Consiliului European de a lansa negocierile de aderare cu țara noastră.

În toți acești ani, am reușit să construim un dialog strategic excelent cu toate state membre UE, dar și alți parteneri precum: SUA, Canada, Regatul Unit, dar și cu NATO. Toate aceste realizări au fost posibile inclusiv datorită sprijinului larg și parteneriatului mai solid ca niciodată pe care l-am stabilit cu România”, a transmis Nicu Popescu, într-un mesaj postat pe Facebook.

Nicu Popescu: „Am nevoie de o pauză”

„Astăzi suntem la o nouă etapă în relația noastră cu Uniunea Europeană, ca viitor stat membru al Uniunii. Este necesar să avem o separare mai distinctă între aspectele politicii externe și coordonarea internă. Drumul parcurs până acum a fost extrem de complex, și cred că am atins cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună cu doamna Președinte la începutul drumului nostru și la aceasta etapa am nevoie de o pauză.

În același timp, în continuare rămân alături de echipa de guvernare condusă de Președinta Maia Sandu, Prim-ministrul Dorin Recean și Președintele Parlamentului Igor Grosu. Exista mai multe modalități de a contribui la dezvoltarea și integrarea europeană a țării noastre, și voi continua sa fac acest lucru, din orice poziție m-aș afla”, a mai transmis Nicu Popescu, pe rețeaua de socializare.

author avatar
Andrei Coman