AcasăNews”Decreteii” – bomba care va arunca in aer sistemul de pensii

”Decreteii” – bomba care va arunca in aer sistemul de pensii

Fondul de pensii risca sa sucombe peste doar vreo zece ani

Un studiu referitor la evolutia raportului dintre numarul pensionarilor si cel al salariatilor, in Romania, arata ca situatia fondurilor de pensie se va deterioara grav peste 10 – 15 ani. Respectiv odata cu pensionarea generatiilor nascute dupa 1967.

Fondul de pensii risca sa sucombe peste doar vreo zece ani

Un decret dat de Nicolae Ceusescu si asmutirea Securitatii asupra femeilor care intentionau sa avorteze si a ginecologilor a avut ca urmare o crestere exploziva a numarului copiilor nascuti dupa 1967, copii cunoscuti dupa aceea drept ”decretei”. Peste un deceniu, persoanele care apartin acestor generatii incep sa iasa la pensie iar specialistii apreciaza ca numarul lor va afecta serios echilibrul (deja fragil) dintre numarul de pensionari si cel al salariatilor. Mai pe sleau spus, exista temerea ca fondul de bani destinat achitarii pensiilor nu va mai fi suficient pentru pensionarii aflati in plata peste 10 – 15 ani. Si asta din cauza ca, pentru a nu fi probleme cu plata pensiilo,r trebuie ca numarul salariatilor sa depaseasca (cu cat mai mult cu atit mai bine) numarul pensionarilor.

Situatia pensionarilor romani scartaie inca de pe acum

Piata romaneasca a muncii a fost deja dezechilibrata de doua ori.  Odata prin pensionarile anticipate practicate in anii 90 (si asta doar pentru ca linistea politicienilor sa nu fie tulburata de concedierile provocate de ”marile privatizari” soldate in fapt cu distrugerea industriei nationale) si a doua oara prin emigrarea in masa a fortei de munca – tot ca rezultat al eficientei si priceperii de doi bani a politicienilor care ne conduc de aproape 30 de ani. Dupa primul soc, situatia s-a dres oarecum dupa 2004 chiar daca raportul pensionari/salariati este in prezent unul fragil. Conform datelor la zi, situatia este echilibrata la nivel national dar daca se trece dincolo de medie se constata ca judetele din zona sudica si nord-estica nu este deloc buna din moment ce acolo rapoartele inregistreaza valori ingrijoratoare, cuprinse intre 1,24 pensionari/1 salariat si 1,50 pensionari/salariat. Caz extrem care inseamna ca valoarea unei pensii si jumatate ar trebui acoperita, daca totul ar depinde doar de veniturile zonale, de impozitele platite de un singur angajat – eventual cu salariul minim. Si asta in prezent, nu atunci cand sistemul de pensii va fi asaltat de gramada de ”decretei”! Semnalul de alarma a fost tras, mai ramane doar ca politicienii prezenti si viitori sa tina seama de el.

author avatar
Simona Badulescu
855 afisari

2 COMENTARII

  1. Articolul nu spune și cine sunt aceia care au făcut „studiul” la care face referire articlul ? Considerați că autoarea articolului ar trebui să facă și astfel de ”completări” la acest articol, eventual într-un alt articol despre același subiect ?

  2. Draga Simonica & company,

    Acesti ” decretei” au cotizat la pensia lor.Banii cotizati se transforma in puncte si trebuie sa ia pensie. Daca Romania nu este in stare, va trebui ca UE, ca o bunica buna ce este sa dea bani, ca oricum a luat mult mai mult de aici.

    Si inca odata, traim in capitalism. Daca am dat bani statului sa ii tina si sa-i inmulteasca, am facut-o pentru mine, nu pentru pensionarul de azi. Acest pensionar, isi ia banii azi pe ce alucrat ieri samd.
    Se cheama ca eu am o creanta asupra statului si care este obligat sa o onoreze.Lasa, ca ii ramn destu bani de la cei care dau ortu-popii.Banii lor din cotizatii unde sunt?Simona, daca te pretizi jurnalist, fa si aceasta constatare.Calculeaza, intreaba de exemplu, cati bani sunt economisti din moartea celor care nu mai apuca pensia, sau au luat foarte putin din ea. Nimeni nu spune asta.
    Si te rog da afara din calcule pe asistatii sociali. Nu au ce cauta la categori apensii.
    Deci, decreteii au o creanta asupra statului iar acesta sau UE trebuie sa le dea dreptul lor.Caci sunt cetateni si cica au drepturi.
    Si mai cauta si alte subiecte, nu mai frecati atat ..pensionarii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger