AcasăNewsDecizia asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen amanata pentru septembrie

Decizia asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen amanata pentru septembrie

Liderii tarilor UE au decis joi sa amane pana in septembrie decizia asupra unei eventuale intrari in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, potrivit proiectului declaratiei finale a summitului desfasurat la Bruxelles.

Din cauza opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi avuta in vedere in viitorul imediat si este prevazut ca o decizie pe aceasta tema sa fie luata ‘in septembrie 2012’, potrivit textului mentionat. Pana atunci, Europa ar urma sa ajute Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile care sa le permita aderarea la acea data.

Singura tara care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul european de libera circulatie este Olanda, care si-a reafirmat joi pozitia, prin vocea premierul Mark Rutte, intr-o intrevedere la Bruxelles cu Martin Schulz. In ceea ce-l priveste, Schulz a subliniat ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile pentru a intra in spatiul fara frontiere.

Pentru extinderea spatiului Schengen este nevoie de unanimitate in Consiliul Justitie si Afaceri Interne, Parlamentul European avand doar un rol consultativ in acest proces. Votul pozitiv al PE a fost deja dat, in luna iunie a anului trecut.

author avatar
Ciprian Purice
242 afisari

2 COMENTARII

  1. Vom intra in spatiul SCHEHGEH cand le vom cumpara zarzavaturile lor. Stiti ce soune un proverb batranesc? …cand un prost arunca o piatra in apa ,un sat intreg nu reuseste s-o scoata.

  2. Este o situatie neplacuta pe care o datoram in egala masura convergentei a doua elemente nocive: captivitatea evidenta a guvernului minoritar Rutte fata de partidul xenofob PVV pe de o parte si calamitatea Traian Basescu in politica externa pe de alta parte. Masura intelegerii presedintelui jucator in domeniul atat de sofisticat al diplomatiei este cuantificata perfect de dictonul „quod licet Jovi non licet bovi”!Din pacate, aceasta inabilitate este contabilizata de Romania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger