AcasăNewsDecontarea tratamentelor medicale efectuate in strainatate

Decontarea tratamentelor medicale efectuate in strainatate

Tratamentele medicale din strainatate se deconteaza la nivelul costurilor pentru servicii similare in Romania

Cetatenii care se deplaseaza intr-un stat UE pentru tratament medical pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale. Rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din Romania.

Tratamentele medicale din strainatate se deconteaza la nivelul costurilor pentru servicii similare in Romania

Directiva Europeana 24/2011, referitoare la drepturile cetatenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile UE, trebuia transpusa in legislatia romaneasca inca din 25 octombrie 2013. Potrivit AvocatNet, acest lucru s-a intamplat abia recent, cand Guvernul a dat unda verde unui act normativ pentru aprobarea normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera.

Aprobari

Astfel, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale.Totusi, pacientii romani vor trebui, in unele cazuri, sa obtina o autorizare prealabila eliberata de casele judetene. Tipurile de asistenta medicala pentru care se impune autorizarea prealabila in vederea rambursarii costurilor sunt:

–         PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) in regim ambulatoriu;

–         servicii medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua si spitalizare mai mare de 24 de ore pentru urmatoarele tipuri de tratament: implant sau inlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulara tumorala, implant segmentar de coloana, bypass coronarian cu/fara investigatii cardiace invazive si nasterea;

–         medicamente in tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti de la nivelul CNAS.

Decontare

Rambursarea contravalorii asistentei medicale transfrontaliere se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de decont, in lei, in termen de maximum 60 de zile. Rambursarea se realizeaza la nivelul tarifelor si prestatiilor din Romania si nu trebuie sa depaseasca contravaloarea in lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant. De exemplu, in cazul in care o hernie de disc costa in Romania 1.000 lei si in statul membru X costa 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei. In acelasi timp, in cazul in care o operatie de peritonita costa in Romania 700 lei si in statul membru Y costa 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei.

Excluderi

Autoritatile subliniaza ca nu toate costurile aferente tratamentului medical in strainatate vor fi decontate. Mai exact, nu se suporta costurile referitoare la contravaloarea serviciilor de cazare si de calatorie suportate de persoanele asigurate. In plus, nici costurile suplimentare suportate de  persoanele cu handicap din cauza unuia sau a mai multor handicapuri nu vor fi decontate de statul roman.

Lista tarilor

Lista tarilor din Europa in care asiguratii romani se pot deplasa pentru a se trata medical a fost completata recent. Romanii pot primi de la stat banii aferenti tratamentului urmat in urmatoarele tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda,    Liechtenstein si Norvegia.

author avatar
Arpad Dobre
400 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger