AcasăNewsDecanul si prodecanul Facultatii de Medicina din Iasi, trimisi in judecata

Decanul si prodecanul Facultatii de Medicina din Iasi, trimisi in judecata

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi anunta trimiterea in judecata a personajelor implicate in dosarul „Mita la Facultatea de Medicina”.

Astfel, au fost trimise in judecata, in stare de libertate, Doina Azoicai, decan al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, Serban Ionela-Lacramioara, prodecan al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, si a medicului Buhus Ligia Nicoleta.

Doina Azoicai este acuzata de luare de mita, abuz in serviciu si fals intelectual, Serban Ionela-Lacramioara este acuzata de abuz in serviciu si fals intelectual, iar Ligia Nicoleta Buhus este acuzata de fals intelectual.

De asemenea, au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, cetatenii marocani Haizoun El Houssine, acuzat de dare de mita, si Agha Romeen, acuzat de complicitate la dare de mita.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca, in ziua de 22 noiembrie 2014, inculpata Azoicai Doina, decan al Facultatii de Medicina Generala Iasi, a primit de la inculpatul Haizoun El Houssine, ajutat de Agha Romeen, prin intermediul unor persoane care au actionat fara vinovatie, o tava confectionata din cupru, argintata, in greutate de 1.359,90 grame (valoare de piata minim 800 lei) si un ceainic argintat, confectionat din alama, cupru si zinc (valoare de piata minim 100 lei), in legatura cu faptul ca, in exercitarea atributiilor de serviciu, a acceptat inscrierea, in mod nelegal, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine la facultatea al carei decan este.

La data de 18 noiembrie 2014, in calitate de decan, respectiv prodecan al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si membre ale Biroului Consiliu al respectivei facultati, inculpatele Azoicai Doina si Serban Ionela-Lacramioara, prin semnarea procesului-verbal prin care a fost analizata solicitarea de inscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine, au atestat in fals ca au verificat actele de studii (in original) prezentate de acesta.

Ulterior, la data de 20 noiembrie 2014, in baza procesului-verbal sus mentionat, inculpata Azoicai Doina a aprobat solicitarea acestuia de inscriere direct in anul II de studii la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, desi, pe baza documentelor depuse anterior si conform scrisorii de acceptare emise de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, acest candidat nu putea fi inscris la studii decat in anul I.

In acest fel, bugetul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi a fost prejudiciat cu suma de 5.000 euro, reprezentand taxa de scolarizare pe care institutia de invatamant avea interesul legal sa o incaseze pentru anul I de studii, iar, pe de alta parte, candidatul inscris direct in anul II a obtinut foloase necuvenite.

In scopul sus mentionat, inculpata Buhus Ligia-Nicoleta, in calitate de medic, a emis, la data de 01.10.2014, o adeverinta prin care a atestat, in fals, ca fiul inculpatului Haizoun El Houssine, care in acel moment nu se afla in Romania, este inscris in evidentele cabinetului sau medical individual, ca a fost consultat si ca este clinic sanatos, documentul fiind necesar pentru dosarul de inscriere la cursurile anului I la U.M.F. Iasi, in vederea obtinerii scrisorii de acceptare la cursuri ce se elibereaza de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi cu propunerea mentinerii masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea inculpatei Azoicai Doina, pana la concurenta sumei de 5.000 euro, si a masurii controlului judiciar fata de inculpatii Haizoun El Houssine si Agha Romeen, precum si cu propunerea de luare a masurii controlului judiciar fata de inculpata Azoicai Doina.

author avatar
Cristi Ionita
516 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger