AcasăNewsDecizie definitivă în procesul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu. Cei doi acuzați, achitați/...

Decizie definitivă în procesul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu. Cei doi acuzați, achitați/ Reacția IICCMER: „Tristețe, stupoare și…”

(sursa foto: glasul-hd.ro)

Instanța i-a achitat, joi, definitiv, pe foştii ofiţeri de Securitate acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.

Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au fost achitați, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Decizia Instanței Supreme e definitivă.

ÎCCJ a decis, joi, să respingă – ca nefondate – apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de părţile civile din acest dosar.

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, de părţile civile Ursu Andrei Horia, Ursu Ştefan Olga şi Ursu Sorana şi de părţile responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinţei penale nr. 196/F din 17 octombrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în dosarul nr. 2500/2/2017 (1030/2017).

Obligă pe fiecare dintre apelantele părţi civile şi pe apelanta parte responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta instanţei.

Citiți și: Torționarii disidentului Gheorghe Ursu, achitați

Decizia de joi vine după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti hotărâseră, în octombrie 2019, achitarea celor doi Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, fiindu-le schimbată şi încadrarea juridică a faptelor, de la crime contra umanităţii, la tratamente neomenoase.

Prima reacție de la nivelul IICCMER: tristețe și stupoare  în legătură cu decizia achitării

De la nivelul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a venit o primă reacție, ca urmare a horârârii de joi a Curții Supreme, în cazul celor considerați a fi responsabili moartea disidentului Gheorghe Ursu.

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții IICCMER își exprimă „tristețea, stupoarea și revolta în legătură cu decizia achitării, de către judecătorii Curții Supreme, a foștilor lucrători ai aparatului de represiune al statului comunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985” și consideră că „disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist”.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul IICCMER:

„Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România.

 

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă tristețea, stupoarea și revolta în legătură cu decizia achitării, de către judecătorii Curții Supreme, a foștilor lucrători ai aparatului de represiune al statului comunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985.

Respingerea, ca nefondate, a apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de către Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana este un act cu grave implicații în ceea ce privește eforturile instituțiile statului român de restabilire a adevărului și a dreptății în legătură cu crimele regimului comunist din România, o piedică în calea condamnării sistemice a comunismului.

 

Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România. Disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății. În pofida eforturilor instituțiilor statului, inclusiv ale IICCMER, care au pus la dispoziția justiției un material probator mai mult decât solid, ceea ce a prevalat au fost mărturiile interesate ale foștilor membri ai aparatului comunist de represiune, care astăzi se declară patrioți și apărători ai intereselor naționale. Singurele interese pe care aceștia le-au apărat cu adevărat au fost cele personale și pe acelea ale clanului Ceaușescu, pe care l-au servit în fiecare dintre orele petrecute în slujba răului și a minciunii.

 

„IICCMER va continua să investigheze crimele comunismului și nu ne vom opri din a arăta, prin dovezi și mărturii, adevărata față a totalitarismului comunist, un regim ce a distrus viețile celor care nu i s-au supus necondiționat, păstrându-și valorile și convingerile”, a declarat Prof.univ.dr. Florin – Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER. „Condamnarea torționarilor Ficior și Vișinescu, a continuat acesta, rezultat al eforturilor conjugate ale IICCMER și ale aparatului de justiție, arată că dreptatea nu este niciodată tardivă și că cei care au comis crime împotriva umanității nu se pot pune decât temporar la adăpostul uitării.””

author avatar
Andrei Coman