AcasăNewsDemential! La Haga, liderii lumii au apasat pe „butoanele nucleare”

Demential! La Haga, liderii lumii au apasat pe „butoanele nucleare”

La intrunirea de la Haga, la 26 martie, liderii lumii au participat la „un joc” de simulare a unui atac nuclear si si-au testat capacitatea de a raspunde prompt, apasand pe butoanele nucleare.

Obama, mai ingrijorat de „dirty bomb” decat de Putin

La simulare au participat Barack Obama, Xi Jinping, David Cameron si Angela Merkel, ca sa-i numim doar pe protagonistii principali.

Atentie! Sunteti tinta unui atac nuclear!

Jocul pe computer, „Nukes on the loose”, este bazat pe situatia in care exista o alerta de atac iminent cu bomba atomica asupra unei tari occidentale, in principal.  „Actorii” au fost pregatiti in prealabil, anume ca, din informatiile stranse de serviciile secrete, bomba urmeaza sa fie lansata „la Londra, pe Wall Street, la Milano sau oriunde in alta parte”. Filmuletul de initiere a liderilor lumii arata teroristii cum asambleaza o „dirty bomb” intr-un laborator secret. Un narator le spune jucatorilor ca bomba e gata de lansare si va produce sute de mii de morti. Liderii au fost rugati sa stea „pe pozitii”, cu patru butoane in fata, si sa apese in functie de modul in care aleg sa raspunda amenintarii. Vor avertiza populatia din zona amenintata, vor actiona de capul lor, vor cere sprijin altor tari?

„Dirty bomb” mai periculoasa decat Putin

Optiunea fiecaruia a aparut pe un ecran. Partea buna ar fi ca, prinsi fara consilieri, liderii au optat sa coopereze intre ei si au evitat atacul. „Jocul” a fost elaborat de specialisti americani in domeniul nuclear, iar „menirea acestuia este tactica, sa-i faca pe liderii lumii sa ia in serios posibilitatea unui astfel de scenariu”. Obama a spus ca este, intr-adevar, mult mai ingrijorat de un asemea scenariu, decat de manevrele lui Vladimir Putin. Inainte de summit, directorul adjunct al Agentiei pentru Energie Atomica, Denis Flory, a avertizat ca exista 140 de rapoarte de disparitie de materiale radioactive in 2013 si ca asamblarea unei „dirty bomb” e oricand posibila.

author avatar
Adina Mutar
1.405 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger