AcasăNewsDecizie MAJORĂ a Instanței Supreme privind prescrierea faptelor! Va ieși Udrea din...

Decizie MAJORĂ a Instanței Supreme privind prescrierea faptelor! Va ieși Udrea din penitenciar?

Decizie sonoră a Curții Supreme, pronunțată marți. E vorba de o hotărâre ce ar putea afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în curs de anchetă, la procurori. Vizează decizia CCR privind prescripția.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marţi că decizia Curții Constituționale (CCR) privind prescripţia se aplică retroactiv, informează Agerpres.

Speța s-a analizat după ce mai multe instanţe din ţară au solicitat Înaltei Curţi să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripţia retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.

Surse judiciare au precizat pentru Agerpres că această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori. Iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor.

Decizia

Iată detaliile privind decizia, așa cum au fost ele anunțate marți, 25 octombrie, pe pagina de Facebook a Înaltei Curți de Casație și Justiție:

„• Decizia nr.67, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală – Admite sesizările formulate de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală în dosarele nr. 1341/1/2022 (pct. I. 1), nr. 1344/1/2022 (pct. IV.1.1), nr. 1346/1/2022 (pct. IV.2.1), nr. 1348/1/2022 (pct. IV.3.1), nr. 1396/1/2022 (pct. IV.4) şi nr. 1495/1/2022 (pct. IV.10.2), respectiv Curtea de Apel Braşov, Secţia penală, în dosarul nr. 1465/1/2022 (pct. IV.7. 1) prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:

„Dacă normele care reglementează efectul întreruptiv de prescripţie al actelor de procedură sunt norme de drept substanţial susceptibile de a fi aplicate ca lege penală mai favorabilă sau norme de drept procesual supuse principiului tempus regit actum” şi „Dacă în aplicarea dispoziţiilor art. 426 lit. b) C.proc.pen., astfel cum au fost interpretare prin decizia nr. 10/2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii” și stabilește următoarele:

𝟏. Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal.

𝟐. Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.”

Ce ar putea înseamna acest lucru? Că Elena Udrea, aflată în spatele gratiilor, dar și alți inculpați ar putea ieși din închisoare, ca urmare a faptului că ar interveni prescripția, potrivit stiripesurse.ro, și ar urma să fie luată în considerare legea penală mai favorabilă. E de menționat, însă, că decizia poate fi considerată doar un prim pas în această privință, persoanele aflate în această situație nefiind eliberați pe loc.

Avocatul lui Udrea așteaptă motivarea: „Să vedem de când…”

S-a aflat o primă reacție a avocatului Elenei Udrea. Apărătorul legal al fostului ministru al Turismului spune că așteaptă motivarea deciziei Curții. „ÎCCJ a decis azi că se aplica deciziile CCR.

Trebuie să așteptăm motivarea, ca să vedem de când nu se întrerupe curgerea termenului de prescripție. Eu cred că din 2014”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, pentru Libertatea.

Avocatul a mai precizat că în funcție de argumentele din motivarea deciziei ÎCCJ de marți, va decide dacă va merge pe o nouă cale de atac în dosarul „Gala Bute”.

author avatar
Andrei Coman