AcasăNewsS-a declanșat codul roșu în SUA. News Alert

S-a declanșat codul roșu în SUA. News Alert

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a luat o decizie în premieră pentru ultimii 164 de ani din istoria Statelor Unite.

Protestele cauzate de moartea unui om de culoare în urma unui abuz evident al unui polițist alb îl aduc pe guvernator în situația în care este nevoit să mobilizeze, în totalitate, Garda Națională.

„Situaţia din Minneapolis nu mai are legătură în niciun fel cu omorârea lui George Floyd, ci cu atacarea societăţii civile, inocularea fricii şi perturbarea marilor noastre oraşe”, a spus Walz într-un briefing de presă.

Jon Jensen, comandantul Gărzii Naţionale din Minnesota, a indicat că vor fi desfăşuraţi aproximativ 2.500 de soldaţi.

Guvernatorul mobilizase deja un contingent numeros de membri ai Gărzii, care au patrulat pe străzile din Minneapolis vineri noaptea.

Decizie în premieră luată în SUA. Violență fără precedent

Primarul din Minneapolis, Jacob Frey, a afirmat că protestele sunt provocate de oameni care „nu sunt locuitori” ai oraşului.

Sute de persoane au demonstrat vineri seara în faţa Casei Albe pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american de 46 de ani, a murit din cauza modului în care a fost tratat de poliţie.

Moartea acestuia, luni, în Minneapolis, în timpul unei arestări violente, a reînviat sensibilităţile rasiale în SUA.

Demonstraţii ce s-au transformat în revolte au avut loc în Minneapolis, în special în apropierea secţiei de poliţie unde lucrează cei patru poliţişti implicaţi în incident, dar şi în alte oraşe din SUA. Până vineri, protestele s-au extins în multe oraşe americane, de la Detroit şi Atlanta până la New York, Houston şi Washington, notează Agerpres.

author avatar
Avram Popescu