AcasăNewsDecizie surprinzătoare în dosarul „Fabrica de vise”. Val de arestări la domiciliu...

Decizie surprinzătoare în dosarul „Fabrica de vise”. Val de arestări la domiciliu și plasări sub control judiciar

sursa foto: diicot.ro

După perchezițiile de amploare și cele 28 de rețineri dispuse de către procurori în urma operațiunii cunoscute drept „Fabrica de vise”, instanța a decis arestări la domiciliu, dar și plasarea mai multor persoane sub control judiciar.

Judecătorii Tribunalului Iași au decis ca 8 dintre cele 28 de persoane reținute pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT să fie plasate în arest la domiciliu, potrivit Stirilor TVR. Alte 11 persoane au fost plasate sub control judiciar.

Potrivit sursei citate, alte 9 persoane vor fi cercetate în continuare în stare de libertate, în condițiile în care procurorii propuseseră arestarea preventivă a tuturor celor 28 de persoane reținute în această cauză.

Peste 100 de percheziții

Printre suspecţi este și un cetățean canadian, acționarul majoritar al fabricii, dar şi un polițist.

IGPR anunța, în 20 septembrie, că în urma a 121 de percheziții domiciliare făcute în 19 septembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, „au fost ridicate 81.102 Vape- uri, 3.237 de acadele, 1.316 cutii și pungi cu jeleuri, 169 de cutii și borcane cu prăjituri, 169 de semințe de canabis, 3.692 de recipiente diverse mărimi. De asemenea, au mai fost descoperiți și ridicați 299.333 de lei, 29.225 de euro și 9.200 de dolari.

 

Totodată, au fost ridicate 65 de telefoane, 23 de laptopuri, 5 kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, 2 plante de canabis, 400 de cutii, grindere, plicuri, borcane cu substanțe vegetale, 8 găleți, ce conțin de aproximativ 74,2 litri de substanță lichidă, 14 găleți cu vapuri stricate, de aproximativ 149 de kilograme”.

Ce s-a găsit în interiorul fabricii

sursa foto: diicot.ro

Conform comunicatului transmis de IGPR în 20 septembrie, „în județul Iași, se afla o fabrică în care se produceau aceste dispozitive, iar, la nivel național, au mai fost descoperite 5 locații folosite ca depozite. În interiorul fabricii, au fost descoperite aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, ce urma a fi prelucrată, pentru obținerea de substanțe psihoactive.

 

Din estimările efectuate a rezultat faptul că, în aceasta fabrică, s-au investit 5.000.000 de euro, dintre care aproximativ 1,2 milioane de euro în aparatură modernă”.
În acest caz s-a mai aflat că procurorii DIICOT din cadrul Serviciului Teritorial Iași au reținut 28 de persoane, între care un cetățean canadian, care era acționarul majoritar al fabricii. Conform sursei citate, „un agent de poliție din cadrul IPJ Iași ar fi fost implicat în activitatea de ambalare a substanțelor”. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

Dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles”

„Reamintim că, la data de 19 septembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, au efectuat 121 de percheziții domiciliare, în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

 

Astfel, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două societăți comerciale, din județul Iași, ar fi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

 

Acestea ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC.

 

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conținut substanțe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

 

Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape”, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv.

 

O parte dintre aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive.

 

Din cercetările efectuate a mai reieșit că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC ar fi fost comercializate preponderent pe piaţa online (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. (…)

În urma investigațiilor, au fost identificate 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

 

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii ar fi avut acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care le-ar fi vândut astfel de produse, deși ar fi cunoscut efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le-ar fi comercializează fără nicio restricție, inclusiv minorilor”, a mai transmis, la acea dată, IGPR.

author avatar
Andrei Coman
510 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger