AcasăNewsDemersul făcut de Transgaz. Vizează mărirea capacității de înmagazinare a gazelor naturale!

Demersul făcut de Transgaz. Vizează mărirea capacității de înmagazinare a gazelor naturale!

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale (SNT), a lansat o licitație pentru atribuirea contractului de construire a conductei Ghercești-Jitaru, parte a unui proiect mai larg ce are drept scop majorarea capacității de depozitare, injecție și extracție a depozitului subteran de înmagazinare de gaze Ghercești al filialei Depogaz a Romgaz.

Depozitul are în prezent o capacitate totală de înmagazinare de 250 milioane metri cubi/ciclu, cu capacitate de injecție, respectiv extracție, de câte 2 milioane mc/zi, potrivit afaceri.news.

Construirea acestei conducte, coroborată cu lucrări ale Depogaz la fața locului, are ca țintă majorarea capacității de înmagazinare a depozitului Ghercești la 600 milioane mc/ciclu și a celor de injecție și extracție la câte 5 milioane mc/zi, conform aceleiași surse.

„Prin realizarea obiectivului de investiții se creează condiții de siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale a pieței interne de gaze, facilitând echilibrarea balanței consum – producție internă – import gaze naturale, prin acoperirea vârfurilor de consum cauzate în principal de variațiile de temperatură, precum și menținerea caracteristicilor de funcționare optimă a sistemului național de transport gaze naturale, în scopul obținerii de avantaje tehnice și economice. De asemenea, modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare Ghercești permite un grad sporit de flexibilitate, inclusiv prin utilizarea în regim multiciclu a capacităților de înmagazinare, contribuind astfel la realizarea unei piețe naționale competitive de gaze și la dezvoltarea piețelor de energie și a unor mecanisme regionale de securitate energetică, după regulile comune ale UE. (…) Prin realizarea investiției se va garanta continuitatea furnizării de gaze naturale, în special pentru clienții protejați în caz de condiții climatice dificile sau de perturbare a furnizării de gaze, și îndeplinirea principiului ENTSOG de solidaritate a statelor membre în contextul reducerii dependenței de surse de gaze naturale externe″, se menționează într-un document guvernamental citat de profit.ro.

Valoarea totală a investiției Transgaz este estimată la peste 230 milioane lei plus TVA. Ofertele pot fi trimise până pe 20 aprilie.

Conducta de transport gaze naturale Ghercești-Jitaru, proiect de importanţă naţională

La finalul anului trecut, pe 28 decembrie mai exact, Ministerul Energiei anunța că s-au adoptat două hotărâri importante pentru Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale: Hotărârea privind declararea proiectului de investiții “Conductă de transport gaze naturale Ghercești-Jitaru (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale și Hotărârea privind declararea proiectului de investiții ”Conductă de transport gaze naturale TetilaHorezu-Râmnicu Vâlcea (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Prin realizarea obiectivului de investiiții ”Conductă de transport gaze naturale Ghercești-Jitaru” se dezvoltă Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale și se creează posibilitatea dezvoltării zonei de consum, cu acoperirea necesarului de gaze naturale, precum și preluării în SNT din depozitul de înmagazinare Ghercești a aproximativ 5 milioane mc/zi gaze naturale pentru necesități de echilibrare a SNT sau asigurare a transportului gazelor naturale către consumatori în caz de condiții climatice dificile sau perturbare a furnizării de gaze.

Realizarea conductei de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru va avea un impact economic pozitiv, constând în îmbunătățirea condițiilor infrastructurii energetice cu rol în stimularea dezvoltării socio-economice a județelor Dolj și Olt și implicit a țării. Astfel, pentru creșterea capacității de stocare subterană a depozitului de înmagazinare gaze naturale Ghercești se impune construirea unei conducte de transport la depozit până la cuplarea acesteia în în S.N.T., în zona Jitaru. Realizarea conductei de transport gaze naturale între localitățiile Ghercești ( județul Dolj) – Slatina – Jitaru (județul Olt) are ca scop completarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale Ghercești pentru asigurarea condițiilor de operare la capacitatea de 600 milioane mc/ciclu. De asemenea, modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare Ghercești permite un grad sporit de flexibilitate, inclusiv prin utilizarea în regim multiciclu a capacităților de înmagazinare, contribuind astfel la realizarea unei piețe naționale competitive de gaze și la dezvoltarea piețelor de energie și a unor mecanisme regionale de Securitate energetică, după regulile comune ale UE”, se transmitea, între altele, în comunicatul din 28 decembrie 2022.

author avatar
Andrei Coman
205 afisari

1 COMENTARIU

  1. grea decizie…
    asta nu este incurajata local si nici UE.
    Apoi , bani de unde?
    Nu trebuie sa fim independenti…
    Logica este : sa inmagazinam cand pretul e mic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger