AcasăNewsDelta Dunării, aproape distrusă! Măsurătorile pe Brațul Chilia arată o adâncime de...

Delta Dunării, aproape distrusă! Măsurătorile pe Brațul Chilia arată o adâncime de peste 7 metri

canalul bastroeUcraina vrea să adâncească şi mai mult Canalul Bâstroe. Când încep lucrările

Măsurătorile pe Brațul Chilia și canalul Bâstroe au fost cerute de autoritățile române după ce, acum o lună, Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că adâncimea de navigație pe acestea a fost crescută de la 3,9 la 6,5 metri.

Aceste lucrări ar permite ambarcațiunilor mari ale Ucrainei să evite canalul Sulina, unde ar trebui să plătească taxe României.

Adâncimea, cu 2 metri mai mare

Trei ambarcațiuni ale Administrației Fluviale a „Dunării de Jos” au început măsurătorile pe Brațul Chilia. Primele informaţii ce vin de acolo indică o adâncime a Brațului Chilia de peste 7 metri care permite intrarea navelor mari de transport și confirmă avizele transmise de Ucraina către navigatorii ei.

Specialiștii nu pot spune clar dacă ucrainenii au dragat aici și încă strâng informații. Cert este însă că acum, pe această porțiune a Dunării, pot trece nave mari de transport mărfuri.

Ucrainenii, de-acord să verificăm

Ucraina și-a dat acordul ca România să facă masurători doar în anumite porțiuni ale Dunării. Explicația a fost că în zonele aflate pe teritoriul ei ar fi periculos pentru ambarcațiunile care verifică adâncimea să intre fără o protecție militară oferită de armata ucraineană.

„Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile”, explică secretarul de stat Ionel Scrioşteanu, referindu-se la acordul parţial.

Ucraina a acceptat ca România să verifice adâncimile, dintr-un mal în celălalt, doar între kilometri 22 și 116 ai brațului Chilia, adică între localitățile Periprava și Pătlăgeanca.

author avatar
Andrei Ștefan
51.451 afisari

77 COMENTARII

  1. Adica ce vor sa spuna cei din ”guvernul” meu? Ca Politia de Frontiera nu i-a anuntat ca luni de zile s-a dragat pe Chilia ?Nenea Ciuca – slugoiul galben nu a stiut asta? A trebuit sa spuna Grindeanu?

  2. Putem draga si noi bratul Sulina si le secam Bastroe. Problema esta ca la noi ar dura peste 15 ani si cu costuri colosale si dosare penale. Mai bine ramane asa, aia e.

    • Alex ! Te iubesc! Iti s ug si p ula frumosule!
      Ma f uti in c ur? Am vise cu tine cum strangi din dinti si imi umpli c urul cu sperma!
      Aaaaaaah!

        • Sau putem strîmta intrarea pe btațul chilia și reduce debitul de apă,în felul ăsta am crește debitul pe Sulina și s-ar decolmata și alte canale !
          Costurile ar fi mult mai mici și timpi reduși la câtteva luni „dacă ar exista voință !

          • Nu se distruge nimic ,nivelul Marii Negre e in crestere ,dacă nu curațăm corect canalele Deltei o să ne trezim cu Delta iar inudată și nu a fost din cauza dragării Bâstroieiei 🤣

          • Mda, si am distruge si Delta in prices!
            Mai bine ii stringem de c. oie pe Ucacarieni si veto la EU si, fara ajutoare de nici un fel si fara permiterea trecerii camioanelor cu cereale prinRo. Si asa distruge piata si fermierii Romani cu preturile lor cacacioase pt gunoaie GMO!

    • Sulina nu poate fi dragata mai mult decit e acum deoarece e canal navigabil sapat si avind parametri maximali ficsi . Bistroe la maxim , va reduce Sulina la un piriias de trecut cu piciorul. Se poate redeschide Dunarea Veche ,de la Pardina , cu bani putini , dar trebuie sa renuntam la …”sa redam agriculturii” si sa luam inapoi terenul agricol furat Deltei!Cousteau a zis asta acum 32 de ani .

      • Nu se distruge nimic in afara de afacerile unor jupani care stau acum si se gandesc cum sa ne faca sa-i sustinem. Sunt aia de piloteaza nave pe Sulina, statul de ia bani de tranzit, firmele de agenturare, cei care au terenuri in delta si un nivel mic la apa i-ar obliga sa irige sau deschiderea Dunarii vechi ar face ca ei sa dispara din ”agricultura” de acolo.
        Sunt alte interese.
        Ucraina i-a adus pe rusi mai aoroape de Romania ca ei vor sa ne bage musai in razboi. Acum rusii vor ajunge la Chilia, Reni, Izmail pe care le va bombarda. O sa traga si porcii de ucrainieni o ghiula spre Romania si va spune ca a tras-o rusul si gata suntem parte in conflict. Joha si Ciuca abia asteapta.

  3. Principiul vaselor comunicante ne arată că nu se distruge nici o deltă. Cel mult va scădea nivelul mării negre cu vreo 3 m după mintea unor specialiști. Ne facem spaimă ca iepurele de propria umbră în loc să ne ocupăm de lucruri cu adevărat importante.

    • Lasă principiul ăla în pace că nu este valabil pentru o apă curgătoare, aici se aplică dinamica fluidelor, acela se aplică lacurilor, mărirea debitului pe Chilia automat micșorează debitul pe Sfântul Gheorghe din care se alimentează și canalul Sulina.

    • Mulți “ciumeții” au trecut ca gasca prin apa la orele de fizica !
      Sunt in stare sa susțină ca v-a scădea și nivelul marii !
      Mare-i grădina ta “Doamne” !

    • La bifurcatia Dunare -bratul Chilia , debitul fluviului se micsoreaza cu aproape 70 la suta , astfel incit doar maximum 40 la suta ajung pentru Sulina si Sf.Gheorghe . Mai mult , Delta Dunarii nu este un plan perfect orizontal , ci unul inclinat catre bratul Chilia , sud-vest catre nord-est . Legile vaselor comunicante ar fi avut sens daca canalele nu ar fi fost colmatate , nu s-ar fi facut indiguiri aberante in inima Deltei, pentru a asana suprafete imense de teren pentru agricultura . E clar ca apa va fi in mare parte dirijata catre Bistroe , un furt hidro la propriu , iar gura de varsare a Chiliei de la Cardon- Romania va deveni Bistroe Terminal Marea Neagra-Ucraina !

  4. Ce tot mi TVA sunt mine pa Bastroe !? Pai sunt ale ucrainenilor, că rușii nu au ajuns aici. Mănâncă rahat doar sa nu le vedem mânăriile jegoase. Nu slava Ucraina ci Huo Ucraina !

  5. Ce au făcut arata caracterul acestei nații….vor sa fie respectați însă nu respecta nimic….asa au făcut în relațiile.bilaterale cu ro….e cunoscuta atitudinea lor…conflictuala și provocatoare de a lungul timpului…lipsita de respect si recunosti ta fata de statele vecine

    • Această nație este produsul artificial al banditului Stalin ,care a luat cu japca teritorii ale altor state ,limba ucrainiana nu există ,cum nu există nici limba moldovenească

  6. Ce sa mai vorbim? Au facut asta pentru a NU MAI PLATI STATULUI ROMÂN, TAXE! Dar noi,românii,i-am primit pe refugiatii ucrainieni cu brațele deschise,i -am integrat in casa noastră, plătim pentru ei,cu toții! Nu am facut asta pentru a primi laude,nici onoruri,nici medalii,nici aplauze.Am făcut asta din umanism! Si totusi acest gest nu a contat pentru ei! E mai usor sa infigi cuțitul în spatele cuiva decat sa il rătăci direct din fața! E mai lesne sa te doară in cot de cei care te -au ajutat!
    E rusinos,dar nici asta nu mai contează! NU AVEM IN TARA ACEASTA PE NIMENI PE CARE PUTEM CONTA,IAR CEI CARE NE CONDUC SI PE CARE NOI I-AM ALES II DOR FIX IN C..! SUNTEM O COLONIE,ASA CA TREBUIE SA TINEM GURA INCHISA. SA FACEM CE SI CUM VOR ALTII..DACA AU AJUNS PANA ACOLO INCAT SA N-E IMPUNA SA NU MAI CONSUMĂM CARNE!!! Adica nu mai mâncăm ce vrem noi,mâncăm ce vor EI!
    MARȘ! O SA VEDETI VOI PE DRACU,NEAMUL ĂSTA NU MOARE,DOBITCILOR! VE-TI CERȘI LA PORTILE ROMANIEI! SI O SA PRIMITI FIX CE MERITATI,NICI MAI MULT NICI MAI PUȚIN!

  7. I doare undeva de noi , Toată Europa e cu ei , acum fac ce vor ei nu se uită ce lasă în urmă, și noi le plângem de milă

    • Correcta treaba cu mila!
      „Guvernul meu” a semnat sa cumpere armed pt ei, adica cu banii mei pt jigodiile ucacarniene! Numa’ 1/3 din trailer UE au semnat! Asta dupa toata Batavia asta de joc cu Bastroe, cu drepturi pt minoritatea romana, etc.
      Da SE VA termina si razboinicule asta, insane Ucraina e un puroi in Costa Ro carora li s-au dat nas! Noi vom tragedy ponoase lung timp dupa razboi, nu USA, nu Vetul EU, ci mai ales Romania!
      EU zici sa cascati ochii cu cine votati ca sa nu avem iar UN guvern care sta ghiocel! Ca acu au venit aia de peste ocean sa rescrie ei istorica in regiune, dupa interesele lir, ca nu au scris-o destul altii si am suferut destul!

  8. Guvernul roman globalist trebuie schimbat. Sant mai rau ca niste copii de gradinita nici macar nu stiu sa planga daca le ia cineva painea de la gura.

  9. dacă au mutat bornele de granița…ar trebui sa fie treaba minist ..apărări romane.. sa ceara explicați ..baaaa ..c..

  10. Eu spun ca in Ucraina treaba e ca un România trebuie dezvoltat sistemul social si schimburi economice.
    Treaba e ca e primul stat ca un exemplu de Civilizație care va cuceri luna ???
    Sărăcia e ca Rusia va trebui sa stie ce școala are e vorba de acea a Caucazului..?

      • Majoritatea comentariilor sunt pe bună dreptate îndreptățite, problema este tot în curtea noastra. Nu avem conducatori cu coloana vertebrala, avem numai amibe și euglene, zero voința sa tina cu tara lor.

  11. Si Johannis pleca genunchiul, si de aici ………………..stie toata lumea mai departe

  12. Dacă tot înjurați PNL , ca au făcut și au dres , nu este valabil și pentru PSD ??
    ROMANI , AVEM GUVERNANȚII PE CARE I-AM ALES SA NE REPREZINTE CU DEMNITATE IN FATA ACESTOR BANDIȚI DE LA BRUXELLES CARE IATĂ NE AVERTIZEAZĂ SA NU REDESCHIDEM CĂRBUNELE IN XAZ DE CRIZA ENERGETICĂ.!
    DE UNDE ATÂTA TUPEU DE LA NESIMȚITA AIA DE LA BRUXELLES CU SALARIU DE PESTE 30.000 de euro pe luna(?????(
    ROMÂNIA SPERAM CA NU A SJUNS PREȘUL ACESTEI CARICATURI DE LA COMISIA EIROPEANA CUNOSCUTA FIIBD ANTECEDENTELE EI PRIVIND SCANDALURILE DE CORUPȚIE DE PE VREMEA CÂND ERA MINISTRU APĂRĂRII IN GERMANIA(!!!!!)
    UNII AU DREPTATE CÂND VREMEA ACESTEI INDIVIDE LA ȘEFIA COMISIEI EUROPENE A CAN TRECUT.!!!!

  13. este bine stiut de zeci de ani : cand ii dai nas lui ivan se cocoata pe divan ! refugiatii astia saii duca werner ,ciuca,ciolacu,udmeristii la ei acasa inclusiv la slugoiul cu trabuc – jalnicul tradator aiurescu care freaca menta cu ifose de ministru = jalnic specimen !! cine a furat odata o face in continuare = ucraina si zdrelensky un figurant !

  14. Comentariile arată ce popor „dăștept” și cult avem. Și „dăștepți” și mulți.

  15. Noi n-ar trebui să mai plngem pe la toate porțile ca ultmi slugi să curățăm canale din deltă iar pe ucraineni să lăsăm în Plata lui Dumnezeu că sunt mai răi că rușii iar americanii și alți i-au cumpărat cu totul i

  16. Ar trebui blocata partea navigabila a canalului dinspre Romania si problema ar fi rezolvata.

  17. sa fac ceva pe toate hoiturile infecte care conduc in Romania. Bravo ma, gunoaielor o sa intrati in istorie ca fiind cele mai scarboase si nemernice gunoaie cu chip de om pe acest pamant frumos. tu-vangura de jeguri

  18. De fapt noi singuri ne distrugem Delta Dunării. Asta spun specialistii, dar acum toti ne pricepem…

  19. La mizeria care a făcut-o ukraina trebuie dați afară toți icrainieni din tara cum au făcut bulgari bravo lor la bulgari se poate la români nu singurul de vina este Iohannis și guvernul au tăcut din gura că de fiecare dată afară din Romania Ucraina și la revedere când au intrat în război na întrebat Romania dar au știut să dragheze ce repede sa uitat scandalul cu insula șerpilor

  20. Când citești comentariile de până acum ,poți vedea câți SPECIALISTI sunt in ROMANIA și nu poți să și îți pui întrebarea : cum de suntem așa de jos în toate ierarhiile din foarte multe domenii

  21. Așa suntem de sute de ani, citiți cartea lui Eminescu, Chestiunea Evreiască și vă ve-ți convinge singuri de nemernicia ,,clasei politice” de ieri și de azi, de popor ce să mai zic, prea blând și supus, să nu zic și ignorant, asta este realitatea tristă!

  22. . Mi i greață, de curva asta de natie slava! I am primit cu flori, paine calda in cuptor. Si etc! Si cu. supa calda!…La granitza,.. Râdeau de noi noi,! Ce prosti sunt ăștia!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger