AcasăNewsDecizia Romaniei privind Serbia ar putea avea legatura cu Schengen

Decizia Romaniei privind Serbia ar putea avea legatura cu Schengen

Decizia Romaniei de a se opune acordarii statutului de tara candidata la UE Serbiei ar putea avea legatura cu dorinta sa de a adera la Schengen, dorind astfel sa arate Olandei cat de serioasa este in aceasta privinta, comenteaza publicatia electronica EUObserver.

Romania a generat confuzie marti, cerand in ultima clipa garantii privind drepturile minoritatii vlahe din Serbia, pentru a fi de acord cu statutul acesteia de candidat la aderarea la Uniunea Europeana. Insistenta Romaniei i-a luat prin surprindere marti pe partenerii sai din UE, avand in vedere ca pana acum nu a facut caz de acest subiect, iar Comisia Europeana nu a identificat probleme serioase in rapoartele sale anuale privind Serbia.

Teoria predominanta este ca Romania voia sa arate Olandei cat de serioasa este in privinta Spatiului Schengen. Romania spera sa adere la Schengen anul trecut, dupa ce a indeplinit criteriile tehnice, dar Olanda s-a opus din motive de coruptie. La randul sau, Olanda a investit mult in demersurile Serbiei de aderare la UE, asigurandu-se in 2011 ca Belgradul ii preda pe principalii acuzati de crime de razboi Tribunalului Penal International de la Haga.

Delegatia olandeza a precizat ca Romania nu a facut nici o legatura intre problema Serbiei si aderarea la Schengen. „Problema Schengen nu a fost ridicata”, a declarat ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Nicolai Wammen.

Alti diplomati si oficiali au declarat insa ca problema Schengen era vizibila. „A fost despre Olanda si aderarea la Schengen. Romanii nu au spus astazi nimic de genul acesta in mod public, dar au existat unul sau doua mici comentarii despre asta (la reuniunea ministrilor de Externe de luni). Este cu siguranta o parte a motivului”, a declarat un diplomat european pentru EUObserver.

Un oficial UE a afirmat ca sefii de stat si de Guvern urmeaza sa aprobe acordarea statutului de tara candidata Serbiei la summitul de la sfarsitul sapatmanii. El nu a exclus insa ca liderul roman sau altcineva sa vina cu alte obiectii de ultima clipa.

author avatar
Ciprian Purice
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger