AcasăNewsDecizie definitivă în procesul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu. Cei doi acuzați, achitați/...

Decizie definitivă în procesul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu. Cei doi acuzați, achitați/ Reacția IICCMER: „Tristețe, stupoare și…”

(sursa foto: glasul-hd.ro)

Instanța i-a achitat, joi, definitiv, pe foştii ofiţeri de Securitate acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.

Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au fost achitați, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Decizia Instanței Supreme e definitivă.

ÎCCJ a decis, joi, să respingă – ca nefondate – apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de părţile civile din acest dosar.

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, de părţile civile Ursu Andrei Horia, Ursu Ştefan Olga şi Ursu Sorana şi de părţile responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinţei penale nr. 196/F din 17 octombrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în dosarul nr. 2500/2/2017 (1030/2017).

Obligă pe fiecare dintre apelantele părţi civile şi pe apelanta parte responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta instanţei.

Citiți și: Torționarii disidentului Gheorghe Ursu, achitați

Decizia de joi vine după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti hotărâseră, în octombrie 2019, achitarea celor doi Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, fiindu-le schimbată şi încadrarea juridică a faptelor, de la crime contra umanităţii, la tratamente neomenoase.

Prima reacție de la nivelul IICCMER: tristețe și stupoare  în legătură cu decizia achitării

De la nivelul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a venit o primă reacție, ca urmare a horârârii de joi a Curții Supreme, în cazul celor considerați a fi responsabili moartea disidentului Gheorghe Ursu.

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții IICCMER își exprimă „tristețea, stupoarea și revolta în legătură cu decizia achitării, de către judecătorii Curții Supreme, a foștilor lucrători ai aparatului de represiune al statului comunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985” și consideră că „disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist”.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul IICCMER:

„Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România.

 

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă tristețea, stupoarea și revolta în legătură cu decizia achitării, de către judecătorii Curții Supreme, a foștilor lucrători ai aparatului de represiune al statului comunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985.

Respingerea, ca nefondate, a apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de către Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana este un act cu grave implicații în ceea ce privește eforturile instituțiile statului român de restabilire a adevărului și a dreptății în legătură cu crimele regimului comunist din România, o piedică în calea condamnării sistemice a comunismului.

 

Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România. Disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății. În pofida eforturilor instituțiilor statului, inclusiv ale IICCMER, care au pus la dispoziția justiției un material probator mai mult decât solid, ceea ce a prevalat au fost mărturiile interesate ale foștilor membri ai aparatului comunist de represiune, care astăzi se declară patrioți și apărători ai intereselor naționale. Singurele interese pe care aceștia le-au apărat cu adevărat au fost cele personale și pe acelea ale clanului Ceaușescu, pe care l-au servit în fiecare dintre orele petrecute în slujba răului și a minciunii.

 

„IICCMER va continua să investigheze crimele comunismului și nu ne vom opri din a arăta, prin dovezi și mărturii, adevărata față a totalitarismului comunist, un regim ce a distrus viețile celor care nu i s-au supus necondiționat, păstrându-și valorile și convingerile”, a declarat Prof.univ.dr. Florin – Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER. „Condamnarea torționarilor Ficior și Vișinescu, a continuat acesta, rezultat al eforturilor conjugate ale IICCMER și ale aparatului de justiție, arată că dreptatea nu este niciodată tardivă și că cei care au comis crime împotriva umanității nu se pot pune decât temporar la adăpostul uitării.””

author avatar
Andrei Coman
314 afisari

20 COMENTARII

  1. Justitia controlata de securitate nu avea cum sa condamne niste securisti , adica sa se condamne singura

      • O da nu voi jidanii ati implementat tortionarea cu bataia peste koaaie cu creionul lung de lemn ?

        • Cauza tuturor ráutátilor pe fata pámantului,j’ dovi!
          Globul pámantesc,e la mána lor!
          Tot ei si doar ei, au rástignit pe Hristos!

  2. Judecatorii de la ICCJ, ca si ceilalti de altfel, merita pensii speciale. Niste profesionisti, ce mai, insa in slugarnicie, din pacate.

  3. Daca pe mine nu m-au invinuit de nimic niciodata, de ce ar invinui pe acesti ofiteri destoinici?

  4. Ramane valida expresia: ” La vremuri noi, tot noi”.
    Mai nou, ies la pensie si isi lasa progeniturile in loc.
    Mai loaze decat ei.
    La un moment dat se va sparge buboiul.Cine sa mai lucreze, daca nu ii duce capul?

  5. Si ce-ati vrea bai mamaligarilor,pai noi suntem la putere,asa ca ciocu’ mic. Si asta inca nu-i nimic.O sa-l vedeti voi pe dracu’ cat de curand,dupa cum v-a promis-o bravul general Rog,sau cum dracu’ il cheama.Conform Legii.Parlamentul meu a hotarat.

  6. NICI URSU NU A FOST UN SFANT PENTRU ROMANIA SI NU SE STIE DACA A FOST BATUT DE ACEI OFITERI.

  7. Toți vă duceți după fentă. Intenționat sau nu… Ați citit minuta cap-coadă? Ce condamnări vroiați să se dea pe rechizitoriul stil „Ion Creangă” al PICCJ? Plângeți la masa care nu trebuie.

    • Bai tu ai auzit de ” cercetarea judecatoreasca”?
      Ea poate extinde cercetarile, poate modifica incadrari juridice….

  8. Deci cat de prost sa fi ca judecator sa ai marturia unui gardian sa spuna ca l-a vazut pe Ursu ca pironit pe cruce si il loveau din toate partile, apoi cand le-a zis sa nu mai dea securistii imputiti i-a spus sa taca ca e mai bine, si tu neam de securist umputit sa dai nevinovat unor securisti banditi imputiti transpirati de munca de bataie?
    Cum pot judeca astfel de nimicuri umane alte nimicuri umane?
    CUM?
    Tie iti place Predoiu Gheorghiu ce justitie ati facut?
    Iti place?
    O sa votez Aur.

  9. Eu intr un minut am terminat judecata voi proastelor magistrat vo trebuit 40 de ani sa fiti din proasta satelor proasta neamului roman!

  10. Justitia in colonia Romania,bátaié de joc maximá,un pumn in gurá bietului román!
    La sekuristii nenorociti ce fac de procurori si judecatori,asteptam noi dreptate?

  11. Elementar de simplu ce sa mai judeci atunci tortionari securisti gardieni maiori si colonei ai anilor 50?In afara de Visinescu nu am mai vazut pe nimeni si puturosii aia de la IICCMER taie frunza la stele ca si sugacii de la C.N.S.A.S astia și mai mari trandavi mai lenesi ca ei nimeni.Ei tre sa se sezizeze procuratura romana.

  12. Mosii isi traiesc pensia care e de 100x mai mare ca a bunilor nostrii si mor îmbuibați in prostia ateismului lor care i-a definit pe lume .. cand hop de ce au fugit nu au scapat ajung in fata Marii Judecati de apoi in doar 5 minute pamantesti . Cu 4 minute mai mult ca mine. Dumnezeu e rabdator nu e repezit ca mine.

  13. Bine ca nu m-am nascut atunci ca muream primu da sigur luam 1 2 cu mine de mostra sa-i prezint la Domnu de expertiza antropologica ca si Salvatoru a intrat cu un talhar si eu intram cu cativa criminali de arhiva…
    🤗

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger