AcasăNewsDecontaminarea la Fukushima va dura zeci de ani

Decontaminarea la Fukushima va dura zeci de ani

Decontaminarea in zona centralei nucleare de la Fukushima va dura zeci de ani, a declarat sambata premierul japonez, Naoto Kan, care a prezentat un program pe termen lung pentru reabilitarea regiunii, relateaza AFP.

Sistemele de racire ale centralei Fukushima Daiichi, situata la 220 de kilometri nord-est de Tokyo, au fost avariate in urma cutremurului din 11 martie, provocand una dintre cele mai grave catastrofe din industria nucleara civila.

„Vor fi necesari trei, cinci, poate zece ani pentru a reusi sa preluam controlul si chiar mai multe zeci de ani pentru a elimina consecintele accidentului”, a declarat Kan, la o reuniune a Partidului Democratic, aflat la guvernare in Japonia.

Comisia japoneza pentru energie atomica si operatorul centralei de la Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), au convenit initial sa inceapa extragerea combustibilului nuclear topit in 2021, potrivit canalului de televiziune public NHK. Televiziunea japoneza a adaugat ca autoritatile, operatorul si producatorii de echipamente apreciaza ca reactoarele centralei vor putea fi dezmembrate abia peste cateva zeci de ani.

Japonia a anuntat deja un program pe termen scurt pentru stabilizarea centralei Fukushima Daiichi, unde au fost inregistrate emisii puternic radioactive dupa oprirea sistemelor de racire. Pana sambata insa, guvernul nu prezentase nici o estimare asupra duratei programului de decontaminare a zonei.

Proiectul pe termen lung, obtinut de NHK, se inspira din analiza datelor referitoare la interventia autoritatilor americane dupa accidentul nuclear de la centrala Three Mile Island, din 1979.

TEPCO spera sa poata reduce emisiile radioactive pana la sfarsitul lunii iulie si sa reuseasca sa raceasca si sa opreasca reactoarele pana in ianuarie.

 

121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger