AcasăNewsDemisia lui Monti provoaca prabusirea burselor

Demisia lui Monti provoaca prabusirea burselor

Bursele europene au inregistrat scaderi dupa anuntul demisiei lui Mario Monti

Anuntul facut duminica de premierul italian Mario Monti a avut un efect negativ asupra burselor europene. Principalii indicatori au scazut, iar dobanzile titlurilor de stat italiene s-au majorat, semn ca Italia se va imprumuta mai scump.

Bursele europene au inregistrat scaderi dupa anuntul demisiei lui Mario Monti

Amenintarea fostului premier Silvio Berlusconi, referitoare la retragerea sprijinului politic pentru cabinetul Mario Monti, l-a determinat pe acesta din urma sa-si anunte demisia. Amenintarea formulata de Berlusconi poate provoca alegeri anticipate in Peninsula, inainte de termenul fixat in martie 2013. Bursele au inceput sa scada, iar analistii au pus acest efect pe seama temerilor investitorilor straini, care au inceput sa vanda din actiuni, dupa ce Berlusconi a anuntat ca este un adversar al masurilor de austeritate. Deciziile luate in acest sens de guvernul Monti erau in masura sa-i incurajeze pe investitori sa-si plaseze banii in titluri de stat, dar pozitia lui „Il Cavaliere” (porecla lui Berlusconi) le-a cam taiat elanul. Mario Monti a anuntat ca va demisiona imediat ce legea bugetului pe 2013 va trece prin parlament. Efectul nu s-a lasat asteptat, declaratiile celor doi demnitari generand  scaderea valorii principalilor indicatori bursieri din Europa.

Actiuni in scadere, imprumuturi scumpe

Mario Monti

In domeniul bancar, titlurile Intesa Sanpaolo au scazut abrupt cu 4,6%, iar Indexul Stoxx Europe 600 (SXXP –  indicator de performanta pentru 600 dintre cele mai mari companii europene) a consemnat un minus de 0,2%. Pe de alta parte, randamentele bondurilor (titluri emise de stat) italiene au inregistrat o crestere de cu 20 de puncte, ajungand la 4,72%/an pentru cele pe zece ani, respectiv la 2,09% pentru cele pe doi ani. In consecinta, Italia se va imprumuta mai scump, iar investitorii ar putea renunta la obligatiunile italiene, ale caror randamente se vor majora si mai mult. Analistii avertizeaza ca toate acestea ar putea reprezenta inceputul unei noi crize economice in Italia, cu efecte devastatoare pentru zona euro.

author avatar
Arpad Dobre
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger